Lekdetectie - de verschillende methoden

Lekdetectie is het opsporen van lekkages met behulp van een infrarood warmtecamera. In dit artikel bespreken we verschillende soorten lekdetecties.

Wij kunnen u helpen met het opsporen van lekkages of u advies geven. Schakel zo snel mogelijk een professioneel lekdetectiebedrijf in. Bij het uitvoeren van lekdetectie rond uw afvoerleidingen maken wij gebruik van een thermografische camera, die de bron van een lekkage duidelijk in beeld kan brengen. Wij zijn juist gespecialiseerd in het opsporen van cv, waterleiding, verwarming, dak, afvoer lekkage of stank en vochtoverlast. Al onze meettechnici hebben een ruime ervaring en gebruiken de nieuwste technieken en materialen voor het opsporen van u verwarming, waterleiding, cv, of afvoer lekkage.


Zo kunnen lekkages in bijvoorbeeld de vloerverwarming, de CV-installatie en in waterleidingen opgespoord worden. Een speciale rookgenerator (niet de loodgieter met een sigaret dus) kan rook door de leidingen blazen waarmee lekkages zichtbaar worden. Lekkages opsporen met kleurstoffen is een populaire methode bij leidingen die niet onder druk staan.

Vandaar dat de verzekering bij leiding lekkage de kosten van lekdetectie met gebruik van thermografie en UV kleurstof meestal vergoedt. Hoewel een warmtebeeldcamera geen water of vocht kan registreren is thermografie toch een uitstekende methode om lekkages op te sporen.

Thermografie

Bij een thermografie wordt er met behulp van een warmtebeeldcamera. Verschillen in warmte wijzen op problemen met vocht, zoals een lekkage.

Een warmtebeeldcamera kan lekkages opsporen in cv-installaties, vloerverwarming, waterleidingen. De rook belandt dus onder de dakbedekking en omdat de rook onder druk automatisch de kortste/snelste weg naar buiten zoekt, ontstaat een rookpluimpje op plaatsen waar de dakbedekking niet goed vastzit of beschadigd is. En waar rook ontsnapt, kan natuurlijk ook vocht (bijvoorbeeld regenwater) de omgekeerde weg volgen.

Traceergas

Traceergas wordt bij lekdetectie vaak gebruikt in een gastest voor het opsporen van kleine lekken of lekken in leidingen zonder druk. Voor het traceren van zelfs de kleinste lekkages (2ppm)Naast de standaardapplicaties voor de controle op dichtheid, wordt traceergas detectie ook ingezet voor het opsporen van lekkages in leidingen.

Om ook de kleinste lekkages aan bijvoorbeeld waterleidingen op te sporen maken wij gebruik van een 100% veilig gas wat we door de leiding laten stromen. Sensistor (grondlegger van de lektest met formeergas) lanceert de Tracy lekdetector De nieuwe Tracy draagbare traceergas lekdetector maakt het mogelijk om zelfs micro lekkages in b.v. ondergrondse rioleringen, persleidingen, allerhande piping welke onder druk kan worden geplaatst met traceergas of andere applicaties nauwkeurig te lokaliseren.

Bij lekkages in drukleidingen veroorzaakt het, met grote snelheid uitstromende water, geluid door wrijving.  Een mengsel van waterstof- en stikstofgas dat onder druk wordt ingebracht in leidingen komt naar 'buiten' bij eventuele lekkages.

Met traceergas kan de kleinste lekkage in de leidingen worden opgespoord, op een snelle, efficiënte en uiteraard ook zeer veilige wijze. Deze gastest wordt vooral gebruikt voor het detecteren van kleine barstjes en lekkages in rioleringen, afvoeren, waterleidingen en centrale verwarmingsinstallaties. Met ultrasoontechniek kunnen we lekkages in water- en cv-leidingen opsporen.

