Foto: soorten-verf-mogelijkheden-op-een-rij

Dit is de beste verf voor binnen

Muurverf, houtverf, lakverf of latex verf: er zijn zoveel mogelijkheden. Laat je verrassen door de vele soorten verf!

Guido van Loon

Verf is ondanks de vele soorten grofweg in twee verschillende soorten in te delen. Er zijn lakverven en muurverven. Binnen deze twee soorten zijn er tevens diverse mogelijkheden waar je uit kunt kiezen.

Lakverf

Lakverf wordt gebruikt voor het verven van bijvoorbeeld kozijnen en meubels. Je kunt ook zeggen dat het te gebruiken is voor het verven van houtwerk. Lakverven zijn in verschillende vormen te verkrijgen, voor zowel binnen- als buitengebruik. De basis of samenstelling verschilt per verfsoort.

Waterbasis (acrylverf)

Deze verf is slijtvast en milieuvriendelijk en bevat water als oplosmiddel. Het bindmiddel is kunststof polymeerhars. Het heeft een goed kleurbehoud en is slijtvast en sneldrogend. Daarnaast heeft het een lichte ammoniageur, wat niet heel hinderlijk overkomt. In 2000 is de samenstelling van deze verf enigszins aangepast. Zo heeft het dezelfde verwerkbaarheid als verf op terpentinebasis gekregen. Voorheen droogde deze verf heel snel, waardoor je minder vaak kunt strijken met de kwast, met nogal eens streperig schilderwerk als resultaat. Nu de verf minder snel droogt kun je er vaker met de kwast overheen zodat je een glad en dekkend geheel krijgt. Acrylverf vergeelt, in tegenstelling tot alkydverf, niet. Het is echter wel gevoelig voor alcohol, dus wanneer je je ramen lapt met spiritus dien je hier rekening mee te houden. Omdat deze verf gemaakt is op waterbasis, is het enkel geschikt om binnenshuis te gebruiken. 

Terpentinebasis (alkydverf)

Deze verf is de meest gebruikte verfsoort in Nederland en heeft een bindmiddel van alkyd- of kunsthars. Het is een traditionele oplosrijke verf. Omdat je deze verf (bijna) nooit hoeft te verdunnen, is hij direct klaar voor gebruik. De verf bevat erg veel oplosmiddelen, 300 gram per liter, en is dus schadelijk voor het milieu en de gezondheid. Vandaar dat er een splitsing is gemaakt tussen verf met een hogere (high solid) of een lagere dosis (solid) oplosmiddelen. Het is echter wel zo dat bij High Solid verf het gehalte oplosmiddelen met vijftig procent is teruggebracht in vergelijking met andere verf. 

High solid verf wordt dikker aangebracht. Dit dekt misschien sneller, het nadeel is dat de onderste laag erg langzaam droogt. Je kunt het schilderwerk dus vaak niet dezelfde dag afmaken. Bij de solid variant zijn de lagen dunner, hierbij is het dus wel mogelijk om er dezelfde dag nog overheen te schilderen. 

Doordat de verf lange tijd dun blijft, is het erg geschikt om mee te verven. Je kunt langer met de kwast over een gedeelte gaan zonder dat dit strepen of oneffenheden oplevert. Nadelig is dat met name de witte tinten na verloop van tijd geel verkleuren. Daarnaast is de term 'verfluchtje' afgeleid van deze verf. Het heeft de bekende verfgeur, wat niet gezond is om lange tijd in te ademen. Sinds de komst van de nieuwe verfwet kom je steeds minder vaak alkydverven in de schappen tegen.

Thinnerbasis (epoxyverf) 

Verf op thinnerbasis wordt niet veel gebruikt door particulieren en komt voornamelijk voor in spuitbussen. Ook wordt het geregeld gebruikt in de autospuiterij. De bekendste soort is celluloselak, een blanke lak op thinnerbasis. Door het gebruik van thinner als verdunningsmiddel komt dit product bijna niet meer voor in huis-, tuin- en keukengebruik. Door de snelle droogtijd is de verf moeilijk te verwerken. Na een uur kun je de volgende laag er al overheen schilderen. Deze verf is erg hard, dit is positief, maar kan daardoor ook snel barsten. Ook het snel drogen kan zowel positief als negatief uitpakken. 

