wonen.nl logo
aanmelden
Je bent hier:   home   /   badkamer  /  waterontharder  /   het-leed-dat-kalkaanslag-heet

Het leed dat kalkaanslag heet

Drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Toch is het niet altijd de beste kwaliteit. Wij geloven dat het beter kan.

  • Fotocollectie

Stelt u zich eens voor, een nieuwe badkamer, gerenoveerde keuken, supersonische koffiemachine, of de allernieuwste wasmachine. Allemaal producten die met veel zorg zijn uitgezocht. Deze dierbare producten wilt u graag mooi houden en er zo lang mogelijk van genieten. Echter, in de praktijk blijkt dit niet altijd vanzelfsprekend. Kalkaanslag pleegt een ‘moordaanslag’ op al uw mooie spullen. Wij hebben hier dé oplossing voor!

Kalkaanslag is een probleem dat in 95% van de huishoudens voorkomt. Het vermindert de levensduur van verschillende dure apparaten, laat vieze sporen achter in de badkamer en kranen verliezen hun glans in een oogwenk. Maar wat is dat precies, kalkaanslag?

Hard water zorgt voor kalkaanslag

Van nature wordt kalkaanslag afgezet waar water stroomt en ontstaat vooral tijdens het verhitten van (hard) water. Kalkaanslag wordt gevormd door het neerslaan van calcium en magnesium in het water. De hardheid van het water wordt bepaald door de hoeveelheid van twee soorten ionen, calcium- en magnesiumionen. De totale hardheid wordt weergegeven in de eenheid Duitse graden (dH). Per regio kan de hardheid van het water verschillen. Bekijk hier hoe hard het water is per postcodegebied.

De nadelen van kalkaanslag

- Kalkaanslag kost geld! Kalk is een warmte isolator. Door kalkafzetting worden waterleidingen, verwarmingselementen, radiatoren en andere warmteoverdragers aangetast. Grote hoeveelheden energie gaan hierdoor verloren.
- Het vermindert de levensduur van de meest perfecte installaties en apparaten aanzienlijk.
- De werking van de warmwatervoorziening wordt slechter naar mate kalkaanslag optreedt bij de warmtewisselaar. Dit kan leiden tot oververhitting van diverse apparaten zoals vaatwasser, wasmachine of Quooker.
- Het levert onveilige situaties in drinkwatersystemen en CV-systemen. Veiligheidskleppen, -ventielen en regelaars worden aangetast en verliezen hun werking en functie.
- Kalk hecht zich aan bijna alles wat in aanraking komt met water. Het vormt aanslag en geeft witte vlekken op douchewand, kranen, tegels en glaswerk.
- Kalkdeeltjes in het water reageren op wasmiddel. Hierdoor kan het wasmiddel verbruik bij hard water oplopen tot wel 2,5 kg extra verbruik voor elke 1000 liter water!

Een structurele oplossing

Zoals er een heleboel wegen naar Rome leiden, zo zijn er een heleboel manieren om kalkaanslag te verwijderen. Denk aan schrobben met chemische anti-kalkmiddelen en ontkalktabletten voor vaatwasser en koffiemachine. Deze manieren zijn alleen niet heel efficiënt en bovendien erg slecht voor het milieu. Een structurele oplossing? Voorkomen dat kalk überhaupt ontstaat!

Deze oplossing biedt Boshuis, Thuis in Water. Producent in Nederlandse waterontharders. Lees hier meer over de verschillende type Boshuis Waterontharders.

Tags: boshuis kalkaanslag hard water waterontharder waterontharders

avatar

terug naar boven
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam
Gebruikersnaam en / of wachtwoord vergeten?
Installeer de Clipper om foto's van overal op het web in je fotocollectie te kunnen opslaan.

In Safari/Chrome sleep de Clipper afbeelding naar je bladwijzerbalk. In Internet Explorer, rechtermuisknop op Clipper afbeelding, selecteer "Aan Favorieten toevoegen".
Wonen Clipper
Selecteer een collectie en voeg een beschrijving toe...
sluiten
thumb

Voeg toe aan collectie:

selecteer...

Voeg een beschrijving toe:

bekijk foto
transparent