Profielfoto van Nedis
Nedis
De Tweeling 28, 5215MC 's-Hertogenbosch

Hoe haal je meer uit je Nedis SmartLife producten.

Slimme apparaten zijn heel handig op afstand in- en uit te schakelen met je telefoon Maar ze zijn zoveel meer dan dat. Ontdek meer...!

Slimme scènes,

Degene die nog niet zo veel ervaring hebben met Smart producten zullen vast denken: hoe dan? Nou dat is wederom heel eenvoudig. In dit geval zijn slimme scènes, scenario’s, schema’s of hoe je het ook wilt noemen het sleutelwoord. Hierdoor hoef je niet meer na te denken hoe je de verlichting op de juiste manier kan inschakelen voor een filmavondje, hoef je geen lampen aan te zetten tijdens het wakker worden en kan je opladers of apparaten automatisch uitschakelen na een bepaalde tijd of activiteit. We horen je al denken dat dit nog best wel eens handig kan zijn en we kunnen je verzekeren dat dit absoluut zo is.

Alle scenario’s automatiseren

Ga nu alleen niet als een gek alle scenario’s die je maar kunt verzinnen automatiseren. Bepaalde scènes kunnen elkaar namelijk tegenwerken en dat is juist helemaal niet handig. Ga er dus even op je gemak voor zitten en schrijf wat processen op die je gemakkelijk kunt automatiseren. Denk aan de lampen die zachtjes aangaan bij het wakker worden en gordijnen die daarbij open schuiven, de radio die begint te spelen zodra je thuiskomt of bijvoorbeeld een vaatwasser of wasmachine die uitschakelt wanneer een lekkage is gedetecteerd. Er is heel veel mogelijk en je kunt het heel ingewikkeld maken, maar ons advies is om makkelijk te beginnen en je scènes steeds verder uit te bouwen en te perfectioneren. Je eerste automatisering zal namelijk niet direct perfect zijn en dat hoeft ook niet, want je kunt deze net zo lang aanpassen tot je tevreden bent voor dat moment. Wil je het een half jaar later toch weer anders hebben, dan kan dat natuurlijk ook.

Slimme scènes op voorwaarde

Slimme scènes kun je niet alleen met één druk op de knop activeren, je kunt ze ook aan bepaalde voorwaarden laten voldoen zoals het aanklikken in de app, maar je kunt het ook laten afhangen van een bepaalde temperatuur, vochtigheid, windsnelheid of weer, de zonsopkomst/-ondergang, een bepaald tijdschema of koppelen aan het gebruik van een ander apparaat. Het instellen van een scenario hoeft niet per se te betekenen dat je apparaat aan of uit gaat, je kunt bijvoorbeeld ook instellen dat het met een bepaalde vertraging aan of uit gaat of dat je enkel een herinnering ontvangt. Daarbij kan je ook instellen of je deze scène alleen op deze dag, doordeweeks of in het weekend uitgevoerd wilt hebben.

Schema voor slimme verlichting

We hadden het net al even over rustig wakker worden door de intensiteit van het licht toe te laten nemen en de lichtkleur van warm naar koud te veranderen mocht dit bij jouw slimme lamp mogelijk zijn. Bij Smartverlichting is het mogelijk om zowel de lichtintensiteit als de –kleur aan te passen, zodat deze voor elke gelegenheid toe te passen is. Zo kan je voor het studeren of werken kiezen voor wat feller licht, dit werkt namelijk stimulerend. Voor meer ontspanning stel je de lamp weer wat minder fel in. Ideaal om tegen het einde van de dag ontspannen aan de eettafel plaats te nemen. In de app van NedisSmartLife pak je de volledige controle over jouw verlichting met de lampen of verlichting die je slim kunt maken door middel van een Smart stekker.

Bediening slimme scènes

Hierboven heb je geleerd dat je slimme scènes automatisch kunt instellen, zodat ze op een bepaald moment actief worden. Maar natuurlijk kun je ook zelf het heft in handen nemen en deze scènes handmatig inschakelen vanaf je smartphone of tablet. Hiervoor hoef je niet thuis te zijn, dit kan namelijk vanaf elke plek zolang je apparaten thuis maar in verbinding staan met het WiFi-netwerk. Daarnaast kan je gebruik maken van spraakbesturing door SmartLife te combineren met Amazon Alexa, Google Home of door deze scene toe te voegen aan Siri in het Tap-to-Run gedeelte van de app.

Slimme scenario’s voor energiebesparing

In het kader van energiebesparing kun je er ook voor kiezen om de verlichting te laten reageren op beweging. In dat geval kun je de Smart verlichting koppelen aan een slimme bewegingssensor om een bepaalde sfeer te activeren zodra iemand de kamer binnenstapt. Als deze sensor een bepaalde tijd – die je zelf kunt instellen – geen beweging in de kamer waarneemt kan het licht en/of de radio bijvoorbeeld weer uitgeschakeld worden. Zo laat je nooit meer per ongeluk apparaten in huis aanstaan terwijl je ze eigenlijk niet nodig hebt. Maar deze sensoren kunnen bijvoorbeeld ook een indringer detecteren en alarm slaan. Een Smarthome is dus absoluut niet ingewikkeld en neemt je juist taken uit handen.