Reuzen visgraat

Een tapisvloer is de echt ambachtelijke parket vloer. 

Tapis kan in ondenkbaar veel patronen gelegd worden. Denk hierbij aan het bekende 'visgraat' motief.

Bijvoorbeeld: grote visgraat, rustieke sortering met open noesten, getrommeld en gerookt, verouderd geplaatst (spijkergaatjes zichtbaar), en afgewerkt met whitewax en een zeer matte lak.

Of: strokenparket met vellingkant, rustieke sortering met open noesten, getrommeld en gerookt, verouderd geplaatst (spijkergaatjes zichtbaar), en afgewerkt met whitewax en hardwaxolie.

Traditioneel parket de voordelen en de nadelen

Er wordt gebruik gemaakt van losse massieve plankjes. Deze zijn verkrijgbaar in diverse diktes en maten (6 mm - 10 mm dik). De plankjes worden koud tegen elkaar op een spaanplaat ondervloer gelijmd en van bovenaf vernageld. De nagels laten gaatjes achter en deze worden opgevuld met een samenstelling van schuurstof en lijm. Met dit vloeibare hout worden ook eventuele kiertjes opgevuld. Hierna wordt de vloer geschuurd en gepolijst. De toplaag kan worden afgewerkt met lak, olie of hardwaxolie.
Als afwerking kan het erg mooi zijn een zogenaamde band en bies te laten plaatsen. Voor de bies kan men eventueel een andere houtsoort kiezen, wat een mooi en ruimtelijk effect geeft. Ook een bies met sluitfriezen is mogelijk, hierbij worden strookjes van ongeveer 8 tot 10 cm haaks tussen de bies en de muur geplaatst.
Tapis garandeert een vrijwel naadloze vloer met minimaal loopgeluid. De levensduur van een parketvloer is lang, een vloer voor het leven. Een tapisvloer maken is een arbeidsintensief proces. Hierdoor zijn de prijzen voor het plaatsen vaak hoger dan bij plankenvloeren.

De voordelen: - zeer lange levensduur - werkt niet of nauwelijks - iedere gewenste afwerking is mogelijk - stille vloer (minimaal loopgeluid) - grote keuze in patronen en houtsoorten

De nadelen: - kostbaar in aanschaf - dient vast geplaatst te worden - als de vloer opgeknapt moet worden door middel van schuren, dan moeten de spijkers vrijwel altijd nagedreveld worden. Dit wordt met de hand gedaan en is hierdoor ook kostbaar.

Tegenwoordig zijn er een hoop verschillende tapisvloeren op de markt.