Terpentijnbasis (lijnolieverven)

Lijnolieverf op terpentijnbasis is zeer sterk, maar ook zeer langzaam drogend. Wanneer je geluk hebt, kan het binnen 24 uur droog zijn! Een voordeel hiervan is dat je langere tijd in een plek kan werken. Dit kan het resultaat alleen maar ten goede komen. De verf heeft echter wel een moeilijke vloeiing waardoor het strijken moeilijker gaat. Het bindmiddel bestaat uit gekookte lijnolie, de pigmenten zijn van aardverfstoffen. Het is een verf op basis van natuurlijke kleurstoffen. De verf is half glanzend en reukloos, maar wordt nauwelijks meer gebruikt. Het komt bijna alleen nog maar voor in combinatieverven, bijvoorbeeld met verf op thinnerbasis. Op deze manier kan het de voordelen van beide verfsoorten benutten. Dit type verf is vrij van oplosmiddelen en daardoor natuurvriendelijk. Wanneer je dit product gebruikt, hoeft oude verf vooraf niet te worden verwijderd! Ook na verloop van tijd laat de verf niet los. Lijnolieverven kunnen ook worden gebruikt om marmer- of houteffecten na te maken.

Muurverf voor binnen

Muurverf wordt gebruikt om muren en steenachtige materialen te verven. Ook wat betreft deze verfsoort zijn er verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. 

Veegvast

Een goedkope en poederende verf. Doordat de substantie bestaat uit veel kalk en weinig pigment zal deze muurverf afgeven wanneer je tegen de muur aanstaat. Vroeger werd deze muurverf nog gebruikt voor het plafond en de muren, vandaar dat je het alleen nog terug kunt vinden in oudere huizen. 

Latex

Latex is de meest voorkomende en gebruikte muurverf. Het is niet gepoederd en daarom overschilderbaar. Het kalk- en pigmentgehalte varieert per merk. Latex is goed ademend, waardoor het minder goed te reinigen is met een natte doek. De muur kan dan afgeven.

Vinyllatex

Deze latex is ademend en licht afneembaar. Het kalkgehalte is laag en dankzij het hogere pigmentgehalte heeft het een goede dekkracht. Vinyllatex wordt veel in badkamers gebruikt. 

Acryllatex: goed afneembare muurverf

De dekkracht van acryllatex is zeer goed dankzij de pigmenten en acrylaten. Deze latex is goed afneembaar en kan beperkt ademen. Het is dan ook geschikt voor de keuken, omdat het gesopt kan worden. Acryllatex is tevens verkrijgbaar in zijdeglans, door de dichte structuur is deze nog beter te reinigen. 

Synthetische muurverf: ook goed afneembaar

Een verhaal apart is de synthetische muurverf op basis van terpentine. Deze verf wordt met name gebruikt bij een ondergrond die is vervuild door nicotine of vochtkringen. Door de samenstelling is de muurverf goed dekkend en in diverse glanstinten te verkrijgen. Ook deze muurverf is goed afneembaar.

Coatings, lak, vernis en beits; wat is wat?

Coatings is de verzamelnaam voor verven, vernissen en beitsen. Daarnaast wordt deze naam ook gebruikt voor verven die bescherming geven aan hout, kunststof of metaal.
Verf en lak zijn twee termen voor hetzelfde product. Het geeft een product kleur en een hechtende, beschermende laag.
Vernis is een blanke lak zonder vulmiddel of pigment.
Beits is van oorsprong een transparant product waarmee hout een kleur krijgt, maar waarbij de structuur van het hout zichtbaar blijft. Transparante beits dringt in het hout en beschermt het tegen rotting. Het zorgt ervoor dat vocht door de beitslaag heen naar buiten kan verdampen. Voor het gebruik van beits is niet eerst grondverf nodig en het kan direct op het hout aangebracht worden. Je hebt zowel binnen- als buitenbeits. Binnenbeitsen gebruik je voornamelijk voor het verfraaien van je houtwerk, bijvoorbeeld als je het een andere kleur wilt geven. Buitenbeits heeft echt een beschermende functie, hiermee bescherm je je hout tegen weersinvloeden.
Tegenwoordig begint de scheidingslijn tussen verf en beits te verdwijnen. Zo bestaat er al dekkende beits, maar ook verf waarmee je zowel kunt gronden als aflakken is reeds op de markt.

(Bron: Milieucentraal)

Speciale soorten verf

Naast de 'gewone' muur- en lakverf, zijn er ook nog andere soorten verf die je kamer of meubelen een leuk effect geven zoals schoolbord- of glitterverf. Maar ook voor metaal, ijzer, kunststof of uw radiatoren is er speciale verf op de markt.

Metallic muurverf 

Redelijk nieuw op de markt. Deze verf geeft je muur een sprankelend effect dankzij de kleine deeltjes die het licht reflecteren. Het aanbrengen van deze verf brengt geen problemen met zich mee en laat zich net zo makkelijk uitsmeren als elke andere verfsoort.
Ook leuk is verf die licht geeft in het donker of verf met glitters of parelmoerglans Op deze manier creëert u een levendig effect in de kamer. 

