Foto: tuinverlichting

Tuinverlichting aanleggen doe je zo

Buitenverlichting aanleggen en aansluiten: eenvoudiger dan je denkt! Lees hoe je bijvoorbeeld verlichting op je schutting maakt (en nog veel meer).

Guido van Loon

Foto boven: Tuinverlichtinghoeve. 

Tuinverlichting aanleggen

Genieten van je tuin doe je niet alleen overdag, maar ook 's avonds. Je tuin is een heerlijke plek om te vertoeven als de zon ondergegaan is, ook in de nazomer. Buitenverlichting is hierbij onmisbaar. Er bestaan veel verschillende soorten tuinverlichting, die elk op een eigen manier een bepaalde sfeer in jouw tuin kunnen creëren. Het is dus belangrijk om van tevoren goed te bedenken hoe je jouw tuin wilt verlichten en welke ambiance je aan je tuin wilt geven. De buitenverlichting van Nostalux bijvoorbeeld, is een echte sfeermaker voor je tuin. Maar er zijn ook andere zaken waar je rekening mee moet houden. Tuinverlichting kun je prima zelf aanleggen, maar er zijn wel wat technische zaken waar je aan moet denken. Lees hier meer tips over tuinverlichting.

Elektriciteit en buitenverlichting

Ga je met elektriciteit aan de slag, houd dan rekening met bepaalde eisen en veiligheidsaspecten. Zo moet alles natuurlijk waterdicht zijn, geaard worden (gebruik hiervoor een grondkabel met stalen ommanteling) en goed worden aangesloten. Met elektriciteit kan niet worden geknoeid. Ter verduidelijking zijn voor de consument keurmerken aangebracht op alle armaturen, waardoor je in een oogopslag de mate van veiligheid kunt zien. Twijfel je ergens aan, aarzel dan niet om deskundig advies in te winnen. 

Het VDE-keurmerk is een teken van kwaliteit: producten die dit keurmerk dragen zijn deugdelijk bevonden. Verder zijn er verschillende beschermingsklassen. Bij producten met beschermingsklasse 1 moeten, zowel in bedrijf als in ruststand,  alle metalen delen die kunnen worden aangeraakt, permanent geaard zijn. Bij verlichting van beschermingsklasse 2 zijn alle delen die aangeraakt kunnen worden van een beschermingsisolatie voorzien. Alle delen die onder spanning (komen te) staan, hebben naast een beschermende isolatie nog een extra isolatie. 
VDE-logoBeschermingsklasse 1.Beschermingsklasse 2.

De IP Beschermingsindex is een internationale norm. Het eerste cijfer komt overeen met het niveau van bescherming tegen vast stof en het tweede tegen water. De maximale IP is IP68, wat overeenkomt met een totale bescherming tegen stof en het resultaat van een langdurige blootstelling aan water. Voor alle elektrische buiten installaties, verlichtingen, stopcontacten en schakelaars, is IP44 het minimum om je veiligheid en comfort te verzekeren.Beschermingsindex. Bron: Praxis.

Tuinverlichting: transformator nodig? Plaats tegen een schuur

Tuinverlichting is verkrijgbaar in vele soorten en vormen, zowel brandend op 230 volt als op 12 volt. Tuinverlichting brandend op 12 volt is het gemakkelijkst zelf aan te leggen. Hiervoor heb je wel een transformator nodig die de gewone 230 volts spanning terugbrengt naar 12 volt. De transformator plaats je tussen het binnenstopcontact en de lampen, in principe binnen. Als je de transformator buiten wilt plaatsen, zorg er dan voor dat je deze op een spatwatervrije plaats ophangt. Houd een afstand aan van ongeveer 40 centimeter vanaf de bodem en plaats de transformator onder een afdak tegen de muur van het huis of een schuur. Tel het vermogen van het totaal aantal lampen dat je aan wilt sluiten bij elkaar op en bepaal wat voor transformator je nodig hebt. Let op dat het gezamenlijke vermogen (watt) van de lampjes niet hoger is dan die van de transformator. Voor een optimale lichtopbrengst belast je de transformator met minimaal 30% en maximaal 90% van de totale capaciteit. 
Transformator. Bron: Uwtuinlamp.

