Fossielstenen meubels

AML Meubelen heeft wel heel bijzondere meubels in haar collectie: deze fossielstenen meubels zijn afkomstig uit de Filippijnen. Fossielsteen is een natuursteen dat in diverse kleurschakeringen verkrijgbaar is. Deze set Royal bestaat uit een dressoir, spiegel, eettafel, stoel Capelli of Royal en een vitrine met licht. De meubelen vergen weinig onderhoud en zijn daarmee een absolute aanwinst voor je interieur.

Productomschrijving

Er wordt veel tijd en aandacht besteed aan het vervaardigen van het meubilair, aangezien het ambachtelijk handwerk een vereiste is bij de verwerking van dit materiaal. Fossielsteen is een natuursteen; het is het overblijfsel van prehistorische planten en/of kleine diertjes samengeperst onder een zeer hoge druk en verhard tot steen. Het wordt soms uit zee gewonnen, maar meestal vindt men het in bergachtig gebied. Met dit fossielsteen creëert AML meubelen de prachtigste meubels.
 
Hoe te behandelen?
De gepolijste (gladde) delen kun je licht afnemen met lauw water. De ruwe delen van het meubelstuk kun je met een stofzuiger met zachte borstel licht afdoen. AML raadt je aan de tafelbladen en of bladen die gepolijst zijn met een siliconenspray licht te behandelen om de bladen enigszins vochtwerend te maken. Vervolgens regelmatig de bladen opwrijven met een droge zacht doek, dit kun je naar gebruik enkele malen per jaar herhalen.

Een greep uit het assortiment

 
 

Fossielsteen

Nergens ter wereld, behalve in de Filippijnen met zijn ongeveer 7000 eilanden, treft men fossielsteen in een zo enorme verscheidenheid van kleuren aan. Dit maakt de Filippijnen als bron voor fossielsteen uniek in de wereld. De steen is niet gemakkelijk te verkrijgen, het wordt hoog in de bergen gevonden, uitgegraven en losgehakt met simpel handgereedschap als schep, houweel en beitel.
Met diamantzagen worden de grote brokken steen in delen gezaagd, en deze worden geselecteerd op kleur en op het ontbreken van barsten en onzuiverheden. Deze delen zaagt men dan in rechthoekige stukken, en deze rechthoekige stukken weer in plakjes van ongeveer 3 x 6 cm en 5 mm dik of kleiner. In lange lage waterbakken worden de plakjes steen net onder het wateroppervlak opnieuw geselecteerd op kleurvariaties als licht, midden, donker of afgekeurd. In het algemeen wordt 50 tot 80% van de steen afgekeurd gedurende het zaag- en selectieproces.
Dan beginnen de handvaardige Filippijnse werkers met het inleggen van de geselecteerde onderdeeltjes in het door de klant gekozen design. Het in te leggen patroon wordt met een liniaal uitgemeten en met potlood op het oppervlak getekend. Inleggen is niet eenvoudig, omdat ieder stukje steen precies tussen en tegen een ander stukje steen moet passen. Dit houdt dus in dat ieder stukje steen op een schuurschijfje uit de hand pas geschuurd moet worden.
De dan volgende fasen, grof en fijn schuren, kosten bijna net zoveel tijd als het inleggen. Dit komt doordat een aantal schuurgangen als grof, middelgrof, fijn grof, middelfijn, fijn en zeer fijn moeten worden doorlopen. Na de laatste schuurgang komt de schoonheid van het fossielsteen naar voren. Door het inleggen van een messingstrip of een andere kleur fossielsteen wordt het meubilair voorzien van exclusieve accenten en vormen.
Na de kwaliteitsinspectie is de laatste productiefase aangebroken: polijsten met superfijn slijpmiddel. Het polijsten brengt de diepe koele glans van het fossielsteen tot leven en draagt bij tot de uiteindelijke vorm van een exclusief meubel. De totale productie van de fossielstenen meubelen duurt drie tot vier weken.
Meer van AML Meubelen BV Bekijk alle