Foto: 1-tuinpoort-tuin-hek-erfafscheiding-bron-Gardero

Op zoek naar een hek voor je tuin?

Hier vind je een overzicht van alle soorten hekwerken en erfafscheidingen.

Sandra van Koningshoven

Mooie erfafscheiding

Een hek of volledig hekwerk is een mooie manier om je erf af te scheiden van bijvoorbeeld de tuin van de buren of de straat die aan je voortuin grenst. Een hek heeft niet alleen als functie dat het je erf daadwerkelijk alleen afscheidt. Het is ook een prima manier om je tuintje veiliger te maken en zelf een stuk mooier.

Er bestaan heel veel verschillende soorten hekwerk. Welke het best bij jou past? Dat is natuurlijk persoonlijk. Hieronder vind je een overzicht van de hekwerken die er zijn, met daarbij de voor- en nadelen en natuurlijk een prijsindicatie.

Wat kost een hekwerk?

Zoals hiervoor al gezegd – er bestaan ontzettend veel verschillende soorten. De prijzen ervan lopen dus ook flink uiteen. Maar het overzichtje hieronder geeft je een goed beeld van de kosten van zo’n mooi nieuw hek voor je tuin. We zijn hier uitgegaan van de prijs per vierkante meter in euro’s.

Gaashekwerk 2,50 – 25,00
Sierhekwerk 30,00 – 90,00
Balustrade 60,00 – 300,00
Spijlenhekwerk 35,00 – 65,00
Dubbel staafmat hekwerk 15,00 – 80,00

Je ziet het – de prijzen van hekwerk lopen ontzettend uiteen. Dat komt doordat er gebruik wordt gemaakt van verschillende soorten materialen. Dat heeft te maken met de kwaliteit ervan: het ene materiaal is nu eenmaal duurder dan de ander. En daarbij is het altijd zinvol om offertes aan te vragen.

Een rekenvoorbeeld

Is het lastig voor je om op basis van het bovenstaande te zien wat een hekwerk voor jou zou kosten? Dat kunnen we ons voorstellen. Daarom hier een handig rekenvoorbeeld. Stel:
Je hebt een flink stuk grond van en je wilt de tuin graag voorzien van gaashekwerk van 50 strekkende meter en 120 centimeter hoog. Zo’n omheining kost dan € 1200,00. Daarbij komen dan nog de kosten voor installatie en ander benodigd materiaal, zoals palen en coating.

Soorten hekwerk uitgelegd

Als je dit blog leest, ben je vast op zoek naar een soort hekwerk om uit tuin of terrein af te bakenen. Dat kan te maken hebben met beveiliging, maar natuurlijk ook om je tuin mooier te maken. Sierhekwerk bijvoorbeeld maakt je tuin echt mooi af.

We vertellen je hieronder alles over de eerdergenoemde hekwerken. Dan maak jij straks een goede keus en kun je jaren genieten van je mooie hek.

Gaashekwerk

Dit soort hekwerk is het goedkoopst van allemaal. Leuk: afgezien van het feit dat het ’t minst kost, is het wel het meest functioneel en onderhoudsvrij van allemaal. Daarom wordt dit soort hekwerk het meest gebruikt als afbakening van zakelijke en (grote) particuliere terreinen. En denk eens aan veehouderij: ook daar zie je gaashekwerk vaak terug.

Eigenlijk is gaashekwerk voor elke situatie geschikt. En gemakkelijk aan te passen aan het doel ervan. Zo kun je er prikkeldraad op bevestigen, zodat je terrein extra goed beveiligd is. Maar je kunt er (in het geval van het houden van dieren) ook schrikdraad op bevestigen en het zelfs voorzien van extra vlechtwerk voor meer privacy. Toppertje dus!

Spijlenhekwerk

Als je langs industrieterreinen rijdt, kom je dit soort ook vaak tegen. Een spijlenhekwerk is stevig en daarom heel goed geschikt als beveiliging voor je terrein. Vroeger zag je overal dezelfde staan, maar tegenwoordig kun je kiezen voor een moderne of klassieke uitstraling. De laatste wordt vaker ook sierhekwerk genoemd. Beide soorten zien er vandaag de dag mooier en vriendelijker uit, dus ze kunnen allebei heel goed gebruikt worden voor bedrijfsterreinen én tuinen van particulieren.

Sierhekwerk

Als je je tuin wilt omheinen en je wilt graag dat het hekwerk er mooi en decoratief uitziet, dan is sierhekwerk de beste keuze. Sierhekwerk komt namelijk in ontelbaar veel uitvoeringen, zoals klassiek, modern, minimalistisch en strak. En omdat je ook uit heel veel verschillende kleuren kunt kiezen, zit er altijd een hekwerk tussen dat perfect bij jouw tuin past.

Dubbelstaafmat hekwerk

Als je op zoek bent naar een hekwerk dat je tuin of bedrijfsterrein heel goed beveiligt, dan is dit soort het best geschikt. Het is namelijk een combinatie van een spijlenhekwerk en gaashekwerk. Dubbel sterk dus. En daarbij ziet het er ook nog eens heel mooi uit. Kun je er geen goede voorstelling van maken? Rijd dan eens langs een speelplaats of bedrijventerrein, want daarvoor wordt het heel vaak gebruikt. En door de elegante vormgeving, is het ook uitstekend geschikt als erfafscheiding voor particuliere tuinen. Plus: helemaal niet duur. 

Balustrade

Woon in een appartementencomplex of flat? Dan heb je vast wel eens een balustrade gezien. Een soort op zich, want dit soort hekwerk moet aan heel veel wettelijke veiligheidseisen voldoen – zo moet het minimaal 90 centimeter hoog zijn en natuurlijk heel erg sterk. Logisch ook, want zo’n hek zorgt er immers voor dat alle bewoners veilig over hun galerij kunnen lopen. Spijlenhekwerken worden hiervoor het meest gebruikt. En omdat dit soort altijd op maat moet worden gemaakt, is dit meteen de duurste van dit rijtje.

Groene erfafscheiding

Wil je bijdragen aan een beter milieu? Of hou je gewoon heel erg van groen in je tuin? Kies dan voor een mooie haag als erfafscheiding. De twee sterkste soorten zijn coniferen en heesters. Die blijven ook mooi groen het hele jaar. Maar je kunt ook voor een lager soort kiezen, zoals een buxus of beukenhaag.

Tuinpoort

Als je eenmaal hebt gekozen voor een mooi hekwerk of haag rondom je tuin of terrein, is het natuurlijk ook tijd om op zoek te gaan naar een mooi hek. Is je oprit breed? Dan kies je voor een tuinpoort, want die heeft een wel heel chique uitstraling. Dit soort poorten wordt vaak gemaakt van eikenhout. Fijn, want dat heeft een hoge duurzaamheidsklasse en gaat minimaal twintig jaar mee. Wil je een nóg duurzamere houtsoort? Padoek en Iroko zijn twee soorten die wel minimaal vijfentwintig jaar mee gaan. Die vallen dus in de hoogste duurzaamheidsklasse.

Waar je ook voor kiest, het hangt vooral af van je smaak, de functie van het hekwerk en van de grootte van je erf. En vergeet niet om je altijd even af te vragen welke soort het meest duurzaam is. We moeten tenslotte wel aardig zijn voor het milieu. Veel kies-plezier!

Reacties