wonen.nl logo
aanmelden
Je bent hier:   home   /   keuken  /  keukenblad  /   voorkom-scheuren-in-het-keukenblad-door-vaatwasser-dicht-te-laten

Voorkom scheuren in het keukenblad door vaatwasser dicht te laten

Arte houdt van keukenbladen, dat is je niet onbekend. Arte houdt er ook van als keukenbladen zo lang mogelijk mooi blijven.

  • Fotocollectie

Daarom geeft Arte deze zomer een aantal tips weg om je blad zo goed mogelijk te behandelen. De eerste tip gaat over het gebruik van de vaatwasser.

De oorzaak

Wist je dat het vroegtijdig en niet volledig openzetten van de vaatwasser scheuren kan veroorzaken in het blad? Dit komt doordat er waterdamp (warmte en vocht) uit de vaatwasser ontsnapt en tegen de onderzijde van het aanrechtblad geblazen wordt. Deze vochtstroom heeft een temperatuur van tussen de 50 en 75 graden, afhankelijk van type vaatwasser en gebruikte wasprogramma.

Doordat de bladen een omgevingstemperatuur hebben, zal bij herhaaldelijk opwarmen en afkoelen op een specifieke plek, het blad de neiging hebben om te gaan krimpen en uitzetten waardoor er scheuren kunnen ontstaan. Dit geldt voor alle materialen aanrechtbladen.

Schimmelvorming

Naast het veroorzaken van scheuren door het te vroeg openzetten (op een kier) van de vaatwasser, kan het vocht dat vrij komt ook een bron zijn voor schimmelvorming aan de onderzijde van het blad. Niet erg hygiënisch dus.

Hoe voorkom je beschadiging aan het keukenblad?

Voorkomen is beter dan genezen. Vooral in het geval van keukenbladen, want een breuk of scheur is vaak onherstelbaar. Daarom hieronder een paar tips om beschadigingen te voorkomen:
- Plaats een vaatwasserstrip boven de vaatwasser aan de onderkant van het blad
- Zet de vaatwasser nooit op een kier, maar doe de vaatwasser in zijn geheel open. Op deze manier kan de warmte zich beter verspreiden. (let op waar je gaat staan i.v.m. vrijkomende waterdamp)
- Laat het vaatwasprogramma helemaal aflopen totdat het klaar en afgekoeld is en zet de vaatwasser dan helemaal open

Vaatwasserstrip

Een vaatwasserstrip (van aluminium of folie) krijg je bij aankoop van de vaatwasser. Bevestig deze boven de vaatwasser, aan de onderkant van het keukenblad. De aluminiumstrip houdt de waterdamp tegen zodat de damp niet in aanraking komt met het keukenblad, waardoor er geen scheuren ontstaan. Het beste is natuurlijk om de vaatwasser nog een poosje dicht te houden totdat de vaat helemaal afgekoeld en droog is en er geen warmte meer vrij komt. Veel succes met het uitvoeren van de tips!

Heb je nog vragen hierover? Neem dan vrijblijvend contact op met Arte.

Tags: arte keukenblad vaatwasser keukenbladen werkbladen werkblad

avatar

terug naar boven
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam
Gebruikersnaam en / of wachtwoord vergeten?
Installeer de Clipper om foto's van overal op het web in je fotocollectie te kunnen opslaan.

In Safari/Chrome sleep de Clipper afbeelding naar je bladwijzerbalk. In Internet Explorer, rechtermuisknop op Clipper afbeelding, selecteer "Aan Favorieten toevoegen".
Wonen Clipper
Selecteer een collectie en voeg een beschrijving toe...
sluiten
thumb

Voeg toe aan collectie:

selecteer...

Voeg een beschrijving toe:

bekijk foto
transparent