Foto: Barbas-Evo-houthaard-liftdeur

Barbas Evo: houthaard met liftdeur

Niets minder dan de (r)EVOlutie op het gebied van een houthaard met een liftdeur; dat is de nieuwe energiezuinige Evo van Barbas.

Dit model bezit alles wat u van een luxe houthaard mag wensen, gecombineerd met het voordeel van een compacte verbrandingskamer plus liftdeur.

Uniek, dat is het compacte interieur van de Evo. Mogelijk gemaakt dankzij het in eigen beheer ontwikkelde beton keramiek. Door de schuin toelopende binnenwanden is de verbrandingskamer van de Evo met circa 45% verkleind. Hierdoor is het vermogen teruggebracht naar ongeveer 10 kW wat ruim voldoende is voor de steeds beter geïsoleerde woningen van tegenwoordig. Een (normale) liftdeurhaard met deze afmeting zonder de schuin toelopende binnenwanden geeft al snel een vermogen van 20 á 25 kW: doorgaans veel te veel voor een gemiddelde woonkamer.

Kleiner = goedkoper stoken

De houtstammen kunnen in de Barbas Evo zowel plat als verticaal tegen de schuine achterwand gestookt worden. Ten opzichte van een liftdeurhaard met een vierkante verbrandingskamer, heeft u minder hout nodig en stookt u dus goedkoper. Zonder dat dit ten koste gaat van een goede verbranding. De grote ruit van de Evo zorgt voor een onbelemmerd zich op het haardvuur.

Secondaire luchttoevoer

Voor een optimale houtverbranding is secondaire lucht nodig. Toch wordt deze techniek nagenoeg nooit toegepast in haarden met een liftdeur. Het beton keramische interieur van Barbas maakt deze secondaire luchttoevoer echter wél mogelijk. Het resultaat: een hoog rendement, lage emissie en een controleerbaar vuur.

Liftdeur op afstand te bedienen

Ultiem gemak én genot: de Evo heeft een op afstand bedienbare liftdeur. Met de bijgeleverde afstandsbediening gaat de glasplaat omhoog, omlaag of stopt u deze op iedere gewenste hoogte. Daarnaast is de Evo optioneel leverbaar met diverse dieptekaders, eventueel gecombineerd met een optisch zwevend natuurstenen plateau.

De Evo is zowel met een geopende als gesloten ruit te gebruiken. De Evo 80/65 is 80 cm breed en 65 cm hoog.

Meer informatie: www.barbas.nl

Publicatiedatum: 28 mei 2013

 

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties