Foto: Huiskamer

Van steen tot verwarmde vloertegels: zo ontwikkelden onze vloeren zich

Vloertegels hebben door de jaren heen een behoorlijke evolutie doorgemaakt.

Henny 22 Januari 2024

Zowel de keuzes qua materialen als de mogelijkheden qua stijlen zijn drastisch veranderd, en wat ooit als functioneel oppervlak begon is nu uitgegroeid tot een essentieel onderdeel van ieder interieur. In dit artikel nemen we je mee op reis in de wereld van vloertegels, van vroeger tot nu.

De vloertegels van vroeger

Vroeger werden vloertegels voornamelijk gemaakt uit materialen die lokaal te vinden waren, zoals klei, leisteen en natuursteen. Dit omdat het aanstampen van grond, zoals daarvoor werd gedaan, vaak te weinig stevigheid bood. Qua stijl was je zeer beperkt: alleen in belangrijke gebouwen kon je mozaïek werk vinden. Met hele kleine stukjes gekleurd steen werden in Mesopotamië, het huidige Irak, Syrië en delen van Turkije, al rond 1500 voor Christus complexe patronen gecreëerd. Andere gebouwen waren voorzien van handgemaakte tegels, die met de hand werden beschilderd voordat ze werden gebakken. 

Hoewel deze vloeren qua uitstraling natuurlijk indrukwekkend waren, waren ze zeker niet comfortabel. De vloeren waren lang niet altijd even praktisch en voelden vaak koud aan.

Koude vloertegels? Lang niet overal!

Dat laatste is niet voor alle oude culturen helemaal waar. In China en Korea zijn ruim 7.000 jaar oude sporen van vloerverwarming gevonden, ‘ondol’ genoemd. Ook de oude Romeinen hadden een verwarmingssysteem uitgevonden om hun vloeren te verwarmen. Ze hadden hun vloeren iets verhoogd en een holle ruimte onder de vloer gelaten. Door de holle ruimte te verwarmen werd de vloer ook warm.

Moderne vloeren richten zich vooral op onderhoudsgemak

Tegenwoordig zijn vloertegels veel meer dan alleen functionele oppervlakken. Tegenwoordig worden vloertegels gemaakt uit diverse materialen, waaronder keramiek, steen en hout. Hierdoor heb je als consument veel meer keuze qua ontwerp en stijl, maar ook als het aankomt op onderhoudsgemak en duurzaamheid.

Qua onderhoudsgemak, een van de belangrijkste pijlers, zijn er volop mogelijkheden qua vloeren. De meest onderhoudsvriendelijke vloer is van PVC. Deze met beschermende toplaag uitgeruste vloer is goed bestand tegen water en vlekken, is makkelijk schoon te maken en beschadigt niet snel.

Wie een makkelijk te onderhouden vloer zoekt met een natuurlijke uitstraling, zit met een laminaatvloer goed. Dankzij de gladde bovenlaag en krasbestendige eigenschappen kan een kwalitatief goede laminaatvloer met minimale inspanning jarenlang meegaan.

Wie toch nog een tikkeltje onhandig is of bang is voor schade, kan ook kiezen voor een vinyl vloer. Met regelmatig stofzuigen ben je er eigenlijk al. Ook is vinyl waterafstotend, slijtvast en naadloos. Is je vinyl vloer toch beschadigd? Dan kun je deze vrij eenvoudig weer opknappen.

Ook vloertegels zijn onderhoudsvriendelijk

De vloertegels die tegenwoordig op de markt zijn hoef je niet zelf met de hand te schilderen en te bakken, en je hoeft ook niet op je knieën de vloer te boenen met water en azijn zoals de Grieken dat deden. Een tegelvloer is een van de meest onderhoudsvriendelijke vloeren die er tegenwoordig bestaan. Ze zijn hard en krasbestendig, waterdicht en beschadigen nauwelijks. Daarnaast houden vooral keramische vloertegels veel warmte vast, waardoor ze zich perfect lenen voor vloerverwarming.

Vloertegels zijn er tegenwoordig in allerlei soorten

De evolutie van eenvoudige kleitegels tot de geavanceerde, verwarmde en vooral onderhoudsvrije vloeren die we tegenwoordig hebben weerspiegelt niet alleen de technologische vooruitgang die is geboekt, maar ook de noodzaak voor functionele behoeften. Tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden qua vloertegels op de markt, waarbij comfort en stijl hand in hand gaan.

Reacties