Foto: Het-nemen-van-zonnepanelen-een-goede-investering

Het nemen van zonnepanelen: een goede investering?

Tegenwoordig kan je er niet meer omheen. De buren nemen zonnepanelen en daarbij is het ook een steeds grotere trend.

Guido van Loon

Bij nieuwbouwhuizen is het bijna vanzelfsprekend dat ze over zonnepanelen beschikken. Het nemen van zonnepanelen blijft echter voor veel mensen een branderige vraag. Zal ik ze nemen of haal ik het er bijvoorbeeld niet uit? Wij helpen je graag een beetje verder.
Zonnepanelen plaatsen kan een goede investering zijn, waarmee je tegelijkertijd een steentje bij draagt aan het tegengaan van de opwarming van onze aarde. Met duurzame zonnepanelen kan je ervoor zorgen dat je niet langer afhankelijk bent van de stroom van het net en de stroom die je zelf opwekt kan gebruiken en als je het zelf niet op kan krijgen zelfs kan verkopen.

Investering

Je kan het zien als een investering. Je laat de zonnepanelen plaatsen, wat een aardige hoeveelheid geld kost, maar bespaart daarmee op ten duur wel geld op de stroom rekening. Doordat je minder stroom af neemt van de netbeheerder, hoef je ook minder te betalen logischerwijs. Hoewel je als iemand met panelen op zijn huis geen winst zal maken, kan je alsnog wel geld besparen. Naast dat je minder geld kwijt bent aan de stroomrekening, kan je ook nog wat overtollige energie verkopen aan de omliggende huizen. Hoewel dit niet voor winst zal zorgen met de hoeveelheid panelen op een woonhuis, is het toch echt wel mooi meegenomen. Overigens kan een boer die zijn schuurdak vol legt wel degelijk winst maken met de hoeveelheid panelen die hij dan heeft.

Klimaat

Maar ook belangrijk natuurlijk is het effect op het klimaat van de panelen. Door het neerleggen van zonnepanelen hoeft er minder stroom opgewekt te worden met vervuilende middelen als kolen-, gas- en olie centrales. Dit soort centrales gebruiken fossiele brandstoffen om energie op te wekken en dit draagt daardoor flink bij aan het versterkte broeikaseffect. Door de zon te gebruiken als bron van stroom gebruik je een eindeloze bron van energie die op geen enkele manier bijdraagt aan het versterkte broeikaseffect. Daardoor kunnen we dus de opwarming van de aarde dus verminderen en tegengaan.

Dringend

Het tegengaan van die opwarming is dringend. Nu al zijn er problemen veroorzaakt door de opwarming van de aarde zichtbaar. Denk aan de grote hoeveelheid natuurbranden die ieder jaar weer meer wordt, maar ook aan de enorme overstromingen in arme landen als Bangladesh en India. Hoewel we in Nederland echt wel opgewassen tegen het natte natuurgeweld, zijn ze dat in de rivierdelta die Bangladesh is bepaald niet. Grote stukken land eroderen weg en iedere keer weer zijn er gigantische hoeveelheden regen waardoor de rivieren buiten hun oevers treden. Dit met alle gevolgen van dien, zoals mogelijke massa emigratie als de situatie erger wordt en humanitaire rampen.

Het nemen van zonnepanelen is dus eigenlijk een goede keus. Het kan gezien worden als een inverstering en je haalt je geld er dus na enige tijd uit. Daarbij brengt het niet alleen langetermijnvoordelen voor de portemonnee mee, maar ook voor het klimaat. Met de energieopbrengsten van bijvoorbeeld solarwatt zonnepanelen of sunpower zonnepanelen wordt uiteindelijk de uitstoot minder, doordat de energie duurzaam wordt opgewekt. Dit is ook erg nodig in de tijd van nu, waarbij er iets aan het klimaat moet worden gedaan.

Reacties