Endoscopie

Bij de endoscopie techniek wordt een endoscoop in de leiding gebracht om zo de oorzaak van de lekkage te kunnen opsporen. Maar door de inzet van onderzoekstechnieken als thermografie, Blowerdoor, vochtmetingen en een waterdichtheidstest of slagregentest kunnen wij lekkages snel opsporen. Deze techniek wordt gebruikt voor het opsporen van lekkages in diverse leidingen, zoals water- en verwarmingsleidingen.

Rookproef

Zowel bij afvoerleidingen als dakbedekking wordt vaak een rooktest ingezet voor het opsporen van lekkages. Met een rooktest kunnen wij eenvoudig lekkages opsporen in dakbedekking en afvoerleidingen. De rookproef wordt ingezet bij lekkages of stankoverlast van drukloze leidingen (zoals een afvoerleiding), of om een lek in een plat dak op te sporen. Zowel bij afvoerleidingen als dakbedekking wordt vaak een rooktest ingezet voor het opsporen van lekkages.

Met de rookproef kunnen we lekken opsporen in leidingen en in dakbedekkingen. In deze gevallen is vaak niet precies te zien waar water precies vandaan komt, en zou het werk van onze erkende loodgieter uit Oss gepaard gaan met veel hak- en breekwerk Gelukkig zijn er bedrijven die zich specialiseren in het opsporen van deze verborgen lekkages zonder al die bijbehorende schade. Of het nu gaat om een lekkage in uw leidingen, CV, vloerverwarming, zwembad of vijver; Opsporen van lekkages gaat gemakkelijk en snel met een rooktest.

Ultrasoontechniek

Met ultrasoontechniek kunnen we lekkages in water- en cv-leidingen opsporen. Ultrasoon reinigen is een techniek die gebaseerd is op het verplaatsen van geluidsgolven in een geleidend medium als water en reinigingsvloeistof. Bij de ultrasoontechniek wordt gebruik gemaakt van ultrasone geluidsgolven voor het opsporen van lekkages in aansluitingen van kozijnen, rubbers et cetera.

Andere methodes van lekdetectie

Naast de bovengenoemde methodes die uitgebreid door ons beschreven zijn, zijn er nog een aantal lekdetectie methodes:

1. Infrarood: infraroodtechnologie is een veelgebruikte methode voor het detecteren van daklekkages. Deze techniek werkt door temperatuurverschillen op het dakoppervlak te identificeren, waarmee vochtplekken gemakkelijk op te sporen zijn. Een infraroodcamera legt deze temperatuurverschillen vast en maakt vochtige plekken, die afwijken in temperatuur van hun omgeving, zichtbaar. Dit helpt bij het snel en effectief lokaliseren van lekkages.

2. Watertest: de watertest is een praktische methode om lekkages op daken op te sporen. Bij deze test wordt water over het dakoppervlak verspreid, meestal met behulp van een tuinslang of speciale sproeiapparatuur. Observatoren zoeken dan naar het punt waar het water begint door te sijpelen. Dit helpt om de exacte locatie van een lek te identificeren. De watertest is vooral effectief in situaties waar visuele inspectie alleen onvoldoende is om de bron van een lekkage te vinden.

Meer weten?

Bij lekkage of vochtschade sporen we de lekkage oorzaak op met specialistische lekdetectie onderzoek. Lekdetectie wordt uitgevoerd m.b.v. een infraroodcamera en ultrasoon geluid en is niet alleen mogelijk voor het detecteren van een lek in een waterleiding, maar ook voor bijvoorbeeld voor het zoeken naar lekkages in vloerverwarming, afvoer, riolering, badkamers, afvoerleidingen, centrale verwarming, muren, plafonds, sifons, vloeren, daken en zwambaden. Lekdetectie specialisten beschikken over speciale, geavanceerde apparatuur waarmee het mogelijk is de oorzaak en de ernst van de lekkage op te sporen, zonder hiervoor veel onnodig hak- en breekwerk uit te hoeven voeren.

Ga voor meer informatie over lekdetectie naar de website Joslaan.nl