Foto: 3-methodes-financieren-verbouwingslening

3 methodes voor het financieren van een verbouwingslening

Sta jij ook op het punt om je woning te gaan verbouwen? Dan ben je niet de enige.

Guido van Loon

Sinds het uitbreken van de Coronacrisis zijn er ontzettend veel leningen aangevraagd. Met allerlei uiteenlopende doeleinden, waaronder het verbouwen van de woning. Welke opties heb je als het gaat om het financieren van de verbouwing? En hoe vraag je een verbouwingskrediet aan wanneer je een BKR registratie hebt? Wij leggen je uit hoe je geld kunt lenen zonder BKR toetsing, zodat iedereen de keuken een nieuw likje verf kan geven.

Verbouwingshypotheek of verbouwingskrediet

Verbouwingshypotheek, verbouwingskrediet of verbouwingslening.. Wat houden die woorden precies in en wat is het verschil? Een verbouwingshypotheek is niets anders dan een huidige hypotheek verhogen of een extra hypotheek aanvragen, met als doel het verbouwing van de woning. Een verbouwingskrediet of verbouwingslening is een doorlopend krediet of persoonlijke lening, met als doel het verbouwen van de woning. Omdat er in Nederland door steeds minder banken nog doorlopende kredieten worden verstrekt, gaan wij daar verder niet op in.

Drie opties voor financieren verbouwing

Wil je het verbouwen van de woning grootschalig aanpakken, dan kan je kiezen uit het verhogen van je hypotheek of het afsluiten van een persoonlijke lening.

Verhogen huidige hypotheek

Kiezen voor een verbouwingshypotheek, wat houdt dat in? Een verbouwingshypotheek kan je aanvragen op twee manieren. Allereerst kan je je huidige hypotheek laten verhogen. Dit is niets anders dan het gebruik maken van de overwaarde die je hebt op de woning. Het bedrag dat je als overwaarde hebt opgebouwd op de woning, kan je opnemen en gebruiken voor de verbouwing. Houd er rekening mee dat de maandelijkse lasten omhoog zullen gaan.

Aanvragen extra hypotheek

Ten tweede kan je een extra hypotheek aanvragen. Deze optie is interessant wanneer je nog geen of niet genoeg overwaarde hebt opgebouwd. Je sluit dan bovenop je bestaande hypotheekbedrag een nieuwe hypotheek af. Let er op dat je hiervoor opnieuw notariskosten en taxatiekosten zal moeten betalen. Deze kosten wegen vaak niet op tegen het bedrag waarvoor men de hypotheek wil aanvragen.

“Kost je verbouwing minder dan 25.000 euro? Dan is de persoonlijke lening de goedkoopste optie.”

Aanvragen persoonlijke lening

Het financieren van je verbouwing kan ook nog op een andere manier. Namelijk door het aanvragen van een persoonlijke lening. Het grote voordeel hiervan is dat je je hypotheek volledig met rust laat en daar geen extra kosten voor hoeft te maken. Ook loop je niet het gevaar dat je huis ‘onder water’ komt te staan wanneer je de hypotheek verhoogt. Voor elke verbouwing onder de 25.000 euro is het afsluiten van een persoonlijke lening de goedkoopste optie.

Ga je voor de optie van de persoonlijke lening dan bepaal je vooraf hoeveel geld je wil lenen voor de verbouwing. Dit bedrag wordt direct en volledig op je rekening gestort. Het is dus niet zo dat je leent wat je op dat moment nodig had. (Dit was wel het geval bij een doorlopend krediet.) De rente staat de gehele looptijd vast. Ook is vooraf bepaalt binnen welke termijn je de lening gaat aflossen. Op deze manier is dit een veilige manier van geld lenen. Je weet precies hoeveel de lening je per maand gaat kosten en in hoeveel maanden je de lening volledig hebt afgelost. Wanneer je de hele persoonlijke lening gebruikt voor de verbouwing van de woning, is de rente aftrekbaar.

“De rente van een persoonlijke lening is aftrekbaar, wanneer je deze gebruikt als verbouwingskrediet.”

Verbouwen met negatieve BKR registratie

Hierboven hebben we de drie opties voor het financieren van de verbouwing besproken. Maar wat als je een negatieve BKR registratie hebt? Alleen mensen die een A3 of A4 BKR codering hebben, kunnen in de meeste gevallen geen verbouwingslening aanvragen of een hypotheek verhogen. Ga dus eerst na welke BKR codering je hebt, zodat je vanuit daar jouw opties kunt bekijken.

Heb jij een BKR registratie code A3 of A4, dan kan je helaas niet zomaar een persoonlijke lening aanvragen of je hypotheek verhogen. Voor iedere persoonlijke lening die aangevraagd wordt, wordt er een BKR toetsing gedaan. Blijkt dat je een negatieve BKR registratie hebt, dan kan er uit bescherming tegen meer schulden geen lening worden verstrekt. Benieuwd waar geld lenen zonder BKR mogelijk is?

BKR toetsing omzeilen

Goed, we weten nu dat het met een negatieve BKR registratie moeilijk wordt om een verbouwingslening te krijgen of een hypotheek te verhogen. Op welke manier kan je als particulier geld lenen zonder BKR toetsing? Dit kan je doen door een minilening aan te vragen. Dit is in Nederland de enige lening waarbij geen BKR toetsing wordt gedaan.

De minilening is een lening tot 1500 euro. Het is misschien niet het bedrag waar je op gehoopt had, maar het is een begin. Deze minilening los je binnen 62 dagen weer af.

Wanneer je de lening hebt afgelost, kan je eenvoudig opnieuw een lening aanvragen. Zo kan je stapje voor stapje toch je woning opknappen of verbouwen.

Reacties