Foto: durf-jij-de-kruipruimte-in

Durf jij de kruipruimte in?

Ben jij wel eens onder de vloer van je woning geweest? Voor veel woningeigenaren is de kruipruimte maar een enge, donkere plek waar het vooral heel krap is.

Guido van Loon

En wat heb je er eigenlijk te zoeken? Op het eerste gezicht lijkt dat helemaal ‘niets’ te zijn. Maar dan ineens ruik je een vieze geur in huis, zie je optrekkend vocht op je onlangs gepimpte muren of word je lek geprikt door een zwerm muggen waardoor je ’s nachts geen oog dicht doet. Doe dan toch maar eens dat kruipluik open en neem een kijkje!

Een broeinest onder je huis

De gemiddelde kruipruimte in Nederland is 40 tot 80 cm diep. Als de kruipruimte lager is, dan kan dat in sommige situaties nog wel eens knap lastig zijn. Stel dat er een lekkage heeft plaatsgevonden aan de riolering, dan is het noodzakelijk dat het gerepareerd wordt. Er kan namelijk (verontreinigd) water in de kruipruimte lekken met alle nare gevolgen van dien, zoals stank en schimmelvorming. Daarnaast is een vochtige kruipruimte een ideale plek voor muggen om hun eitjes neer te leggen. Maar als de kruipruimte erg ondiep is, kan de loodgieter er niet goed bij om de lekkage te repareren. Er moet dus meer ruimte gemaakt worden in de kruipruimte. De oplossing? De kruipruimte dieper maken door middel van zandzuigen!

Zandzuigen: veilig en doeltreffend

In de meeste gevallen bestaat de bodem van de kruipruimte uit een flinke zandlaag en eventueel wat puinsteen. Als er meer ruimte gemaakt moet worden, kan je ervoor kiezen om de schep te pakken en de kruipruimte met de hand dieper te maken. Dit kan een erg arbeidsintensieve klus zijn. Daarna moet het zand ook nog afgevoerd worden. Dat kan makkelijker! Met de inzet van zuigtechniek wordt het zand veilig, snel en doeltreffend uit de kruipruimte verwijderd. Het zandzuigen gebeurt met een zuigwagen. Dat is een turbinewagen en wordt voornamelijk gebruikt bij industriële reiniging. Deze wagens kunnen met een sterke zuigkracht zowel losse, vaste, natte als droge bouwstoffen verwijderen. Naast het zandzuigen is het dus ook mogelijk om grond, steenpuin, water en zelfs fecaliën (het verontreinigde water) weg te halen. Een groot bijkomend voordeel is, dat na het zandzuigen de uitkomende stoffen ook nog eens worden afgevoerd.

Misschien durf je wel, maar pas je niet!

Op sommige plekken is het extra lastig om zand te verwijderen. Denk aan kruipruimtes welke eigenlijk te krap zijn voor personen om zich goed in te kunnen bewegen. Met zandzuigen is dit probleem opgelost. De flexibele slang gaat door het kruipluik of andere ingang de ruimte in en zuigt de eerste laag zand weg. Daarna kan er een ervaren grondwerker met de slang de ruimte in en de rest van het zand opzuigen. Ook de meeste afstanden zijn met het zandzuigen geen probleem. De slangen, welke gekoppeld zijn aan de zuigwagens, kunnen namelijk afstanden tot wel 150 meter overbruggen. Nadat het zandzuigen is uitgevoerd, is de kruipruimte weer toegankelijk voor de loodgieter of andere specialist om eventuele reparaties uit te voeren aan het leidingwerk. Naast reparaties en onderhoud kan het ook zijn dat je meer ruimte in de kruipruimte wilt om deze te kunnen isoleren. Na het zandzuigen kan de kruipruimte bijvoorbeeld geïsoleerd worden met schelpen of ieder ander gewenst isolatiemateriaal. Zo maakt vocht geen kans meer en ben je ook van die irritante muggen af. Naast isolatie is het ook mogelijk om schoon zand terug te laten blazen om grondverzakking in de kruipruimte tegen te gaan. Al met al, kies voor het gemak van zandzuigen. Zo kan jij lekker op de bank blijven zitten!

Reacties