Foto: verhuizen-energie-tips

Stappenplan energie regelen bij een verhuizing

Een verhuizing gaat de meeste mensen niet in de koude kleren zitten. Al je spullen inpakken, verhuizen en weer uitpakken.

Guido van Loon

Klussen in de nieuwe woning. Overal je nieuwe adres doorgeven. En natuurlijk ervoor zorgen dat je nieuwe woning probleemloos verwarmd wordt, en dat je de beschikking hebt over elektriciteit. Wil jij weten wat je allemaal moet regelen als het gaat om de energie in je oude en nieuwe woning? In het onderstaande handige stappenplan lees je er alles over.

1. Ga na wat je nodig hebt in je nieuwe woning

Als eerst is het belangrijk om na te gaan wat voor energie je nodig hebt in de nieuwe woning. Wordt de woning verwarmd door een warmtepomp of is deze aangesloten op een warmtenet? Als er ook op elektra gekookt wordt, is het waarschijnlijk dat alleen stroom nodig is. Wordt de woning verwarmd met behulp van een cv-ketel, en is er ook een gaskookplaat? Dan heb je stroom en gas nodig.

2. Regel de energielevering in je nieuwe woning

Als je gaat verhuizen, kun je twee dingen doen als het aankomt op de levering van de energie. Allereerst kun je bij je energieleverancier blijven, en je contract meeverhuizen. Heb je eerder een contract voor langere tijd afgesloten? Dan wordt aangeraden dit mee te verhuizen. Je energieleverancier mag namelijk een opzegvergoeding of boete in rekening brengen als je je contract eerder dan afgesproken wil opzeggen.

Heb je geen contract dat nog een lange looptijd heeft? Dan kan het zeker lonen om de tarieven eens te vergelijken. Mogelijk kun je (flink) besparen op je maandelijkse energielasten door naar een andere leverancier over te stappen. Er zijn online diverse websites waar je gemakkelijk en snel de tarieven voor stroom en eventueel gas kunt vergelijken. Kijk ook zeker bij energieleveranciers zelf. Soms geven ze bijvoorbeeld extra korting als je een contract direct bij hen afsluit.

Goed om te weten: het doorgeven van een verhuizing of afsluiten van een nieuw contract is meestal mogelijk vanaf drie maanden tot twee weken voorafgaand aan de verhuizing.

3. Zeg het contract bij je oude energieleverancier op

Stap je over van energieleverancier terwijl er geen sprake is van een verhuizing? Dan bieden leveranciers vaak een overstapservice aan, waarbij zij je oude contract opzeggen. Ga je verhuizen, en stap je voor je nieuwe woning over naar een andere energieleverancier? Houd er dan rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor het opzeggen van het oude contract. Vaak geldt er een opzegtermijn van een maand.

4. Geef de meterstanden door

Of je nu je contract meeverhuist of een nieuw contract afsluit, de energieleverancier zal je precieze verbruik willen weten. Daarom is het belangrijk op de dag van de overdracht de meterstanden te noteren, zowel bij je oude als nieuwe woning. Geef deze zo snel mogelijk door (bij Oxxio bijvoorbeeld binnen vijf dagen), zodat de energieleverancier de eindafrekening kan opstellen.

Reacties