Foto: PastJouwWoonverzekeringBijJouw-WonenNL

Past jouw woonverzekering nog wel bij jou en je woning?

In Nederland hebben mensen relatief veel verzekeringen. Maar de afgelopen jaren lijkt wel de kijk op verzekeringen wat te veranderen.

Danny 16 Maart 2023

Een keer een verzekering afsluiten en er vervolgens niet meer naar omkijken? Tegenwoordig lijken steeds meer mensen zich ervan bewust dat het belangrijk is om regelmatig te checken of een verzekering nog wel bij hun persoonlijke situatie past. En dat overstappen interessant kan zijn. Omdat een andere verzekeraar een polis aanbiedt die beter bij je wensen en eisen past, of omdat deze goedkoper is. Het bekendste voorbeeld is wel de zorgverzekering. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het checken van je woonverzekering?

Niet wettelijk verplicht, maar wel degelijk een musthave

Woonverzekeringen zijn niet wettelijk verplicht, maar zeker geen overbodige luxe. Niet alleen als het gaat om de verzekering die diefstal of schade aan alles dat vastzit aan je woning (de opstal) maar ook om je losse eigendommen (de inboedel). Vaak is een opstalverzekering overigens wel verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker, maar het financiële risico is sowieso niet iets dat je zelf wil dragen. Zowel voor woningeigenaren als huurders is daarnaast een inboedelverzekering echt een aanrader.

Wat zijn nu zaken op om te letten als je gaat checken of je woonverzekeringen nog wel passen bij je huidige gezins- en woonsituatie?

Veranderingen binnen je gezinssituatie

Allereerst is het goed om naar je gezinssituatie te kijken. Is er (nog) een kleine op komst? Of heb je juist al een of meerdere oudere kinderen die ‘uit huis gaan’? Dan is het belangrijk deze wijzigingen door te geven voor de inboedelverzekering. Meer inwonende kinderen betekent namelijk een grotere kans op schade, wat invloed heeft op de premie en voorwaarden.

Heb je daarnaast ook een aansprakelijkheidsverzekering (vaak het derde onderdeel van een woonverzekering) afgesloten? Dan moet je ook hier de wijzigingen in je gezinssituatie doorgeven, aangezien deze medebepalend zijn voor de premie en voorwaarden.

Veranderingen aan je huis

Er is nog nooit zoveel geklust in en verbouwd aan woningen als de afgelopen jaren. Ben jij zelf ook aan de gang gegaan thuis met een of meerdere projecten? Of heb je hiervoor een professional zoals een aannemer of installatiebedrijf ingehuurd? Ingrijpende wijzigingen zoals een uit-, aan- of opbouw, zonnepanelen of een nieuwe badkamer of keuken verhogen de herbouwwaarde. Dit kan daarom gevolgen hebben voor je opstalverzekering.

Veranderingen aan je inboedel

Naast veranderingen aan hun woning hebben mensen tijdens de coronacrisis ook massaal hun interieur veranderd. Ben jij ook iemand die bijvoorbeeld nieuwe apparatuur heeft aangeschaft, of nieuwe meubels heeft gekocht? Ga dan eens goed na of de waarde van je inboedel is gestegen. En of deze nieuwe waarde nog wel overeenkomt met het verzekerde bedrag van je inboedelverzekering. Het is tenslotte belangrijk wel de volledige waarde gedekt te hebben.

Reacties
Anderen bekeken ook