Tuinverlichting: voordelen van laagspanning

Een groot voordeel van laagspanning is dat je de risico’s van stroomschokken uitsluit, omdat laagspanningskabels absoluut veilig zijn, zelfs wanneer de kabel beschadigd zou raken. Een geruststellende gedachte met spelende kinderen of gravende huisdieren in de buurt. De kabels hoeven dus ook niet, zoals bij kabels van 230 volt, minstens 60 centimeter onder de grond verwerkt te worden. Voor laagspanningskabels is 20 cm diep voldoende. 

Leg de kabels van de tuinverlichting langs je schutting

Het is handig om kabels langs een muur of schutting te leggen. Daar graaf je doorgaans niet en dus liggen de kabels daar veiliger. Houd de afstand tussen de transformator en de lampen zo kort mogelijk. Een lang snoer creëert namelijk een hoge weerstand waardoor verlies van spanning optreedt. Lampen kunnen daardoor zwakker gaan branden.

Bron: Philips.

Tuinverlichting: wandlamp plaatsen

1. Het is verstandig om, voor je begint, een lichtplan te maken en vervolgens een kabelplan. 

2. Leid de kabel langs de armaturen in je lichtplan. Kijk waar eventuele aftakkingen nodig zijn. 

3. Houd wel rekening met de voorgeschreven maximale kabellengtes.

4. Bereken hoeveel meter kabel je nodig hebt. Zorg dat je lampen, voldoende kabels en een transformator hebt en eventueel kabelverbinders en verlengkabels. 

5. Boor van binnenuit een gat door de muur, iets schuin naar beneden zodat er geen regenwater naar binnen kan lopen. De diameter van het gat moet groter zijn dan de kabel of ommanteling.

6. Steek de kabel door het gat naar buiten, met voldoende lengte om de aansluiting mogelijk te maken. Laat ook de ommanteling een beetje uitsteken. 

7. Maak de overgebleven ruimte tussen de kabel en de muur waterdicht. 

8. Je kunt nu de lamp aansluiten op de bekabeling.
Bron: Delta Light.

Tuinverlichting: kabels via de grond

1. Het is verstandig om, voor je begint, een lichtplan te maken en vervolgens een kabelplan.

2. Leid de kabel langs de armaturen in je lichtplan. Kijk waar eventuele aftakkingen nodig zijn. 

3. Houd wel rekening met de voorgeschreven maximale kabellengtes.

4. Bereken hoeveel meter kabel je nodig hebt. Zorg dat je lampen, voldoende kabels en een transformator hebt en eventueel kabelverbinders en verlengkabels. 

5. Sluit de kabel aan op de transformator en rol deze de tuin in langs de plaatsen waar de verlichting moet komen. 

6. Zet de transformator aan. Test bovengronds eerst of alles werkt door een testarmatuur aan te sluiten. 

7. Verwerk de kabel vervolgens onder de grond of tegels. Graaf sleuven van minimaal 60 centimeter diep.

8. Stel de transformator in wanneer deze bijvoorbeeld een timer heeft. Sluit desgewenst een bewegingssensor aan. 

9. Sluit nu de lampen aan op de kabel. Houd ook hier voldoende speling op de kabel in verband met het later verplaatsen van lampen of in geval van eventuele reparaties. 

 

Bron: VDB Hoveniers.


Meer over tuinverlichting?
Tips voor tuinverlichting

Meer over verlichting lezen? Lees dan ook de volgende artikelen:
Hoe maak ik zelf een lichtplan?
Tips voor woonkamerverlichting
Welke lamp moet je aanschaffen?
Zorg voor mooie en functionele verlichting in de kinderkamer
- Creëer de ideale werkplek met de juiste keukenverlichting
Badkamerverlichting; baden in licht
Ontspannen in de slaapkamer: creëer sfeer met verlichting

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties