Foto: Designradiator-Veldberg

De radiator: klassiek of design

De designradiatoren zijn helemaal in opkomst. Liever een authentiek model? Ook die zijn weer helemaal terug van weggeweest.

Guido van Loon

Behalve de vormgeving van een radiator speelt ook de functionaliteit een belangrijke rol. Bedenk eerst goed waar het warmte-element moet komen te hangen voordat je een keuze maakt. Het design voor de badkamer of keuken kan weer van een hele andere orde zijn dan een exemplaar voor in de woonkamer. De radiator voor in de badkamer is veelal voorzien van een makkelijke inschuif of handdoekhanger voor je badhanddoeken. Dit geldt eveneens voor de keuken met alle natte theedoeken en vochtige handdoeken. Op deze plekken in het huis moet de radiator vooral functioneel zijn. De woonkamer is een ander verhaal. Daar dient de radiator niet alleen als afgifte van warmte, ook het design dient te kloppen met het interieur waarin hij hangt. De radiator kan zelfs dienen als ware eyecatcher in de woonkamer. Een elegante warmtebron met een hartverwarmend karakter, wie wil dat nou niet?

In the picture

Na jarenlang succes staat de radiator nog steeds volop in the picture. Of het nu gaat om de eenplaats paneelradiator, de tweeplaats paneelradiator en de ledenradiator, allen verwarmen onze woningen al jaren naar volle tevredenheid. Ledenradiatoren zijn herkenbaar aan de verticale kolommen die onderling met elkaar verbonden zijn. Dit type, dat vroeger in gietijzer werd uitgevoerd, geniet weer meer belangstelling van designer en consument. Met als belangrijk verschil dat de ledenradiator tegenwoordig niet van gietijzer, maar van staal wordt gemaakt. Eenplaats paneelradiatoren zijn te herkennen aan een vlak of enigszins geribbeld oppervlak. Ze worden daarom ook wel 'plaatradiatoren' genoemd. Wordt het water spiraalsgewijs tussen twee van die platen doorgevoerd, dan is er sprake van tweeplaats paneelradiatoren.

Klein maar fijn

Het formaat van de radiator is niet meer bepalend voor de hoeveelheid warmte die de bron afgeeft. Zo zijn er speciale mini-radiatoren op de markt verkrijgbaar. Met deze mini's is het tijdperk van compacte kracht, comfort, zuinigheid en ecologie aangebroken: superkrachtige radiatoren met minimale afmetingen. Dankzij een speciaal ontwikkelde technologie is een nieuwe generatie intelligente radiatoren geboren. Deze radiatoren denken voor zichzelf en spelen autonoom in op de omstandigheden. Wil je dus liever dat je radiator uit het zicht is? Dan is dit waarschijnlijk de oplossing.

Zo werkt het

Bij een radiator stroomt warm water van de verwarmingsinstallatie, zoals een ketel, via leidingen door het huis en weer terug naar de ketel. Onderweg geeft het water warmte af aan de omgeving, waardoor de woning opwarmt. Water dat terugkomt in de ketel, heeft daarom een lagere temperatuur. Als de temperatuur in huis nog steeds te laag is, warmt de ketel het water vervolgens weer op zodat het weer warmte kan afgeven. Een handeling die zich net zolang blijft herhalen tot het huis op de gewenste temperatuur is.

Onderhoud

Radiatoren moeten circa vijf centimeter vrij van de muur hangen, zodat er voldoende luchtcirculatie ontstaat. Moet een radiator voor een eensteensmuur worden geplaatst, kies dan voor een warmteschild (aluminiumfolie) tussen muur en radiator aan te laten brengen dat de uitgestraalde warmte terugkaatst naar het vertrek. Om radiatoren goed hun werk te laten doen, is eenvoudig onderhoud, ofwel bijvullen of ontluchten, geen overbodige luxe. Doe dit in ieder geval op het moment dat je de verwarmingsinstallatie in de koudere dagen weer aanzet. Als de meter op de cv-installatie aangeeft dat de druk in het systeem te laag is, moet er water bij. Dit moet zo nu en dan gecontroleerd worden. Kort nadat het water is bijgevuld tot het juiste peil, kan het zijn dat de radiatoren gaan tikken. Ook kan de warmtecapaciteit afnemen. Dat betekent dat er teveel lucht in het systeem is gekomen. Dit verhelp je door de radiatoren te ontluchten. Dat gaat als volgt: de radiatorkraan dichtdraaien, het ontluchtingsventiel openzetten met behulp van de speciale sleutel, luchtbellen laten ontsnappen totdat er water uit het ventiel spuit en tenslotte het ventiel weer sluiten. Soms moet deze handeling enige tijd later nog een of twee keer herhaald worden voordat alle lucht uit het systeem is.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties