Foto: tips-lekkerste-pruimen-in-je-tuin-te-kweken

5 Tips om de lekkerste pruimen in jouw tuin te kweken

Ben je een echte pruimen liefhebber? Dan is het vast en zeker handig om te weten hoe je de lekkerste pruimen kunt kweken in eigen tuin.

Guido van Loon

Nu denk je misschien: ‘’Dan moet ik eerst zo’n dure pruimenboom in mijn tuin zetten.’’ Maar wist je dat je al een pruimenboom heeft vanaf €12,50? Voor de pruimen liefhebber is er dus niet echt een reden om geen pruimenboom in de tuin te hebben. In deze blog vertellen we j,e hoe je de lekkerste pruimen in je tuin krijgt aan de hand van 5 tips.

Tip 1. Kies het juiste fruitsoort

Niet iedereen weet het, maar er zit nog verschil in het soort ‘’pruim’’. Misschien heb je wel is een pruim op en dacht je bij zichzelf: ‘’Hoe kan deze toch zo slecht smaken?’’ Dan kan het namelijk zo geweest zijn dat je niet je favoriete pruim op had. Hieronder zetten we de 4 populairste pruimen onder elkaar.

1. Prunus Domestica Opal: Dit is één van de meest gegeten pruimen in Nederland. Dit komt door zijn heerlijk zoute smaak. Ook de kleur van deze pruim is aantrekkelijk, namelijk lichtroze.
2. Prunus Reine Victoria: De meeste gegeten pruim in Nederland. De Reine Victoria heeft een zoetzure smaak, maar proeft echt authentiek lekker. De kleur van deze pruim is meer paarsachtig. Je hebt hem vast wel eens zien liggen.
3. Prunus Reine Claude d’ Oullins: Ook deze pruim is zoet-zurig van smaak. Wellicht iets meer zuur dan de Reine Victoria. Opvallend is de groene kleur pruim. Deze herken je zo.
4. Prunus Domestica Monsieur Hatif: Minder populair in Nederland dan de rest, maar deze is wel heerlijk zoet. Je herkent hem aan zijn donkerpaarse kleur.

Tip 2. Geef de pruimenboom zijn favoriete plaats in de tuin

Iedereen groeit en bloeit het beste in zijn eigen klimaat. Dit geldt ook voor de pruimenboom. De plaats waar de pruimenboom staat is de basis voor de smaak van de vrucht. Denk daarom aan het volgende wanneer je een pruimenboom gaat planten:

- Een pruimenboom groeit het beste in de zon. In de schaduw groeit deze minder hard.
- Een pruimenboom groeit het liefste op lichte klei. Heb je geen lichte klei, gebruik dan aanplantgrond.
- Wanneer je een kleine pruimenboom wilt kopen, kun je het beste 2 boompalen erbij bestellen.

Wanneer je erachter komt dat je je pruimenboom verkeerd hebt geplant, kun je deze altijd nog overplanten.

Tip 3. Snoei de pruimenboom in de perfecte tijd

Tussen oktober en februari is de perfecte tijd om de pruimenboom te snoeien. Dit is eigenlijk vlak na de oogst in augustus. Zo heb je het jaar daarop sowieso weer oogst. In de zomer kun je een kleine snoei toepassen indien gewenst. Dode takken weghalen mag altijd.

Tip 4. Snoei op de goede manier

Wanneer je een pruimenboom snoeit is het belangrijk dat je niet de best vruchtdragende takken snoeit. Deze takken zullen namelijk naar verwachting ook volgend jaar goed presteren. Het is belangrijk dat de vruchtdragende takken goed zonlicht krijgen en dat andere takken dit niet in de weg zitten. Knip daarom opstijgende takken weg en andere takken die de belangrijke takken in de weg zitten.

Tip 5. Geef voldoende water

De zomers in Nederland worden heet en de pruimenboom heeft het liefst een vochtige bodem. Het is dus zeker niet verkeerd om de pruimenboom op zijn tijd water te geven in de zomer. Houd hiermee rekening, anders moet je wellicht je pruimenboom weggooien.

Reacties