Foto: Afbeelding2

Waar moet je op letten bij het kopen van een monumentale woning?

Het kan voorkomen dat de woning die je wilt kopen een monumentale woning is.

Laurens 08 November 2022

Voordat je een bod uitbrengt is het verstandig om je te verdiepen in de zaken die hier allemaal bij komen kijken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de regelgeving, subsidies, speciale leningen en het gebied van onderhoud. Ren maar alvast naar de dichtstbijzijnde erfgoed makelaar, want in dit artikel gaan wij je vertellen waar je op moet letten voor de aankoop.

Onderhoudsplicht?

Wanneer je eigenaar bent van een monument heb je geen onderhoudsplicht. Echter moet je je wel houden aan de regels om de historische of culturele waarde van de woning te beschermen. Deze regels gelden bijvoorbeeld voor aanpassingen van het monument en onderhoudswerkzaamheden. Wanneer de woning zich in een slechte staat verkeert, kan het voor komen dat de gemeente je aanzet om maatregelen te nemen die toepassing hebben op het beschermen van het monument. Wanneer jij je niet aan deze voorwaarden houdt, kan de gemeente kiezen om de subsidie in te trekken.

Reken op extra kosten

Altijd als je woning koopt moet je rekening houden met kosten voor onderhoud, maar een monumentale woning moet je vaak meer onder handen nemen dan bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning. Dit is te danken aan de leeftijd van een monumentaal pand. De materialen die vroeger gebruikt werden om te bouwen zijn gewoon van een mindere kwaliteit dan de materialen nu. Daarnaast zijn er nog hele specifieke materialen en technieken nodig. Reken voor de onderhoudskosten maar op het bedrag van een normale woning, en dan keer twee.

Vergunning

Wanneer jij een monumentale woning wilt verbouwen, restaureren of aanpassen moet je bijna altijd een speciale omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Dit is dan ook van toepassing op aanpassingen van zowel de buiten- als de binnenkant. Daarnaast wacht je soms wel tot 6 maanden op een vergunning aanvraag voor je monumentale woning. Wij je aan om altijd even contact te hebben met de gemeente over wat er wel en niet mogelijk is. Zo bespaar je heel wat moeite en tijd. En onthoud dat een vergunning geen vrijbrief is. Wanneer de gemeente een vergunning geeft, is dit onder een aantal bepaalde voorwaarden. Lees deze dan ook altijd even goed door!

Financiering voor een monument

Allereerste kunt je een hypotheek afsluiten voor je monumentale woning. Dit is dezelfde hypotheek dan voor een normale woning. Echter kun je bij een monumentaal pand nog een aanvullende monumenten-hypotheek aanvragen. Hier krijg je leningen tegen een lager tarief als jij de woning bijvoorbeeld wilt verduurzamen.

Daarnaast zijn er nog subsidies die je krijgt als je eigenaar bent van een monumentale woning. Dit komt omdat de kosten voor restauratie en onderhoud vaak veel hoger uitvallen dan de kosten bij een normale woning. Denk hierbij aan een Woonhuissubsidie, Herbestemmingssubsidie en een Subsidie van gemeente of provincie.

Zoals je hebt gemerkt, komt er veel kijken bij het kopen van een monumentale woning. Zelf raden wij je altijd aan om even een erfgoed makelaar te raadplegen en goed onderzoek te doen op internet. Wij hopen dat je het artikel interessant vond en wensen jou succes met de koop!

Reacties