Partner

Welvaere

Houdt u van het buitenleven? Wilt u het hele jaar door genieten van uw tuin en in ieder seizoen gebruik maken van uw tuin? Ontdek dan nu de passie van Welvaere met houtgestookte hottubs en buiten sauna’s.

Hoe werkt het verwarmen van een hottub?

De houtgestookte hottub wordt vaak vergeleken met een jacuzzi, maar er is een groot verschil. Hoe werkt de opwarming van een houtgestookte hottub?

Een houtgestookte hottub?

Een hottub en een jacuzzi worden vaak met elkaar vergeleken en door elkaar gehaald. Beide zijn verschillend. Verschillend in de vormen maar ook in het verwarmen. Een jacuzzi wordt altijd elektrisch verwarmd en een hottub op een houtgestookt vuurtje. Maar hoe werkt een hottub nou precies?

Externe hottub kachel

Bij een hottub met een externe kachel staat de kachel buiten het bad. Door middel van slangen is deze kachel verbonden met de hottub. De externe kachels van Welvaere zijn altijd dubbelwandig. Dit betekent dat er een gedeelte is in de kachel waarin je kunt stoken en een gedeelte is waar het water in zit. Op deze manier kan het koude water goed verwarmd worden en kan de kachel zichzelf nog koelen. Hierdoor is de buitenkant van de kachel niet zo warm dat hij ook nog heel veel warmte naar buiten uitstraalt.

Dit verwarmen werkt middels natuurlijke circulatie wanneer de kachel en de kunststof hottub op dezelfde hoogte staan. Wanneer de kachel vol met water zit, kunt u beginnen met stoken. Het koele water komt via de onderste slang de kachel in, wordt verwarmd en gaat via de bovenste slang weer terug naar de hottub. Dit werkt natuurlijk omdat warmte altijd naar boven stijgt. Net zoals dat het in de zomer op zolder warmer is dan beneden.

Deze natuurlijke circulatie werkt niet altijd. Op het moment dat de kachel en de hottub niet meer op dezelfde hoogte staan, is er een pomp nodig om het water rond te pompen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer u uw hottub voor een gedeelte in de grond bouwt.

Interne hottub kachel

Zoals de naam al zegt, is de interne kachel in de hottub geplaatst. Wanneer de hottub gevuld is met water zit de kachel dan ook voor het grootste gedeelte onder water. Bij de interne hottub kachels van Welvaere zitten er doorvoeren in de kachel. Deze doorvoeren zitten volledig onder water en hebben als functie het water verwarmen. In deze doorvoeren gaat namelijk water zitten, wanneer dit warm wordt zal dit vanzelf uit de doorvoer gaan, waardoor er weer koud water opgewarmd kan worden.

Welke kachel verwarmd sneller?

Vaak wordt er gedacht dat een interne kachel het water in de hottub sneller verwarmd dan een externe kachel omdat een interne kachel direct in het water zit. Dit is niet waar beide kachels kunnen heel snel het water in uw hottub veranderen. Het enige dat hier mee te maken heeft is de kracht (kW) van de kachel en het aantal liters dat hij moet verwarmen. Zo is het mogelijk om met een 35 kW al duizend liter te verwarmen naar 40 graden in 1,5 uur!

Meer informatie over het stoken van een hottub kachel kun je in deze blog lezen.

meer van deze professional

Buitensauna in de achtertuin

Kunt u wel wat ontspanning gebruiken? De buitensauna is...

Kunststof hot tub of houten hottub?

De kunststof hottub is de nieuwste evolutie van de hout...

Kunststof hot tub: optimaal genieten

De kunststof hottub, de nieuwste revolutie op het gebie...

Toon alle 5 artikelen
Op de hoogte blijven?

Volg ons voor inspiratie, nieuws en tips.