Foto: natuurlijke-matrassen-populair

Waarom zijn natuurlijke matrassen zo populair?

Tegenwoordig is men steeds meer bezig met bewust leven. Denk bijvoorbeeld aan veganisme en thrift shopping. Hierop sluit een bewuste slaapstijl aan.

Guido van Loon

Geen verrassing dus dat de vraag naar 100% natuurlijke matrassen de afgelopen jaren zo is toegenomen, met name de natuurlijke Talalay® latex matrassen. Maar waarom zijn deze natuurlijke matrassen zo populair? En wat is Talalay® latex eigenlijk?

Natuurlijke grondstoffen verwerkt in het matras

Doordat natuurlijke matrassen gemaakt zijn uit producten uit de natuur, hebben ze een minder grote ecologische footprint op de aarde vergeleken met matrassen die vervaardigd worden uit bijvoorbeeld schuimen gemaakt op aardoliebasis.

Maar naast dat deze matrassen het milieu minder belasten, hebben sommige natuurlijke matrassen ook zeer veel voordelen qua ligcomfort.

Verschillende soorten natuurlijke matrassen

Er zijn verschillende soorten matrassen die vallen onder de natuurmatrassen. Hieronder de meest voorkomende natuurlijke matrassen:
- 100% natuurlatex matrassen
- 100% natuur Talalay Latex matrassen
- Combinatie van 100% natuurlatex en bijvoorbeeld kokosmatten en/of paardenhaar

Hieronder zullen we nader ingaan op een steeds populairder wordende productgroep, namelijk de Talalay® latex matrassen.

Wat is Talalay Latex?

Het 100% natuurlijk Talalay® latex matras is vervaardigd vanuit het natuurproduct latex. De grondstof voor Talalay® latex is rubber. Dit rubber wordt gewonnen uit de rubberboom, ook wel ‘Hevea Brasiliensis’ genoemd. Deze rubberbomen groeien voornamelijk op plantages in Azië en Zuid-Amerika. In de schors zitten dunne melkbuisjes die gevuld zijn met rubbermelk.

Deze rubbermelk wordt uiteindelijk omgezet tot Talalay® latex.

Op de plantages maken de arbeiders zorgvuldig een inkeping in het melkbuisje. Door deze inkeping loopt de rubbermelk naar buiten. Vervolgens wordt de rubbermelk getransporteerd naar fabrikanten. Hier wordt de rubbermelk in 9 stappen omgezet naar Talalay® latex.

Voordelen van een Talalay® latex matras

Naast de keuze voor een bewust product kent een 100% natuurlijk Talalay® latex matras nog meer voordelen:
- Talalay® latex heeft als natuurproduct een antibacteriële en schimmelwerende werking. Daarnaast is het materiaal ook nog eens huisstofmijtwerend.
- Een Talalay® latex matras ondersteunt je lichaam uitmuntend.
- Het materiaal is puntelastisch en heeft hierdoor een drukverlagende werking. Dit maakt een Talalay® latex matras zeer geschikt voor mensen met reuma, artose, decubitus, spier- en gewrichtspijnen.
- Een Talalay® latex matras voelt in de zomer koel aan en in de winter warm.
- Het materiaal heeft een hoge conformiteit wat betekend dat zich eenvoudig vormt naar je lichaam.
- Talalay® latex heeft een open celstructuur wat het materiaal ongekende klimaateigenschappen geeft. Het materiaal ventileert uitstekend, voert vocht optimaal af en heeft goede temperatuurregulatie.
- Bij een Talalay® latex matras is de kans op kuilvormig nihil.
- Een Talalay® latex matras is enorm duurzaam en gaat met gemak 13 à 15 jaar mee
- Het materiaal is heerlijk zacht, soepel en rekbaar.

Achtergrond: Talalay® latex producenten

Er zijn wereldwijd slechts 2 bedrijven die Talalay® latex produceren, namelijk:
- Vita Talalay uit Maastricht (Nederland)
- Pure Bliss Latex uit Amerika

Achtergrond: productieproces van Talalay® latex

De rubbermelk wordt in 9 stappen omgezet naar Talalay® latex:

1. Vermengen van componenten

Een aandachtig samengestelde mix van natuurlijke latex en speciale toevoegingen wordt vermengt met lucht. Deze toevoeging van lucht zorgt voor een opencelstructuur met kleine luchtbelletjes. Deze open celstructuur draagt bij aan de temperatuurregulatie van het lichaam.

2. Vullen van de mal

De mallen worden gevuld met de Talalay®-mix. De hoeveelheid die in de mallen wordt gegoten is bepalend voor de uiteindelijke hardheid van het matras. Hoe meer van de Talalay®-mix in de mal wordt gegoten, hoe steviger het matras wordt.

3. Creëren van vacuüm

De omgevingslucht wordt aan de mal onttrokken. Hierdoor verveeld de Talalay®-mix zich gelijkmatig over de mal. De luchtbelletjes zetten zich gelijkmatig in de mal uit. Zo ontstaat de ronde celstructuur die de basis legt voor elasticiteit, duurzaamheid, luchtdoorlatendheid en ondersteuning.

4. Bevriezen op -30?C

Het mengsel wordt bevroren op een temperatuur van -30?C. Dankzij het bevriezen houden de cellen een ronde vorm. De celmembranen breken gedurende het bevriezen open waardoor de ronde cellen samenvoegen. Door dit proces ontstaat een onregelmatige open celstructuur. Deze celstructuur maximaliseert de ventilatie-eigenschap van het materiaal.

5. CO2 behandeling

De Talalay® latex wordt behandel met koolstofdioxide (CO2). Hierdoor blijft de open celstructuur en de vorm van het materiaal behouden.

6. Vulkanisatie

De mal wordt verhit tot 115?C wat de elastische eigenschap van het materiaal creëert. Na de vulkanisatie is de massa solide genoeg om uit de mag gehaald te worden.

7. Reinigen en zuiveren

De Talalay®-mix wordt gezuiverd van overtollige materiaal met een sproeisysteem. Tijdens deze reiniging wordt de massa samengeperst om water te absorberen en het er weer uit te persen. Deze stap verhoogt de duurzaamheid van het Talalay® latex en brengt een zuiver en hygiënisch product tot stand.

8. Drogen en na-vulkanisatie

Bij deze behandelingsfase duurt het drogen op 85?C ongeveer een half uur en het na-vulkaniseren circa 8 uur. Dit laatste vulkanisatieproces bepaald de uiteindelijke vorm en het formaat van het matras.

9. Afronding en kwaliteitscontrole

Tenslotte wordt het matras automatisch getest en gecontroleerd. Het matras wordt machinaal getest op stevigheid op 15 verschillende plaatsen. Hierbij wordt het matras voor 25% ingedrukt. Met deze inspectie wordt gegarandeerd dat elk Talalay® latex matras van topkwaliteit is.

Meer informatie over natuurlijke matrassen

Wil je meer weten over natuurlijke matrassen of over matrassen in zijn algemeenheid? Bekijk eens de website van Matras Factory.

Reacties