Foto: pexels-curtis-adams-15824906

Duurzaam en sfeervol verwarmen, gaat dat samen?

De afgelopen tijd zijn we ons bewuster dan ooit van de kosten van verwarming.

Vincent 28 April 2023

Je zult niet schrikken van de elektriciteitsrekening, de nieuwste generatie elektrische sfeerhaarden is heel zuinig. In het bezit van zonnepanelen? Dan is het helemaal goedkoop om deze sfeerverhoger aan te zetten! Koop een elektrische haard met de juiste veiligheidskeurmerken en jij zit er duurzaam én warmpjes bij.

Bio-ethanol haard

Na de elektrische haard volgt toch wel de bio ethanol haard. Deze geeft stijlvolle sfeer aan je woning maar zonder rook of roet. In tegenstelling tot een elektrische haard geeft deze haard echt vuur en dus ook warmte. Omdat een afvoer niet nodig is, gaat er geen warmte verloren en werkt hij dus ook warmteverhogend. Toch is een bio ethanol haard echt bedoeld als sfeerverhoger en toevoeging aan reguliere verwarming.

Een bio ethanol brander verbruikt zuurstof en produceert daarnaast CO2. Zorg er daarom wel voor dat de ruimte altijd voldoende geventileerd is en voorzien is van verse lucht. Let ook op de omvang van de ruimte waar het gaat om een ethanol kachel. Het is een duurzamere keuze dan een open haard, maar door het gebruik van bio-ethanol wel net iets minder duurzaam dan een elektrische haard.

De pelletkachel

Een nog relatief onbekende sfeerverhoger op het gebied van verwarmen is de pelletkachel. Een open haard of houtkachel scoren qua duurzaamheid niet heel goed, ze zorgen namelijk voor nogal wat ongezonde lucht. Een duurzamere keuze is de pelletkachel. Een pelletkachel brandt een stuk schoner en verwarmt ook nog eens beter dan een open haard of houtkachel.

Bij de pelletkachel is de uitstoot van fijnstof veel minder dan bij een open haard. Toch zijn ze qua design vaak prachtig en scoren ze op de ladder van gezelligheid ook heel hoog. Maar let er wel op, wanneer je de pelletkachel dagelijks gebruikt, geeft dat wél een flinke hoeveelheid fijnstof. Als hoofdverwarming is een pelletkachel dus niet geschikt, maar als extra sfeerverhoger een verantwoorde keuze.

Een open haard

De open haard is wellicht de meest traditionele vorm van verwarmen. Een echte sfeermaker. Helaas is het niet de meest duurzame manier van verwarmen. Toch hoef je het niet direct uit je huis te verbannen wanneer je een open haard hebt. Het maakt namelijk nogal verschil hoe je ermee omgaat. Ook de open haard is vandaag de dag prima op een verantwoorde manier te gebruiken, zolang je het maar op het juiste moment doet (bijvoorbeeld niet bij windstil/mistig weer) en verantwoorde houtsoorten gebruikt die niet zijn voorzien van een laagje verf.

De gesloten houtkachel

Zoals je in bovenstaande kan lezen is een open haard niet heel duurzaam, maar kun je met de nodige aandachtspunten de duurzaamheid ervan wel verhogen. Een kachel die ook de nodige sfeer brengt, maar veel meer warmte ook toevoegt is de gesloten houtkachel. Wanneer je een goede gesloten houtkachel hebt kun je maar liefst een rendement van 85% halen. Deze houtkachels noemen ze dan ook wel HR-houtkachels. In deze kachels wordt gebruikgemaakt van zogenaamde reflectietechnieken, waardoor in de kachel zelf de temperatuur tot wel 600 graden kan stijgen. Ook bij deze kachel geldt dat het goed is om scherp te zijn op wat voor hout je gebruikt.

De gashaard en gaskachel

Waar steeds meer mensen van het gas afgaan, is de gashaard nog steeds wel populair. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Van traditioneel tot supermodern, soms zelfs met zeer hoge vlammen. De nieuwste generatie gashaarden is te bedienen door middel van WiFi en via een tablet, en ze zijn overal te plaatsen. Ook geven ze daadwerkelijk nog wat warmte af. Maar zoals we allemaal weten is minder gas en elektriciteit verbruiken de komende jaren een prioriteit. Dus echt duurzaam? Dat zijn ze niet. Toch zijn er wel veel gashaarden op de markt die al een stuk duurzamer zijn dan de oude generatie.

Kortom, sfeerverwarming is er in allerlei soorten en maten. Ook de minder duurzame keuzes zijn er tegenwoordig in verantwoorde varianten. En kom je er niet helemaal uit? Een biologische kaars aansteken heeft ook nog steeds een zeer sfeer verhogend effect!

Reacties