Foto: cv-ketel-kiezen-warmtepomp

Waarom de meeste Nederlanders cv ketels kopen en niet een warmtepomp

Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor milieuvriendelijke oplossingen om de klimaatveranderingen tegen te gaan.

Het lijkt alsof een warmtepomp een weloverwogen en duurzame aankoop is. Toch hebben de meeste consumenten nog veel vragen over een warmtepomp en zien we dat de meeste Nederlanders nog steeds een cv-ketel kopen. Waarom zou je eigenlijk kiezen voor een warmtepomp en wanneer is het beter om te kiezen voor een cv-ketel? 

Vorig jaar werden er weer meer cv-ketels verkocht. Dit ondanks de grote ambitie om aardgasvrij te wonen. Als we procentueel kijken naar het aantal verkochte warmtepompen dan zien we gelukkig wel dat het vijf keer zo snel groeit als het aantal verkochte cv-ketels. Nederlanders willen wel meer duurzaam gaan wonen, maar waarom kiezen nog steeds veel mensen voor een cv ketel?

Waarom kiezen de meeste Nederlanders nog steeds voor een cv-ketel?

Laten we beginnen met waarom mensen overstappen naar een warmtepomp. De meeste mensen die overstappen naar een warmtepomp doen dit vooral om fors te besparen op hun energierekening. Door het aanschaffen van een warmtepomp wordt het relatief dure aardgas ingewisseld voor het relatief goedkopere elektriciteit. Maar er zijn ook een groot aantal redenen waarom mensen tóch bij het huidige verwarmingssysteem blijven. Hieronder benoemen we de voornaamste redenen:
1. Gemak. De voornaamste reden waarom de meeste Nederlanders toch blijven vasthouden aan de cv-ketel is vanwege het gemak. Het is immers makkelijker om de huidige cv-ketel simpel te vervangen door een nieuwe cv-ketel.
2. Minder grote investering. Het overstappen naar een warmtepomp is niet goedkoop en vraagt om een behoorlijke investering.
3. Toekomstperspectief. Sommige mensen zien waterstofgas en biogas als een mogelijk toekomstige duurzame oplossing. Een groot aantal Nederlanders wachten daarom nog even met het investeren in een nieuw verwarmingssysteem.

Waarom zouden Nederlanders juist wel moeten kiezen voor een warmtepomp?

1. Kostenbesparing. Het investeren in een warmtepomp verdient zich direct terug, want de energiekosten gaan per direct omlaag. Daarnaast zal de besparing alleen maar groter worden omdat de aardgasprijs zal blijven stijgen. Hierdoor is het aantrekkelijk om te investeren in een warmtepomp en zal dit in de toekomst steeds aantrekkelijker worden.
2. Onbekend wanneer biogas of waterstofgas gaat komen. Voor nu hebben we nog geen beschikking over deze twee soorten brandstof. Naar verwachting duurt het zeker nog wel 10 jaar voordat er 100% biogas of 100% waterstofgas door de leidingen lopen. In die tijd is het zeker dat het aardgas alleen maar duurder gaat worden. In die 120 maanden kun je al heel wat energiekosten besparen.

Het is aan jou om de beste keuze te maken! Wil je nu al beginnen met besparen of ga je toch liever voor een meer toekomstvaste oplossing?

Reacties