3D muurverf

Deze geeft je kamer een driedimensionaal effect. Door de langzame droogtijd krijg je de kans een patroon of structuur in de verflaag te maken.

Verf met hittesensor

Deze verf verkleurt door de warmte en is erg leuk om bijvoorbeeld te gebruiken rondom de kachel. Door de warmte krijgt de muur een hele andere tint.

Fluoriscerende verf 

Fluoriscerende verf zorgt voor lekkere felle kleuren in de kamer en is goed voor een zeer fris effect.

Verftubes.
Schoolbordverf 

Hiermee is het mogelijk om ongehinderd op de muren te schrijven. Je kunt het aanbrengen op een vlakke muur, (kast)deur of een mdf-plaat die je ergens anders weer op kunt hangen. Op het oppervlak kunnen, met behulp van krijt, de mooiste tekeningen worden gemaakt. Muurverf is altijd mat én in verschillende kleuren verkrijgbaar. Deze verf is niet alleen leuk voor kinderen, ook voor volwassenen kan het een uitkomst bieden. Bijvoorbeeld voor het opschrijven van de wekelijkse boodschappen of als berichtenbord in een druk huishouden. 

Magneetverf

Ook deze verf geeft een erg leuk effect. Deze verf bevat kleine ijzerdeeltjes waardoor magneten op de muur blijven 'plakken'. Door schoolbordverf aan te brengen over magneetverf kun je er niet alleen leuke magneten kwijt, je kunt het ook gebruiken om op te schrijven. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Krijtverf

Hiermee kun je een authentieke look creëren. Wanneer de verf is opgedroogd ontstaat er een sfeer van oude krijt- en kalkverven. Uiteraard met de kwaliteit van nu, dus geen vegen op de kleding wanneer je langs het opgedroogde verfvlak loopt. De verf is op basis van water en ontwikkeld om onbewerkt hout of muren te voorzien van een matte kleurlaag.

Tegelverf

Is je toilet, keuken of badkamer aan een opknapbeurt toe, maar heb je niet zo veel te besteden? Dan kan tegelverf een goede oplossing zijn. Op deze manier zorg je snel en gemakkelijk voor een totale verandering. Tegelverf is in verschillende kleuren te verkrijgen en kan zo op de tegels aangebracht worden.

Radiatorlak

Speciaal voor de radiator is er radiatorlak op de markt. Deze verf verkleurt niet, is hittebestendig, sneldrogend en reukarm.

Metaalverf

Metaalverf is ontwikkeld voor de gladde oppervlaktes van metaal. Gewone verf hecht vaak niet op deze grondstof. Daarnaast heeft het als extra eigenschap dat het tevens roestwerend en bijzonder slijtvast is. In principe kun je alle soorten metaal met deze verf schilderen, uitzonderingen zijn zink, aluminium en gegalvaniseerd metaal. Voordat je begint met schilderen dien je eerst de ondergrond grondig te schuren, roest te verwijderen en goed te ontvetten. Op deze manier vergroot je het hechtingsoppervlak en zul je langer van je geverfde werk kunnen genieten.

Magneetverf van Magpaint.

Kunststof verven: eerst primer

Voor het verven van kunststof dien je eerst een primer te gebruiken. Kunststof is erg glad, dit los je doorgaans niet op door het te schuren. Kunststof is namelijk zo glad door de dichte structuur van het materiaal en verf kan hier gewoon niet op hechten. Dit probleem wordt verholpen met een primer. Eigenlijk is het een soort grondverf en je kunt hier gewoon overheen verven. Na het aanbrengen van de primer kun je het kunststof product dus gewoon aflakken. Ook voor het verven van metaal kun je eerst een primer gebruiken. Je dient het product van te voren wel goed te ontvetten met thinner.

Structuurverf

Met structuurverf zien je muren of plafond er net even iets anders uit dan wanneer je ze enkel zou verven. Zoals de naam al doet vermoeden voorziet deze verf het oppervlak van een structuur. Hierdoor krijgt het wat meer karakter. Of de structuur licht, fijn of grof is, kun je zelf bepalen. De verf is mengbaar, dus het is in diverse kleuren verkrijgbaar. Wil je weer een gladde muur? Dan dien je deze eerst nat te maken met heet water, hierdoor wordt de verf week. Nu kun je het er eenvoudig afsteken met een plamuurmes. Structuurverf is zowel binnens- als buitenshuis te gebruiken.  

