string(1) "a"

De juiste manier om jouw houten vloer te beschermen

Net verhuisd? Of heb je net een nieuwe vloer latten leggen? Dan wil je daar voorzichtig mee omgaan om vuil, krassen en beschadigingen te voorkomen.

Guido van Loon 14 Mei 2022

Een vloer moet tenslotte een aantal jaar meegaan. Er zijn verschillende manieren om jouw houten vloer zo goed mogelijk te beschermen. In deze blog zullen we je meer vertellen over hoe je dat doet en welke manieren het meest effectief zijn.

Een beschermlaag aanbrengen

Een uitstekende manier om een houten vloer te beschermen is door het aanbrengen van een beschermlaag. Tegenwoordig zijn er verschillende producten in de vorm van een lak die kunnen worden aangebracht op de vloer. De meeste lakken die daarvoor worden gebruikt zijn transparant en zorgen ervoor dat er geen slijtage kan worden gevormd. De beschermlaag zorgt voor een bescherming tegen voornamelijk krassen en stoten. Ook zijn er verschillende oliën die hetzelfde effect hebben. Hoe je nog verder je vloer kunt behandelen zullen we later in deze blog toelichten.

Krassen van meubels voorkomen

Om krassen en beschadigingen aan je houten vloer te voorkomen kun je het natuurlijk het beste bij de bron aanpakken. Vaak is het zo dat het verschuiven van meubels veel krassen en beschadigingen veroorzaken aan de vloer. Tegenwoordig zijn er verschillende viltjes, stoeldoppen in het Duits ook wel stuhlkappen, of wieltjes die dit kunnen voorkomen. Meestal zijn deze onder stoelen, banken, tafels en andere verschillende meubelstukken te plaatsen. Let hierbij wel op dat je echt beschermopties kiest die geschikt zijn voor houten vloeren. Vaak zijn er namelijk speciale beschermingen gemaakt die het best werken voor een specifieke vloer. Het zou zonde zijn als jouw optie alsnog niet de juiste bescherming biedt voor jouw vloer.

De vloer schoonhouden

Naast het beschermen van jouw vloer is ook het schoonmaken en schoonhouden erg belangrijk om slijtage of schade te voorkomen. Door regelmatig gebruik te maken van een zachte bezem in plaats van een ruwe variant of een stofzuiger, zorg je er ook al voor dat de vloer minder snel wordt beschadigd. Er wordt namelijk niet snel of hard zand en vuil over de vloer geveegd. Zitten er hardnekkige vlekken op je vloer die je niet weg krijgt gepoetst? Dan zijn er speciale vloerreinigers op de markt die naast dat ze deze vlekken verwijderen ook een beschermlaag achterlaten. Er zijn dan ook verschillende reinigers speciaal voor houten vloeren beschikbaar.

Een houten vloer onderhouden

Om een houten vloer goed te onderhouden zijn er verschillende stappen die je kunt doorlopen. Door jouw vloer goed te onderhouden zorg je ervoor dat de vloer langer mee zal gaan. De eerste stap is het nalopen van je vloer, controleer eventuele beschadigingen of andere opmerkelijke zaken. De tweede stap is het schuren van de vloer, hiervoor kun je een parketschuurmachine gebruiken. Het is belangrijk om dit in de richting van de houtnerf te doen. Vervolgens ga je de vloer zorgvuldig zuigen en in de was zetten. De vloer in de was zetten doe je door eerst een impregneer laag van bijvoorbeeld een waxolie aan te brengen en deze te laten drogen. Voor het aanbrengen van de was kun je een boenmachine gebruiken. Dit kan meerdere keren worden uitgevoerd. Na het aanbrengen van de was moet er een olie met een lakroller worden aangebracht. De daaropvolgende en laatste stap is het aanbrengen van een laklaag. Dit kan met een parketlakroller gedaan worden. Hiervan moeten minimaal drie lagen worden aangebracht met ongeveer 24 uur daartussen. Wanneer dit gedaan is kan de vloer worden schoongemaakt met wat water en een vloer polish. Het is even wat werk, maar de langere levensduur van je vloer zal het allemaal waard zijn.

Reacties