string(1) "p"

Mooi laminaat

Laminaat is nog steeds een zeer populaire vloerkeuze in woningen. Het vraagt weinig onderhoud, is duurzaam en makkelijk zelf te leggen.

Laminaat zorgt voor sfeer

Je hebt veel verschillende soorten laminaat waardoor je je interieur een zeer persoonlijke sfeer kunt geven.

Wat is laminaat?

Door een speciaal proces worden meerder lagen samengesmolten tot laminaat. Zo is de bovenste laag een transparante, slijtvaste toplaag. De laag daaronder bestaat uit het motief. Dat is gedrukt papier dat zorgt voor de kleur en uitstraling van het laminaat. De kern van het laminaat is opgebouwd uit een houtvezelplaat. En de onderste laag is een samengeperste laag en bestaat uit houtvezels en kunsthars.

Handig om te weten

Het grootste voordeel van laminaat is uiteraard de prijs. Je krijgt een betaalbare vloer met luxe en mooie uitstraling. Door de verschillende kleuren en structuren zien alle laminaatvloeren er toch anders uit. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor hout of natuursteen.

Het laminaat kun je heel eenvoudig onderverdelen in de volgende klassen:

  • AC klasse 21 licht gebruik
  • AC klasse 22 normaal gebruik
  • AC klasse 23 intensief gebruik

Deze verschillende klassen zijn van toepassing op de mate van slijtvastheid, vlekbestendigheid, slijtage door schuiven of hakken, stootvastheid en de mate van opbollen als er veel water opgevallen is. Voor iedere ruimte geld een andere gebruiksklasse. Zo kun je in de slaapkamer volstaan met een AC klasse 21, aangezien je daar weinig loopt en dan ook nog vaak op sokken. De woonkamer en de gang worden veel intensiever gebruikt. Kies hiervoor dus voor een zwaardere klasse.

De pluspunten van laminaat

Een vloer van laminaat is heel makkelijk in onderhoud. De gladde oppervlak kun je heel eenvoudig stofvrij houden. Door de gesloten structuur kan er geen stof of vuil tussen blijven zitten. Dat is een voordeel voor mensen die last hebben van allergieën. Laminaat kun je heel eenvoudig zelf leggen en als je gaat verhuizen kun je deze er ook weer heel eenvoudig uithalen en meenemen naar je nieuwe huis. Zo is laminaat ook nog een keer heel duurzaam.

De vloer zelf leggen

Op internet kun je overal uitgebreide instructies vinden hoe je een laminaatvloer moet plaatsen. Gebruik een goede ondervloer en vochtwerende folie. Klik de planken aan de korte zijde goed in elkaar en tik ze vast. De volgende rij begin je met het reststuk van de vorige rij. Na ongeveer acht rijen heb je genoeg verbinding en kun je tegelijkertijd meerdere planken in een rij plaatsen. Veel succes.

Profielfoto van Creon Vloeren
Creon Vloeren
Sluisweg 2B, 3371 EV Hardinxveld-Giessendam