Foto: glazen-schuifwand-voor-je-terras

Wel buiten zijn maar toch ook beschut; de voordelen van een overkapping en serre

Met een overkapping of serre kun je met gemak het hele jaar van jouw tuin of buitenruimte genieten!

Guido van Loon

Buiten zijn en toch binnen zitten; geen overbodige luxe in ons koude kikkerlandje. Een overdekte buitenruimte is dan ook dé plek om heerlijk te genieten. Maar wat voor type overkapping kies je? Ga je voor een terrasoverkapping of toch een serre?

Terrasoverkapping

Terrasoverkappingen zijn niet alleen een genot voor ons welzijn, het is ook nog eens een waardevolle investering voor je huis. Tegenwoordig zijn er heel stijlvol vormgegeven exemplaren die aansluiten op de architectuur en uitstraling van je huis. Leuk is bovendien dat je tegenwoordig al van te voren al je terrasoverkapping helemaal zelf kunt samenstellen. Bijvoorbeeld met de online configurator van op Solundo.nl.

Extra mogelijkheden voor je terrasoverkapping

Je gaat meer genieten van een terrasoverkapping of tuinoverkapping als je extra accessoires toevoegt. Voorbeelden zijn:
- verlichtingsspots
- terrasverwarming
- shutters
- zon- en regensensoren
- warmte- of zonwerend glas

Materiaal terrasoverkapping

Ook de gebruikte materialen zijn van belang. Vanzelfsprekend wil je graag een duurzaam bouwen. Hout is populair, maar ook aluminium, glas en kunststof zijn mogelijk.

Serre

Behalve een terrasoverkapping is een serre als aanbouw ook een heerlijke manier om dat buitengevoel te creëren. Afhankelijk van de functie die de serre gaat vervullen - grofweg variërend van een eenvoudige plantenkas tot volwaardige woonserre - moeten er bepaalde eisen gesteld worden aan het voorzieningenniveau. Het klimaat in de serre is sowieso belangrijk.

Ventilatie in de serre

Op een mooie zomerdag is een goede zonwering absoluut noodzakelijk. Ook voldoende ventilatie mag niet ontbreken. Dat kan in de vorm van dakramen, (glazen) schuifwanden, roosters, vouwdeuren of  glazen schuifdeuren. Je wilt immers wél de zon, maar níet de hitte in huis. Ook een optie: een serre waarvan het dak open kan. Immers: warme lucht stijgt op en kan er met een (elektrisch) schuifdak op een natuurlijke wijze uit. Zo loopt de temperatuur 's zomers nooit al te hoog op.

Er zijn schuifdaken met een speciale ontluchtingsstand die het mogelijk maken te ventileren zonder dat er regen of koude wind naar binnen trekt. Helemaal luxe zijn de geavanceerde ventilatiesystemen die volautomatisch het klimaat in je serre beheersen. Zodra de thermostaat of hygrostaat aanslaat, worden automatisch af- en aanvoerunits geopend. Zonder dat je er iets aan hoeft te doen, wordt de verbruikte lucht afgevoerd en frisse, gefilterde lucht aangevoerd. Zo heb je dus nooit meer last van oververhitting of condensproblemen. Er zijn ook computergestuurde systemen met een regensensor en windmeter. Verder is het mogelijk de temperaturen in te stellen waarop het dak automatisch open dan wel dicht moet gaan. Regelmatig ventileren helpt condensvorming te voorkomen. Condens ontstaat - zeker in serres met enkel glas - doordat vochtige lucht binnen warmer is dan buiten. Revolutionaire airco- en klimaatbeheersingssystemen helpen een gezond binnenklimaat tot stand te brengen.

Isolatie in de serre

Slecht geïsoleerde serres zijn dan slechts gedurende een deel van het jaar te gebruiken. De isolatiewaarde wordt vooral bepaald door het enkel, dubbel dan wel drievoudig beglazen, de dikte van het gebruikte materiaal en de spouwgrootte tussen de bladen. Met het oog op zonwering, isolatie en energiebesparing is warmtewerend/-reflecterend glas een slim idee. Optimaal geïsoleerde serres houden behalve zon en kou ook veel geluid tegen.

Zonwering in de serre

Heb je de hele dag zon in je serre, dan is het misschien een idee om zonwerende beglazing te plaatsen. Deze weerkaatst de warmte, maar laat het licht wel binnen. Voor optimale zonwering kies je tevens voor externe zonwering; denk aan knikarmschermen, markiezen, vlakhangende zonwering (sunscreen), terrasschermen of zelfs rolluiken. Eén andere en tevens decoratieve mogelijkheid is binnenzonwering. Een doeltreffende oplossing om tegelijkertijd een andere sfeer aan de leefruimte te geven. Er is een enorme diversiteit aan zonwering, elk met andere eigenschappen. Rolgordijnen zijn er zo lichtdoorlatend als je maar wilt en in onvoorstelbaar veel dessins en kleuren. De trend van afgelopen jaren, vouwgordijnen, zijn op elk gewenste maat te verkrijgen, óók voor dak- en geveltoepassingen. Met horizontale jaloezieën kun je perfect de stralingswarmte en de reflectie regelen en verticale jaloezieën, shutters, paneelgordijen en lamellen zijn in veel verschillende breedtes te verkrijgen. De plissé is een eigentijdse remedie tegen fel en ongewenst zonlicht. Daarbij heeft de plissé ook een goede isolerende werking. Kies uit diverse doorzichtigheidgraden voor het gewenste effect.

Omgevingsvergunning

Of je een zogenaamde omgevingsvergunning nodig hebt, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte en het reeds bebouwde tuinoppervlak. Meer informatie vind je op www.omgevingsloket.nl of bij je gemeente.

Reacties