Kroon op de kamer; het plafond

Een plafond vormt de afsluiting van elke kamer. Het plafond heeft de laatste jaren diverse technische ontwikkelingen ondergaan.

Guido van Loon 06 Februari 2018

Het plafond is eigenlijk de horizontale afsluiting van onze kamer. Vroeger vormde het plafond de onderzijde van de houten vloer van de bovenliggende verdieping. Tegenwoordig wordt het plafond rechtstreeks tegen de vloer aangebracht. Zo vormt het een afwerking van de constructievloer. Een plafond kan tevens worden opgehangen of vrij overspannen. Jouw wensen spelen een grote rol in deze keuze. Wanneer je kiest voor een vrij overspannen plafond, ontstaat er een vrije ruimte tussen de onderkant van de vloer en de bovenkant van de plafondconstructie. Mochten er dus problemen zijn, dan is het mogelijk om de ruimte boven het plafond te bereiken en de problemen op te lossen.

In de loop van de tijd

Tot het eind van de zestiende eeuw bleven de vloerbalken duidelijk zichtbaar. Daarna werd de onderkant gepleisterd. In de achttiende eeuw ontstonden de volledig gestucte plafonds. Hierdoor werden de houten balken helemaal aan het oog ontrokken. Aan het eind van de negentiende eeuw bestond de plafondbekleding uit platen van ijzer of zink. Tegenwoordig is de keuze in plafonds zeer uitgebreid. In onze woonhuizen worden de plafonds vlak gestuukt, maar we hebben ook de keuze uit een systeemplafond of spanplafond.

Wat doet een plafond eigenlijk?

Het plafond is dus een afsluiting van een ruimte in ons huis, maar daarnaast heeft het nog meer functies:

- het plafond zorgt voor een verfraaiing van de ruimte;
- het kan goed dienst doen voor het opnemen van verlichting en ventilatie;
- het kan kabels en leidingen aan het oog onttrekken;
- het zorgt voor een demping van het geluid;
- het plafond heeft een brandvertragende werking naar de bovenliggende woningen en vertrekken;
- het zorgt voor geluidswering naar de bovenliggende vertrekken.

Systeemplafonds

Systeemplafonds zijn in ontelbare varianten te verkrijgen. Iedereen kent wel het plafond in een kantoorgebouw of gezondheidsinstellingen; bestaande uit diverse langwerpige of vierkante panelen die afzonderlijk van elkaar omhoog te bewegen zijn. Dit is het klassieke voorbeeld van het systeemplafond. Gelukkig zijn er voor de particuliere markt ook andere mogelijkheden. Het aluminium lamellen plafond bijvoorbeeld, is erg geliefd.

Het systeemplafond is een plafondvorm waarbij door middel van plafondplaten een ruimte wordt gecreëerd, tussen het dak of de bovenliggende vloer en het verlaagde systeemplafond bijvoorbeeld. Deze ruimte kan prima dienen voor het aan het oog onttrekken van leidingen en andere kabels.

Systeemplafonds zijn op te delen in de eerder genoemde bekende platen die je veel ziet in de zakelijke markt enerzijds en het lamellenplafond voor de particuliere markt anderzijds. Dit laatste systeem bestaat uit diverse 'plankjes' die samen het plafond vormen. Je kunt er voor kiezen de panelen in de breedte te plaatsen, waardoor de ruimte breder oogt, of in de lengte, wat de ruimte vanzelfsprekend langer doet lijken. Plaats je de lamellen diagonaal in de ruimte dan geeft dit een eigentijdse uitstraling. De lamellen zijn in verschillende type en afmetingen te verkrijgen. Zo heeft elk systeem en/of merk zijn eigen stijl.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties