Foto: gordijnen-artende

Gordijnen opmeten: hoe doe je dit?

Ontdek de beste manier om de breedte van jouw gordijn, en hoeveel meter stof voor je gordijn nodig is, te bepalen en berekenen.

Guido van Loon

Foto boven: A House of Happiness

Ben je op zoek naar nieuwe gordijnen? Bereken dan eerst goed hoeveel meter gordijnstof je nodig hebt. Met deze tips zorg je eenvoudig voor voldoende gordijnstof.

Breedte gordijnen berekenen

De breedtemaat van het gordijn is gelijk aan de breedte van de gordijnrails. Die breedtemaat vermenigvuldig je met een factor. Deze factor is afhankelijk van onder meer de plooi die je kiest, de afstand tussen de plooien, de diepte die je deze plooi geeft en de dikte van de stof. Verderop in dit artikel lees je meer over de verschillende soorten plooien en hoe je hier rekening mee kunt houden in de berekening van de totale hoeveelheid gordijnstof.

Je gordijnen opmeten

- Meet vanaf de roede of rails strak en recht tot op de hoogte waarop je de gordijnen wilt hebben.
- Meet altijd zowel links als rechts; vooral oude huizen zijn niet geheel waterpas. - Neem de kortste kant als hoogtemaat.
- Laat de gordijnen altijd enkele centimeters boven de ondergrond vallen: zo hangen ze altijd vrij. Dit is een veel mooier gezicht dan wanneer de gordijnen op de vloer of vensterbank hangen.
- Neem extra stof zodat je boven en onder voldoende over hebt voor een zoom: in totaal is dit ongeveer 25 centimeter. Heeft de stof een patroon, dan heb je extra nodig. Zeker wanneer een gordijn uit meerdere banen bestaat gaat er veel stof verloren.
- Wil je bijpassende embrasses, de banden die de gordijnen opzij houden als ze open zijn, neem hiervoor dan afhankelijk van het model enkele meters extra stof.

Deze plooien in je gordijnstof kennen we

Enkele plooi

Enkele plooi. Bron: Artelux.
Een enkele plooi kan gebruikt worden voor ieder type gordijnstof. Een enkele plooi ziet er strak uit en volstaat prima voor een kinder- of slaapkamer. Kies je voor een enkele plooi dan kies je voor een minimale plooivorming voor het raam. Je kunt ook gebruik maken van een zogenaamde retourplooi. Door een extra plooi, die in het midden van de tussenruimte aan de achterkant van het gordijn wordt aangebracht, vouwt de tussenruimte naar achteren en de plooi naar voren. Reken hierbij op nog eens 10% extra gordijnstof.

Let op: wordt een gordijn langer dan 200 cm, dan geeft een andere plooi, zoals een dubbele of een drievoudige, een mooier resultaat dan een enkele. Dus hoe langer het gordijn, des te meer plooi er nodig is om het mooi te laten hangen.

Dubbele plooi

Dubbele plooi. Bron: Vadain.
Een dubbele plooi, ook wel vlinderplooi genoemd, kan gebruikt worden voor ieder type gordijnstof. Het gordijn hangt voller en geeft diepere plooien. Voor deze plooi wordt meer stof gebruikt. Ook bij een dubbele plooi kun je gebruik maken van een retourplooi: reken hierbij op nog eens 10% extra gordijnstof.

Drievoudige plooi

Drievoudige plooi. Bron: Bruinsma Interieur.
De drievoudige plooi, vaak triplooi genoemd, laat de gordijnen in mooie rechte pijpen hangen. Er wordt hier het maximale stofverbruik toegepast.

Bokaalplooi

Bokaalplooi. Bron: Woko.
De bokaalplooi is een elegante plooi met een klassieke uitstraling. Deze plooi is gevuld waardoor er een vorm van een bokaal ontstaat.

Wave plooi

Wave plooi. Bron: K. Bot & zn.
Aan de bovenkant wordt een speciale transparante wave band aan de stof gestikt. In de wave-rail worden runnertjes door een koord op een vaste afstand gehouden. Hierdoor ontstaan er regelmatige golven op gelijke afstand en is het mogelijk door middel van koordbediening het gordijn te openen.

Ringengordijn

Ringengordijn. Bron: Gordijnenshop.nl.
Een populair alternatief voor de traditionele ophangmethodes is het gebruik van zeil- of inslagringen. De gordijnen hangen in diepe golvende plooien waardoor ook stugge gordijnstoffen mooi hangen. Hoe groter de ring, hoe stoerder het effect.

Hoeveel extra meter gordijn heb je nodig?

De plooi die je uiteindelijk kiest, bepaalt mede de totale hoeveelheid gordijnstof die je nodig hebt. Grofweg kun je de volgende berekeningen aanhouden:

Enkele plooi: 1,5 tot 2x de breedte van de gordijnrails.
Dubbele plooi: 2 tot 2,5x de breedte van de gordijnrails.
Drievoudige plooi: 2,5 tot 3,5x de breedte van de gordijnrails.
Bokaalplooi: 2 tot 2,5x de breedte van de gordijnrails.
Wave plooi: 2 tot 2,5x de breedte van de gordijnrails.
Ringengordijn: 1,5 tot 2x de breedte van de gordijnrails.

Dit is uiteraard in zekere mate ook afhankelijk van het soort stof dat je gaat gebruiken, hoe 'diep' je de plooien wilt maken en van de afstand die je tussen de plooien wilt hebben. Overleg dus ook altijd met de specialist.

Lees hier meer over de verschillende gordijnsoorten en welke het beste in jouw kamer past.

Lees hier meer over het onderhouden en reinigen van gordijnen.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties