Globe Project – ECONYL®Yarn

Een ECONYL® is een geregenereerd garen met duurzame eigenschappen echter met dezelfde mechanische én technische prestaties als de standaard Nylon 6.

Interfloor tapijt van ECONYL® garen

Duurzaamheid is een manier van denken, een manier van zijn, “a principle we must be guided by” – Giulio Bonazzi.

Interfloor wil bijdragen aan dit principe en maakt daarom al jaren gebruik van dit duurzame ECONYL® garen voor zowel residentieel als projecttapijt.

ECONYL® garen wordt geregenereerd uit afval met het doel; de vermindering van de wereldwijde hoeveelheid afval van o.a. stortplaatsen en oceanen en dit afval terug in het productieproces te brengen. Dit maakt industriële productie mogelijk met respect voor mens en milieu.

Wat is de ECONYL® vezel?

ECONYL® vezel is 100% geregenereerd en regenereerbaar. Duurzame vezels gemaakt van pre- en post-consumer Nylon 6 afvalmaterialen zoals industriële plastic onderdelen, oligomeren, visnetten, stoffen en gebruikte tapijten. Deze materialen worden teruggewonnen en ondergaan een extensief depolymerisatie proces – ontwikkeld door Aquafil – om 100% geregenereerd ECONYL® nylon garen van te creëren.

Het ECONYL® regeneratiesysteem

Het ECONYL® regeneratiesysteem is een intelligente duurzame manier om vanuit PA6 afval – dit zonder verlies van kwaliteit – producten als tapijtvezels te maken. Deze gesloten kring bestaant uit 4 productiestappen:

1. Wereldwijde PA6 afval terugwinning: verzamelen van polyamide afval als visnetten, kleding en fluff (pluisjes - het bovenste deel van tapijt).
2. ECONYL® depolymerisatie: innovatief en superieur proces waarbij een zeer hoge verhouding eerstegraads nylon uit het versnipperde en gereinigde afval wordt verkregen.
3. ECONYL® polymerisatie: transformeren van de ECONYL® caprolactam tot Nylon 6 polymeren waarna deze worden verwerkt in BCF garen (Bulked Continuous Filament tapijtgaren) en NTF garen (textielgaren).
4. Commercialisering tot garens: Met een gesloten lus als doel waarbij het product eindeloos regenereerbaar is.

Tapijtkwaliteiten van de nieuwe generatie ECONYL® vezel

GLOBE PROJECT – ECONYL® YARN set 16-10: Letterlijk de top onder je voeten!
• Fraaie compacte gesneden pool voor zowel voor project- als privaatgebruik
• 100% hoogwaardig “solution dyed” – 100% ECONYL® vezel

NEPTUNUS PROJECT – ECONYL® YARN set 18-05: Uiterst krachtig!
• Stijlvolle compacte lussenpool zowel voor project- als privaatgebruik
• 100% hoogwaardig “solution dyed” – 100% ECONYL® vezel

– more qualities under construction –

Excentrieke eigenschappen tapijt van ECONYL® Nylon

100% duurzaam door transformatie van wereldwijd polyamide 6.0 (pre- en post-consumer) waste
• Regeneratie van polyamide zonder verlies van de kwaliteit (closing the loop)
• Solution Dyed – geen kleurverschillen op de naad
• Bestand tegen agressieve reinigingsmiddelen – bleekmiddelbestendig!
• Uitstekende stevigheid en veerkracht van de filamenten door de trilobale vezelstructuur – tapijt wat zichtbaar langer mooi en representatief blijft
Vuil afstotend door de optische werking van de harde gladde vezel met een relatief klein vezeloppervlak – permanent antistatisch
Optimale glans door vele spiegelende oppervlakten van trilobale vezel
Vrijwel alle vlekken zijn eenvoudig te verwijderen met lauw water
• Voor het verwijderen van restvlekken zie de James Vlekkenschijf en het persoonlijk onderhoudsadvies
• Zeer hoge lichtechtheid – kleurvast
• Uitstekende project eigenschappen

Resultaat: een duurzame vloer die zichtbaar langer mooi en langdurig representatief blijft.

Uitleg unieke kenmerken ECONYL® garens:

Vlek Weerstand
ECONYL® Solution Dyed – unieke polymeren stoten gedurende de gehele levensduur van het tapijt vlekken af en minimaliseren hun chemische hechting. Als er al een vlek op treedt kan gebruik worden gemaakt van een 3% bleekmiddel bevattende of oxygen active oplossing gevolgd door goed spoelen met water. Dit maakt het tapijt ‘Easy-to-Clean’.
Vuilbestendigheid
Tevens minimaliseert de unieke trilobale dwarsdoorsnede van de ECONYL® vezel de hechting van vlekken, waardoor het verwijderen van vlekken eenvoudig is. Ook bij regelmatig schoonmaken zal het tapijt zijn originele look en textuur langdurig behouden.
Veiligheid
ECONYL® garens zijn gecertificeerd met het OEKO-TEX® Label, het hoogste niveau van veiligheid. Dit geldt ook voor kinderkamers en scholen of wanneer contact met de huid voor kan komen.
Gezondheidszorg
Het gebruik van ECONYL® garen wordt ook in de sector van de gezondheidszorg aanbevolen. Reiniging en desinfectie met bleekwater en active oxygen oplossingen is mogelijk zonder het optreden van polymeer- of kleurdegradatie.
Kleurechtheid
ECONYL® kleuren zijn gemaakt met speciale niet-lichtgevoelige en niet-oplosbare pigmenten waardoor de ECONYL® garens een 7 verkrijgen op de blauwschaal (1-8 / ISO 105) voor lichtechtheid, water- en bleekmiddelbestendigheid.
Geluid Absorptie
ECONYL® tapijten dragen substantieel bij aan persoonlijke gezondheid en comfort door het absorberen van geluid en verbeterde akoestiek zowel binnen als buiten de ruimtes.