Foto: droomuitbouw-woning

Die droomuitbouw laten zetten? Zo kan het!

Ben jij er aan toe om een uitbouw te realiseren? Wellicht droom je van meer ruimte en ook waardevermeerdering van je pand is uiteraard de bedoeling.

Guido van Loon

Daarbij moet het plaatje na de uitbouw wel passen. Hoe pak je dat het beste aan?

Alles draait om het ontwerp

Veel aannemers zien een aanbouw als een standaardklus. Het is dan ook logisch maar ook jammer dat in ons land 50% van de uitbouwen er precies hetzelfde uitziet. Een nieuwe muur met een raam en het dak even verlengen en klaar is de verbouwing. Omdat in ons land er in de loop van de tijd zoveel verschillende types woning zijn gebouwd, hoort het ontwerp van de uitbouw te passen bij jouw woning. Uiteraard bepaal jij zelf wat je mooi vindt en je kan ook in de omgeving of op internet kijken wat je aanstaat. Daarbij is het idee om er een architect bij te betrekken niet slecht. Hij kan met voorstellen komen die jij mooi vindt en goed passen bij de bestaande situatie. Bij een eventuele latere verkoop zal je huis daardoor aantrekkelijker zijn.

Zet het budget niet te strak

Het is verstandig om te bepalen hoever je polsstok financieel reikt, dat voorkomt teleurstellingen. Maar maak het jezelf ook niet te moeilijk, besparingen uit noodzaak leveren niet altijd de gewenste kwaliteit op. Wellicht is een goedkoop doorlopend krediet via Becam een optie. Bereken eerst hoeveel je maximaal kan lenen en bepaal jouw grens. Een dergelijk krediet kan je vrijwel compleet online afsluiten bij een betrouwbare kredietverstrekker. De rente is momenteel aantrekkelijk.

Vraag meerdere offertes op

Het vinden van een goede aannemer is vaak niet zo eenvoudig. Misschien heb je geluk en heeft een familielid of kennis onlangs goede ervaringen gehad bij een vergelijkbare klus. Ook in dat geval is het verstandig om meerdere offertes te vragen en ook recensies op het net te vergelijken. Met een goed ontwerp kan je meer duidelijkheid verwachten in de offerte dan met een ruwe schets. Vergelijk de offertes op detail en kies niet per se voor de goedkoopste of de aannemer die het snelst aan het werk kan.

Vergeet het interieur niet

In principe is een uitbouw geslaagd als deze wat toevoegt aan de buitenkant van het huis, maar aan de binnenkant vrijwel onzichtbaar is. Vaak is een uitbouw aan de binnenkant niet goed afgewerkt om aan te sluiten met de rest van het huis. Dat kan je gedeeltelijk opvangen met interieur en kleur. Toch blijft door bijvoorbeeld door een nieuw plafond er duidelijk waar het uitbouwgedeelte begint. Ook een uitbouw met serredak en glazen vouwwanden is een optie. Met een beetje creativiteit kan een goede aannemer dit oplossen. Vraag daar wel specifiek naar.

Kwaliteit is altijd zichtbaar

Het materiaal bepaalt in veel gevallen het eindresultaat en dat geldt ook voor een uitbouw. Laat je hierbij adviseren en vraag de aannemer om suggesties en een toelichting op zijn keuze. Een juiste toepassing nu kan na vele jaren voorkomen dat je spijt zou krijgen. Duurzaamheid is tegenwoordig een voordeel bij de waardebepaling van een woning.

Reacties