wonen.nl logo
aanmelden
Je bent hier:   home   /   vloer  /  kurkvloer  /   groene-vloer-vloeren-van-kurk-dragen-bij-aan-lagere-co2-uitstoot

Groene vloer! Vloeren van kurk dragen bij aan lagere CO2 uitstoot

Al enige tijd is ‘groen’ het thema dat naar voren komt in verschillende trends. Zo ook in de woonmode. Meubelen van gerecycled materiaal zijn steeds meer in opkomst, maar denk ook eens aan de bekleding van wanden en vloeren.

Al enige tijd is ‘groen’ het thema dat naar voren komt in verschillende trends. Zo ook in de woonmode. Meubelen van gerecycled materiaal zijn steeds meer in opkomst, maar denk ook eens aan de bekleding van wanden en vloeren.

Kurk biedt op dit gebied de ideale oplossing, groener kan het haast niet.

Designed by nature

Kurkvloeren en -wanden worden gemaakt van de bast van de kurkeik. Er wordt dus geen boom geveld! Elke 9 jaar wordt de kurkeik van zijn schors ontdaan, zonder dat dit de groei van de boom belemmert. In de maanden van mei tot en met augustus is de temperatuur precies goed om de bomen te kunnen “oogsten”. Natte buien en droge Afrikaanse winden zorgen er voor dat de kurkeik zijn schors de rest van het jaar vasthoudt.

Kurk vermindert CO2

Kurkeiken geven zuurstof af en absorberen CO2 die anders zou bijdragen tot de opwarming van de aarde. Geschat wordt dat de 60 miljoen Portugese kurkeiken de jaarlijkse CO2-uitstoot met ruim 4,8 miljoen ton per jaar verminderen, dit komt overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van meer dan 830.000 auto’s. Niet alleen kurkbomen, maar ook kurkvloeren zorgen voor een reductie van de CO2-uitstoot, zij het indirect. De vloeren houden warmte vast en isoleren het huis, waardoor de thermostaat al gauw een tandje lager gezet kan worden. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat men gemiddeld 5% CO2-uitstoot reduceert op de verwarming van het huis wanneer men de thermostaat slechts één graad lager instelt.

Kurkwouden als ecosysteem

De uitgestrekte montado’s, wouden van kurkeiken, zijn onmisbaar voor onze planeet en vormen een uniek ecosysteem. Kurkeiken fungeren als een natuurlijke dam tegen de oprukkende woestijnen. Ook beschermen ze de biodiversiteit als thuishaven voor vele bijzondere en bedreigde diersoorten, zoals de Iberische lynx en de keizerarend. Ruim de helft van alle flora die het Middellands Zeegebied rijk is - zo’n 25.000 plantensoorten- zijn terug te vinden in de Portugese kurkeikwouden.

Kurk is 100% natuurlijk en milieuvriendelijk. Daarbij komt dat het natuurlijke product volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar is.

Met een kurkvloer gaat men dus voor een natuurlijk en verantwoord interieur. Het groene aspect is echter slechts één van de vele voordelen van de duurzame vloeren. De vele verschillende designs en mogelijkheden zorgen ervoor dat iedereen een groen interieur kan vinden dat bij hem of haar past. Benieuwd naar meer voordelen van kurkvloeren? Kijk op www.kurkinhuis.nl.

Publicatiedatum: 14 januari 2011

Tags: wonen vloer vloeren kurk kurkvloer kurkvloeren kukreiken kurkinhuis.nl Apcor kurkeik

avatar

terug naar boven
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam
Gebruikersnaam en / of wachtwoord vergeten?
Installeer de Clipper om foto's van overal op het web in je fotocollectie te kunnen opslaan.

In Safari/Chrome sleep de Clipper afbeelding naar je bladwijzerbalk. In Internet Explorer, rechtermuisknop op Clipper afbeelding, selecteer "Aan Favorieten toevoegen".
Wonen Clipper
Selecteer een collectie en voeg een beschrijving toe...
sluiten
thumb

Voeg toe aan collectie:

selecteer...

Voeg een beschrijving toe:

bekijk foto
transparent