Foto: Staande lamp DBonline

En er was licht.

Hoe kies je je lampen uit?

Zonder licht geen vreugde. Verlichting bestaat al sinds de uitvinding van het vuur. Zelfs daarvoor al werd de aarde al natuurlijk verlicht door zon en maan. Verlichting is tegenwoordig niet alleen meer functioneel, zoals een olielamp om bij te kunnen lezen. Verlichting creëert sfeer in je huis. In de noordelijke landen in de wereld is het veel langer donker en is verlichting nog veel belangrijker. Lampen zijn er tegenwoordig in net zo veel verschillende ontwerpen als dat er verschillende smaken bestaan. Hoe moet je hier nu uit kiezen?

Lichtplan

De meeste mensen kiezen eerst het soort lampen ze nodig hebben. Een lichtplan kan daar bij helpen. Begin dan bij de basisverlichting en werk vervolgens met ‘lagen’. Plafondlampen en staande lampen zorgen voor algemeen licht, omdat ze licht naar alle kanten of naar het plafond toe uitstralen. Je woning wordt hierdoor egaal uitgelicht zonder te veel contrasten te veroorzaken. Alle andere lampen zoals tafellampen, wandlampen, spots of hanglampen kun je gebruiken om een tweede laag verlichting aan te brengen die zorgt voor sfeer of bijvoorbeeld het uitlichten van bepaalde objecten zoals kunstwerken of een vitrinekast.

Stijl

Je kunt natuurlijk kiezen op stijl. Hou je van kunstzinnige lampen dan is Dutch design onder het merk Moooi altijd een leuke inspiratiebron. Bijvoorbeeld klassiekers als de Horselamp door Front en de Light Shade van Jurgen Bey zijn bij veel designwinkels en online webshops te koop. Hou je meer van modern en strak dan past bijvoorbeeld ledverlichting daar zeker goed bij. Maar ook spots werken mooi weg in het plafond om het interieur strak te houden en subtiele lichteffecten te creëren.

Bij DmLights bijvoorbeeld kun je uit een enorm assortiment kiezen, dat gesorteerd is op lampsoorten. Ook bijna elk lampenmerk dat je kunt bedenken hebben ze op de website staan. Op de website hebben ze zelfs een tool waarmee je in 3d je huis kunt inrichten met de verlichting erbij, zodat je kunt zien wat het effect is.

 

Afmeting

Een goede lamp is als een goede vriend; hij is er altijd als je hem nodig hebt. Dat betekent dat de lamp zowel functioneel als een sfeermaker of een lust voor het oog moet kunnen zijn. Laat je dus vooral overal inspireren. Om dit voor elkaar te krijgen kun je naast het ontwerp van de lamp, zoals de vorm en kleur ook letten op de juiste afmetingen. Kies bij een grote tafel niet een klein hanglampje uit. En de hoogte van je hanglamp is ook belangrijk, want je wil er niet steeds met je hoofd tegenaan stoten of er juist niet bij kunnen. Kies dus een hoogte die je kunt bereiken als je je arm uitstrekt. Als dit voor je eettafel is, meet dan vanaf een zittende positie.

Milieuvriendelijk

Dan kun je ook nog voor de milieuvriendelijke verlichting gaan. Led-lampen zijn zeker heel erg duurzaam, omdat ze lang meegaan en weinig energie verbruiken. Ze zijn er tegenwoordig ook in zo veel tinten en kleuren dat je je niet druk hoeft te maken of led-lampen wel gezellig en sfeervol licht geven. Ze zijn vaak wel wat prijziger, maar op de lange termijn haal je dit er sowieso weer uit zeggen velen door besparing aan energiekosten. Zuinige led-lampen verbruiken tot wel 90 procent minder energie dan een gloeilamp en heeft dezelfde lichtopbrengst.

 

Reacties