Grondverf 

Grondverf gebruik je bijna altijd als ondergrond voordat je de uiteindelijke kleur gaat aanbrengen. Dit geldt enkel voor het schilderen van hout. Wanneer je verft op kaal hout is het zelfs noodzakelijk om eerst grondverf aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de volgende verflaag goed hecht en afsluit en je krijgt geen krassen of andere oneffenheden. Stel je wil een donkerbruine trap wit maken, dan is het zonde van de verf om er driemaal de uiteindelijke kleur op aan te brengen. Dit is vaak vele malen duurder dan grondverf! Voor de muur hoef je geen grondverf te gebruiken. Grondverf is te verkrijgen op water- en terpentinebasis en bevat meestal meer oplosmiddelen en minder vulstoffen en bindmiddelen.

Wil je een donkere ondergrond licht verven? Gebruik dan geen witte, maar juist een grijze grondverf! De witte verf zal dan veel eerder dekken. 

Verf voorbehandelen

Wil je een goed eindresultaat? Dan is het verstandig om van te voren te controleren of je de muur moet voorbehandelen. Door met een natte kwast over de muur te strijken kun je dit eenvoudig controleren. Is de muur binnen twee minuten droog? Dan is het nodig de muur voor te behandelen met een primer. Doe je dit niet dan wordt al het verf de muur in gezogen en dien je deze meerdere keren te verven voor een goed resultaat. Is het gedeelte van de muur pas na vijf minuten volledig opgedroogd? Dan is voorbehandelen niet nodig. 

Zijde- of hoogglans?

Binnen de diverse verfsoorten heb je tevens de keuze tussen een hoogglans of zijdeglans uitvoering. Hoogglans heeft een extreme glans en is zeer duurzaam. Door de glans wordt het vaak enkel buitenshuis gebruikt. Toch zijn er voldoende toepassingen verkrijgbaar die geschikt zijn om binnenshuis te gebruiken. Zijdeglans is de tegenhanger van hoogglans; deze verf wordt voornamelijk binnenshuis gebruikt. Zijdeglans is zeer krasvast en smeert vloeibaar uit, helaas laat het eventuele oneffenheden juist extra opvallen. Wanneer je verft met zijdeglans is het dus zaak de voorbereidingen secuur uit te voeren. 

Wist je dat schilderwerk fiscaal aftrekbaar is?

Laat je het schilderwerk door een (erkende) schilder uitvoeren? Dan is het wellicht aftrekbaar. Het gaat dan om binnenschilderwerk dat samenhangt met andere aftrekbare onderhoudswerkzaamheden, bijvoorbeeld bij lekkages, optrekkend vocht, of vervanging van ramen en leidingen. Ook het binnenschilderwerk van bijzondere monumentale onderdelen is aftrekbaar.

Lees hier meer over aftrekbare onderhoudskosten.

Reacties
InspirationsNL

Onze officiële verver heeft in het najaar de ramen aan de buitenkant geverfd met verf op terpentinebasis , hij heeft een aantal dingen vergeten en wil dit nu nog komen verven terwijl het buiten maar enkele graden is.

Is dit wel een goed idee. Deze gaat naar mijn inziens niet snel genoeg drogen en de ramen daardoor veel langer moeten open blijven staan. Is met deze soort verf geen minimum buitentemperatuur vereist ? Dan heeft hij met speciale doekjes de verfresten verwijderd op zwarte silicone waar voordien niets mee mis was maar nu plakkerig, dof, en niets dan zwarte siliconestrepen afgeeft op de ramen en het glas.

Kunnen jullie mij advies geven hieromtrent , hij zou dit as zaterdag komen doen. Ik hoop dat ik snel advies mag verwachten van jullie , waar voor hartelijk dank. Mvg ria

4 jaar geleden
Guido-van-Loon

Hoi Ria, bedankt voor je vraag.

Het is inderdaad niet zo dat elke buitenverf geschikt is bij lage temperaturen, bovendien is het niet het meest logische seizoen om buiten te schilderen.

Controleer in ieder geval vanaf welke temperatuur de verf gebruikt kan worden. De meeste buitenlakken kun je gebruiken bij temperaturen vanaf 5 graden Celcius, maar het is verstandig dit even na te gaan. De droogtijd zal bij lage temperaturen wel langer zijn.

Houd bovendien rekening met de luchtvochtigheid, mag voor het schilderen nooit boven de 85% zijn. Je kunt de luchtvochtigheid bijvoorbeeld via Buienradar checken.

Wellicht is het toch het verstandigst dit in het voorjaar te doen, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel er nog bijgewerkt moet worden.

4 jaar geleden