wonen.nl logo
aanmelden
Je bent hier:   home   /   tuin  /  tuinmeubelen  /   tuinbanken-en-tuintafels-welke-kies-jij

Tuinbanken en tuintafels: welke kies jij?

Welke mogelijkheden zijn er qua tuinbanken?

  • Fotocollectie

Goed meubilair maakt alle verschil, ook in de tuin. Maar welke tuinbanken of tuintafels zijn geschikt voor jouw doeleinden? Hieronder help Tuinmeubelen je graag op weg. We bespreken een aantal types van banken en een aantal mogelijke materialen.

Types tuinbanken

Doorgaans onderscheidt men vlakke banken en banken met arm- en rugsteun. Sommige banken zetten daarbij nog verder in op zitcomfort via hoge ruggen, 'rollover' hoeken en zogenaamde 'contouring'. Naast deze algemene kentrekken worden ook verschillende types onderscheiden, zoals bijvoorbeeld de plantenbank. Hier bevinden zich plantenbakken aan weerszijden van de bank. Sommigen modellen zijn zelfs voorzien van een dakconstructie. Een tweede populair type is de boombank, die rond of halfrond is en zo rondom de stam van je favoriete boom kan worden geplaatst.

Materialen

Een voornaam aspect in het matchen van je tuin met het juiste meubilair is het gebruikte materiaal. De ene tuin is de andere niet en verschillende omstandigheden vragen om verschillende materialen. Bovendien bepaalt je materiaalkeuze in hoge mate ook de duurzaamheid van je aankoop. Een populaire houtsoort is vandaag bijvoorbeeld teak, dat vooral bekend staat voor zijn duurzaamheid, zelfs in extreme weercondities. Bovendien vraagt dit materiaal amper onderhoud. Ook cederhout en roodhout zijn hier goede keuzes, met name voor banken. Ook zij verdragen weersveranderingen goed en krimpen amper. Daarenboven zijn ze in hoge mate resistent tegen insecten. Zelfs onbewerkt gaan deze houtsoorten al snel 15 jaar mee. Dit is bijvoorbeeld niet het geval voor eik of populier.

Als het geen hout is

Terwijl hout allicht nog steeds het meest gebruikte materiaal is in de tuin, zijn er vandaag natuurlijk ook tal van alternatieven. Gietaluminium is er een van en biedt het voordeel van een licht gewicht en een gemakkelijke hanteerbaarheid. Bovendien is het roestbestendig. Er komt hier dan meestal wel wat onderhoud bij kijken, net als bij gietijzer, dat ook sneller roest. Dit laatste materiaal is wel heel stevig en zwaar. Een stof die zeer duurzaam is en amper onderhoud vraagt, is gerecycleerd plastiek ('resin'). Kwaliteitsproducten in deze stof hebben een onbeperkte levensduur en kunnen alle weersomstandigheden aan. Ze zijn bovendien gemakkelijk schoon te maken.

Tags: tuinbank tuinbanken tuintafels tuintafel

avatar

terug naar boven
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam
Gebruikersnaam en / of wachtwoord vergeten?
Installeer de Clipper om foto's van overal op het web in je fotocollectie te kunnen opslaan.

In Safari/Chrome sleep de Clipper afbeelding naar je bladwijzerbalk. In Internet Explorer, rechtermuisknop op Clipper afbeelding, selecteer "Aan Favorieten toevoegen".
Wonen Clipper
Selecteer een collectie en voeg een beschrijving toe...
sluiten
thumb

Voeg toe aan collectie:

selecteer...

Voeg een beschrijving toe:

bekijk foto
transparent