Foto: 1-terras-bestrating-keramische-tegels-bron-Inrichting-Huis__1_

Zo koop je altijd de beste tegels voor je terras

De keuze is reuze tegenwoordig. Maak daarom een weloverwogen beslissing en gebruik deze checklist.

Sandra van Koningshoven

De keuze is reuze tegenwoordig. Maak daarom een weloverwogen beslissing en gebruik deze checklist

Het effect van terrastegels

Ben je van plan om een nieuw terras aan te leggen? Dan is het belangrijk om je goed in te lezen en om te bekijken wat er allemaal voor mogelijkheden zijn. Je kunt ervoor kiezen om de tegels zelf te leggen. Maar je kunt het werk natuurlijk ook lekker uit handen geven – dan bel je een stratenmaker.

Wie je terras ook aanlegt, realiseer je bij je keuze altijd dat de tegels de sfeer van je woning bepalen. Je kijkt er immers de hele dag op uit. Zorg er daarom dus voor dat de kleur en het formaat goed aansluiten bij de rest van je interieur en de stijl van je woning.

Checklist: op deze 5 dingen moet je letten

Je kunt tegenwoordig uit enorm veel soorten tegels kiezen, dus je kunt je vast voorstellen dat die keus niet zomaar gemaakt is. Ga goed geïnformeerd op pad en gebruik dit handige lijstje. Want dat zal je keus een stuk gemakkelijker maken.

1. Welke uitstraling wil je?

Je tuin is het verlengstuk van je woonkamer. Zeker als je bedenkt dat bijna elk huis aan de achterzijde veel glas heeft. Denk aan bijvoorbeeld openslaande deuren, een schuifpui of terrasoverkapping. Je hebt daardoor de hele dag zicht op je tuin, dus daarom is het belangrijk dat je tuin mooi overloopt in je interieur. Je verlengt je woonkamer dus als het ware.

Sommige mensen houden van contrast en een spannend in- en exterieur. Is dat helemaal jouw ding? Kies dan voor tuintegels die een contrast vormen met je interieur. Is je inrichting donker? Kies dan bijvoorbeeld voor lichtere tegels. Maar denk ook eens aan leuke patronen of misschien zelf wel vrolijk gekleurde Portugese tegels.

Hou je meer van rust en eenvoud? Dan kun je beter kiezen voor tuintegels in dezelfde kleur en stijl als je interieur – je interieur vloeit dan mooi over naar de tuin.

Maar het allerbelangrijkste is dat je echt goed kijkt naar jouw smaak en dat je nooit te veel verschillende kleuren en contrasten gebruikt. Van heel veel schreeuwende kleuren en verschillende motieven wordt eigenlijk niemand blij.

2. Wat is de beste terrastegel?

De volmaakte tegel bestaat niet, helaas. Want zo is de een sneller glad, laat de ander beter water door en past die andere tegel weer beter bij je smaak. Dus ga stapsgewijs aan de slag. Bepaal eerst welke kleur en motief je mooi vindt. En daarna ga je kijken naar de eigenschappen van het materiaal van de tegel.

Dit zijn de belangrijkste vragen over de eigenschappen van terrastegels:

1. Hoe moet je de tegels plaatsen en kan dat in jouw tuin?
2. Is hij vorst- en krasbestendig?
3. Heb je weinig tijd? Ga dan voor een onderhoudsvrij materiaal.
4. Past het in je budget?
5. Is de tegel hard of juist poreus? En wat betekent dat?
6. Is het kleurvast? Nee, dan is de tegel niet erg duurzaam.
7. Als je slecht ter been bent: wordt dit type snel glad?

Bepaal welke eigenschappen voor jou het belangrijkst zijn en beslis op basis daarvan welke soort tegel het best bij jou past.

3. Deze materialen worden het meest gekozen

Er zijn eindeloos veel varianten, maar de meeste tegels passen in de volgende drie categorieën.

1. Terrastegels van beton
2. Keramische terras tegels
3. Terrastegels van natuursteen

Terrastegels van beton

Deze tegels zijn goed bestand tegen vorst, worden niet glad en laten water goed door omdat ze op een stabilisé ondergrond worden geplaatst. En dat is handig bij de flinke regenbuien van tegenwoordig. Daarbij zijn ze gemakkelijk te onderhouden en zijn ook goedkoper dan de twee andere categorieën. En als je kiest voor een tegel van beton met een speciale coating, dan is hij ook nog eens extra sterk. Deze laag beschermt de tegels namelijk tegen vlekken. Daarbij voelen ze ook prettiger aan, want de korrels zijn veel fijner.

