Behandelingen

Van een houten vloer kunt u jarenlang genieten. Wel vragen houten vloeren om een goede afwerking en regelmatig onderhoud.

Hoe houd je je houten vloer mooi

Uitstraling

Van een houten vloer kunt u jarenlang genieten. Wel vragen houten vloeren om een goede afwerking en regelmatig onderhoud. De afwerking beschermd de vloer, het onderhoud verhoogt de levensduur en bevordert de hygiëne, omdat vuil en vocht minder de kans krijgen in het hout door te dringen. Bovendien draagt de keuze uit wat voor afwerking men kiest bij aan de uitstraling van de vloer.

 Afwerking kiezen

Was, olie, hardwax, lak; alle afwerkingsmogelijkheden hebben zo hun voor en nadelen. Welke afwerking het beste is voor uw houten vloer, hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en van uw leefomstandigheden. De intensiviteit waarmee u uw vloer gebruikt en de aanwezigheid van kinderen of huisdieren kunnen ervoor zorgen dat u kiest voor een afwerking die minder gevoelig is voor het aanhechten van vuil en die makkelijk schoon te houden is.

Was 

Een oude afwerking voor houten vloeren is was. Vroeger werden alle vloeren in de was gezet, nu is het een bewuste keuze, bijvoorbeeld vanwege de mooie zijdematte uitstraling. De vloer wordt van meerdere lagen was voorzien. Na verloop van tijd is de vloer verzadigd. Alle poriën van het hout zijn gevuld met was en de vloer is nu optimaal beschermd. Van tijd tot tijd moet er een nieuwe waslaag worden aangebracht.

De praktijk: Was moet in dunne lagen worden aangebracht. Gebruik je teveel, dan kan het hout de was niet opnemen en ontstaat er een plakkerige laag. De opgebrachte was moet worden uitgeboend. Dat kan met de hand, maar het is geen licht karwei. Gelukkig zijn er speciale boenmachines voor. Met zo’n boenmachine kun je de vloer ook van tijd tot tijd oppoetsen. Een voordeel van was is dat je de vloer plaatselijk kan bijwerken. Een nadeel van was is dat het nogal vlek gevoelig kan zijn.

Olie

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een geoliede (gezeepte) afwerking. Deze afwerking laat de tekening van het hout mooi uitkomen, en zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Naast een blanke olie die de eigen kleur en nerf van het hout verdiept en benadrukt, zijn er ook oliën met kleurpigmenten. Wit, rood, bruintinten kunnen de vloer een totaal andere uitstraling geven.


De praktijk: Een vloer in de olie kan meestal plaatselijk worden bijgewerkt. In afwachting van de grote onderhoudsbeurt volstaat het veelal om de looppaden van een nieuwe dunne olielaag te voorzien. Eens in de paar jaar kan de hele vloer opnieuw worden geolied. Vuil en vlekken moeten daarbij eerst verwijderd worden met een speciale reiniger. Een voordeel van een olie vloer is dat het plaatselijk bij te werken is. Een nadeel is dat er regelmatig gezeept moet worden om de vloer te beschermen.

Hardwax-olie

Inmiddels is er al weer enige tijd een oppervlaktebehandeling mogelijk genaamd hardwax-olie. Deze hardwax-olie is een olie-was combinatie. Met deze hardwax-olie kan men vele kanten op, zo kan je eerst de vloer beitsen voor de kleur en daarna de hardwax-olie aanbrengen. De kleuren zijn eindeloos.

De praktijk: Het onderhoud van hardwax-olie is heel eenvoudig. Regelmatig stofzuigen en af en toe dweilen met een speciaal hiervoor bestemde cleaner vermengd met lauw water. Ongeveer één keer per jaar is het raadzaam om de vloer te voorzien van een nieuwe laag onderhoudsolie. Het aanbrengen van deze onderhoudsolie is heel eenvoudig. Een voordeel van deze behandeling is dat het reuze makkelijk te onderhouden is.

Lak 

Een houten vloer met lakafwerking behoudt de natuurlijke uitstraling van het hout en is makkelijk te onderhouden. Steeds beter benaderen de lakken de optiek van was of olie. Er zijn ook ultramatte lakken. Voor wie liever een mooie zijdematte of een hoogglans lak wil, besef dan wel dat beschadigingen of oneffenheden sneller opvallen. Op een donkere kleur is dat sneller dan op een lichte kleur.

De praktijk: Een voordeel van lak is dat de vloer eenvoudig te onderhouden is. Door het gesloten oppervlak hecht vuil zich slecht en is het dus eenvoudig te verwijderen. Een nadeel van lakafwerking is dat het niet plaatselijk kan worden bijgewerkt. Als er kale plekken ontstaan moet de hele vloer worden geschuurd en opnieuw behandeld.