10 tips voor het kiezen van een tuinhuis

Met een tuinhuis voeg je sfeer, beleving en praktische opbergruimte toe aan je eigen tuin. Maar hoe kies je het tuinhuis dat bij jou en je tuin past?

En waar moet je allemaal rekening mee houden? De specialisten van Blokhutwinkel.nl helpen je op weg met 10 superhandige tips!

1. Welke type tuinhuis kies ik?

Naast een tuinhuis of blokhut kun je ook gaan voor een prieel, veranda of kapschuur. Het grote voordeel van een tuinhuis of blokhut is dat het volledig afsluitbaar is. Alle spullen zijn daardoor goed beschermd tegen weer en wind. De vierhoeksvorm van een tuinhuis is praktisch: de oppervlakte wordt optimaal gebruikt en de blokhut is bovendien strak tegen de erfgrens te plaatsen zonder veel ruimte te verspelen.

2. Tuinhuis: niet alleen met zadeldak

Om je tuinhuis een eigen karakter te geven, is er keuze uit verschillende typen daken. De meest bekende dakvorm is het zadeldak, maar er zijn ook blokhutten leverbaar met onder meer een plat dak, boogdak, piramidedak, wolfskap en kapschuurdak. Ook tuinhuizen met overkapping worden steeds populairder. Denk aan een blokhut/tuinhuis met veranda of een blokhut/tuinhuis met luifel.

3. Waar plaats je de blokhut of het tuinhuis?

De plek van de blokhut of het tuinhuis bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer in de tuin. Kies je ervoor om het tuinhuis in het midden te plaatsen, dan trekt de blokhut automatisch de aandacht. Ga je voor een plek aan de zijkant of in een hoek, dan wordt de rest van de tuin meer geaccentueerd. Een schetsje maken werkt vaak heel verhelderend!

4. Heb ik een vergunning nodig voor een tuinhuis?

Dit is een veelgestelde vraag bij mensen die een blokhut overwegen. Het korte antwoord is: nee, een vergunning is in 99% van de gevallen niet meer nodig. De algemene regel is dat je 30m2 en 3 meter hoog vrij mag bouwen en het gemiddelde tuinhuis blijft binnen deze grenzen.

5. Welke houtsoort moet ik kiezen?

Vurenhout en grenenhout wordt het meest gebruikt om tuinhuizen en blokhutten van te maken. Dit zijn houtsoorten met een goede prijs- en kwaliteitverhouding. Als vuren of grenen wordt geïmpregneerd of in de beits wordt gezet, dan kunnen ze erg lang meegaan. Wil je een meer onderhoudsarm tuinhuis? Kies dan voor eiken, lariks of douglas hout. Je betaalt iets meer, maar krijgt er levensduur voor terug!

6. Wat je moet weten over wanddikte

Hoe dikker de planken, hoe steviger en duurzamer de blokhut of het tuinhuis. Let daarom bij de aanschaf goed op wat je koopt. Zeker online is het lastig om de verschillen in kwaliteit te onderscheiden. Kijk goed naar de vermelde wanddikte. Gaan kijken en voelen in de showroom is ook een goede oplossing.

7. Isoleren van een tuinhuis of blokhut

Ga je het tuinhuis ook gebruiken in de koudere maanden? Dan is isolatie aan te raden; te beginnen bij de wanden. Dit pak je aan door aan de binnenkant een lattenstructuur te plaatsen, dat vervolgens wordt opgevuld met staal- of glaswol. Een afdeklaag met folie en een binnenwand van gipsplaten zijn de laatste stappen voor een effectieve isolatie.

8. Tuinhuis gekocht, maar hoe zet je ‘m in elkaar?

Met de bouwtekening in de hand en een beetje handigheid is de blokhut zo opgebouwd. Voor een optimaal eindresultaat is het belangrijk dat de vloer waarop de blokhut of het tuinhuis wordt geplaatst goed vlak is. Dit kan de bestaande bestrating zijn of een betonnen vloerplaat op maat.

9. Elektriciteit en water in je tuinhuis

Water, licht en elektriciteit in je tuinhuis zorgt voor veel meer comfort. Om dit te realiseren moeten leidingen en bekabeling worden getrokken vanaf het woonhuis op een diepte van 60 cm. Let bij het graven op dat geen andere bekabeling wordt geraakt en gebruik materialen die geschikt zijn voor buitengebruik. Ben je minder ervaren, dan is het verstandig een professional in te huren.

10. Onderhoud: hoe houd je jouw tuinhuis/blokhut in topvorm?

Regelmatig de wanden en goten (mits aanwezig) schoonhouden is een prima start. Goed controleren van de beits- of verflaag aan zowel de zon- als de schaduwzijde is ook absoluut aan te raden. In beide gevallen wordt de bescherming flink op de proef gesteld. De globale vuistregel is om elke 3 à 4 jaar opnieuw te beitsen of te verven.