Hang je XL tv-scherm veilig aan de muur met Vogel's

We kiezen steeds vaker voor een groot tv-scherm in de woonkamer, maar kan je deze wel veilig ophangen aan de muur? Vogel's biedt hiervoor een oplossing!

Muurbeugels voor XL-schermen

De tv's voor in de woonkamer worden steeds groter. Want wat is er nou fijner dan je eigen bioscoop-gevoel thuis te creëren? Zeker met de huidige lock-down. Zo'n groot scherm kan je natuurlijk neerzetten op een tv-meubel, maar is ophangen niet veel mooier?
Het ophangen van een XL-scherm ziet er geweldig uit, maar hoe pak je dit aan? We beantwoorden in dit artikel 2 vragen die we vaak horen wanneer mensen denken aan het ophangen van een groot scherm.

Is het wel veilig om je grote tv aan de muur te hangen?
Het antwoord hierop is JA. Je kunt je grote tv ophangen aan de muur, veiligheid staat daarbij natuurlijk voorop. Bij het ophangen van een XL-scherm zijn 2 dingen belangrijk.
Check ten eerste of de beugel TÜV-gecertificeerd is. De wall mounts oftewel muurbeugels van Vogel’s zijn TÜV-gecertificeerd en worden op driemaal het maximaal aangegeven gewicht getest. Dus als je op de verpakking van Vogel’s bijvoorbeeld ”max. 50 kg” ziet staan, dan kun je ervan uitgaan dat deze beugel op 3 x 50 kg (= dus 150 kg) is getest!
Ten tweede is ook het daadwerkelijke gewicht van je grote tv van belang bij de keuze van de tv beugel. Check het gewicht van jouw tv en kies de muurbeugel die past bij dit gewicht. OLED tv’s zijn bijvoorbeeld relatief licht (circa 25 kg). Vogel’s heeft specifieke tv beugels voor deze schermen ontwikkeld. Andere XL-schermen wegen vaak meer dan 25 kg. Daarvoor heeft Vogel’s een uitgebreid assortiment draaibare (TURN) of platte (FLAT) beugels voor tv’s tot een maximaal gewicht van 80kg!

Wat is dan de ideale kijkafstand en hoogte?
Als je verder van je tv af zit, dan kan je wat meer moeite hebben met het lezen van de ondertiteling of het zien van de kleine details. Zit je echter te dicht op een groot scherm, dan kunnen details juist uit je ooghoek verdwijnen.
Dit is ideale kijkafstand:
65” scherm - 5 meter
77” scherm - 6 meter
82” scherm - 6,5 meter

De ideale hoogte om je tv op te hangen is helaas niet in een schema weer te geven. Iedereen kijkt op een andere manier tv. Je bepaalt de ideale hoogte voor jouw tv door uit te gaan van je ooghoogte wanneer je tv kijkt. Bijvoorbeeld wanneer je op de bank of een stoel zit. Vervolgens is het advies dat het midden van je tv op deze ooghoogte wordt opgehangen. Wil je je tv hoger aan de muur hangen, bijvoorbeeld in de keuken, slaapkamer of boven een open haard, kies dan voor een muurbeugel van Vogel’s met kantelfunctie (TILT). Met deze muurbeugel kan je de tv namelijk kantelen voor de ideale kijkhoek.

Bekijk de muurbeugels van Vogel's voor XL schermen op: https://www.vogels.com/nl-nl/c/tv-beugels/75-inch.