Betontegels zijn vaak ook dikker dan andere tegels. Daardoor kunnen ze ook gebruikt worden voor opritten, want ze kunnen het gewicht van voertuigen goed dragen. En hoe mooi is het als je oprit mooi aansluit bij je terras?

Keramische terrastegels

Als je een druk leven hebt en liever niet te veel tijd besteedt aan het onderhoud van je tuin, dan zijn keramische tegels echt wat voor jou. Die zijn namelijk heel onderhoudsvriendelijk – ze hebben een egaal en glad oppervlak en zijn supermakkelijk schoon te maken. En omdat ze dus niet poreus zijn, trekken vlekken en vuil er niet gemakkelijk in.

Verder zijn tegels van keramiek kleurvast (dus: lekker duurzaam) en kun je ze in heel veel verschillende looks krijgen. Denk aan een betonlook, houtlook en natuursteenlook. Heb je een aanbouw of grenst je keuken aan de tuin? Dan kun je keramische tegels ook in huis leggen. Prachtig als je wilt dat je huiskamer aansluit bij je tuin.

Ben je slecht ter been? Dan is een tegel van keramiek waarschijnlijk niet geschikt voor je. Want doordat de tegel een glad oppervlak heeft, laat deze maar moeilijk water door en dat kan zorgen voor gladheid.

Maar aan die gladheid kun je wel iets doen. Als je namelijk zorgt voor goede afwatering, verminder je de kans op uitglijden. Besteed de aanleg van je terras dan liever uit en laat je keramische tegels leggen, bij voorkeur door een erkend hovenier of stratenmaker. En de prijs? Dat valt reuze mee. Keramische tegels zijn tegenwoordig veel beter betaalbaar.

Natuurstenen terrastegels

De naam geeft het al een beetje weg: deze tegels zijn van natuurlijke materialen gemaakt. En daardoor hebben ze een bijzondere uitstraling. Prachtig als je van eerlijke producten houdt.

Tegels van natuursteen zijn poreus en worden daardoor niet snel glad. Veilig dus als je wat minder goed ter been bent. Maar omdat ze zo poreus zijn, zijn ze wel gevoeliger voor vlekken, zoals bijvoorbeeld olie. Maar dit lost na verloop van tijd vanzelf op en verdwijnt dus meer. Lekker makkelijk en onderhoudsvriendelijk! En daarbij zijn vlekken vaak niet eens heel storend – doordat het een natuurlijk product is, heeft het oppervlak vaak oneffenheden en afwijkende kleuren. En daardoor zie je de vlekjes vaak niet eens.

Let wel goed op kwaliteit die je koopt, want dat kan verschillen – de meeste natuursteensoorten zijn vorstbestendig, krasvrij en vlekbestendig. Maar niet allemaal. Vraag dit dus goed na bij de verkopende partij.

4. Groot, groter, grootst?

Terrastegels met royale afmetingen zijn harstikke trendy. We kiezen tegenwoordig voor formaten vanaf 40 vierkante centimeter tot zelfs wel 100 vierkante centimeter. Prachtig natuurlijk, zo’n grote tegel, maar dat pas niet in elke tuin.

Meet daarom vooraf heel erg goed en zorg ervoor dat de tegels zo min mogelijk bijgesneden hoeven te worden – dat zou zonde zijn. Tip: vergeet bij het meten niet om de voegen mee te nemen.

Heb je een kleine tuin? Kies dan zeker niet voor al te grote tegels. Zo’n royale tegel komt het best tot zijn recht als je er minimaal drie of vier naast elkaar kunt leggen. Leuk: je kunt ook grote en kleine tegels afwisselen met elkaar.

Deze is weer voor de drukbezette mensen onder ons. Tegels met grotere afmetingen zijn onderhoudsvriendelijk. Simpelweg omdat je minder voegen hebt waar onkruid tussen groeit. En vergeet niet dat grote tegels veel zwaarder zijn dan kleintjes – ga je voor een echt grote tegel? Zorg dan voor een stevige ondergrond.

5. Afwatering en groen

En last but not least: denk aan het milieu en de afvoer van regenwater. Het is altijd goed om je terras van verschillende materialen te voorzien. Dus betel je tuin niet helemaal, maar hou ruimte over voor groen – worden insecten blij van – en poreuzere delen. Want met dat laatste zorg je ervoor dat je water goed afgevoerd wordt. Let op: in sommige gemeenten is dat laatste zelfs verplicht.

Reacties