Foto: Kun-je-gehackt-worden-via-slimme-apparaten

Kun je gehackt worden via slimme apparaten?

Slimme apparaten maken ons dagelijkse leven op veel manieren makkelijker én veiliger.

Guido van Loon

Een half uur voor thuiskomst slaat de verwarming aan. Als de zon ondergaat sluiten de luiken automatisch. En met een ingestelde routine voor je slimme verlichting lijkt het net of je door je huis loopt terwijl je er niet bent. Slimme apparaten maken ons dagelijkse leven op veel manieren makkelijker én veiliger. Een inbreker denkt wel twee keer na voordat hij een voordeur forceert waarachter alle lichten branden. Helaas kunnen criminelen ook op andere manieren je huis binnenkomen want je kunt inderdaad gehackt worden via slimme apparaten. In dit artikel lees je hoe je dat kunt voorkomen.

Risico’s

Een internetverbinding is een essentiële voorwaarde voor het gebruik van slimme apparaten of domotica. Hiermee kun je je apparaten immers verbinden met elkaar en met je smartphone zodat je ze op afstand kunt bedienen. Maar waar online activiteiten plaatsvinden, liggen ook hackers, virussen en andere vormen van cybercriminaliteit op de loer. Dat geldt voor je pc, laptop en smartphone, maar ook voor je slimme apparaten. Daarbij hebben de meesten maatregelen getroffen om hun pc of telefoon te beveiligen, maar is dit bij domotica minder evident.

Sterker nog, de meeste slimme apparaten hebben helemaal geen of een beperkte ingebouwde beveiliging. En als deze beveiliging wel ingebouwd is, vergeet men deze nog wel eens in te schakelen. Als zo’n slim apparaat wordt gehackt, kan dit hele ingrijpende gevolgen hebben. Een hacker kan zomaar het alarmsysteem uitschakelen, waardoor inbrekers vrij spel krijgen. Ze kunnen persoonlijke gegevens en betaalinformatie onderscheppen. Of zelfs via de camera’s meekijken met wat er allemaal in jouw huis gebeurt. De gevolgen zijn groot en het is belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s. Wil je deze verkleinen, dan moet je slimme apparaten op dezelfde manier behandelen als je pc, laptop of smartphone.

Maatregelen

Je kunt een aantal stappen nemen om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot je slimme apparaten:

1. Lees de gebruiksaanwijzing

Wil je zelf een slim apparaat installeren? Lees dan eerst de gebruiksaanwijzing grondig door. Ga na of het apparaat beschikt over ingebouwde beveiligingsopties. Controleer of je zelf nog actie moet ondernemen om bepaalde functies in- of uit te schakelen. Doe dit zodra je het apparaat voor de eerste keer gaat gebruiken. Stel het niet uit tot een later moment, want de kans dat je het uiteindelijk vergeet wordt daarmee erg groot.

2. Kies een sterk wachtwoord

Als je het apparaat wilt verbinden met een app, moet je een account aanmaken. Kies voor ieder account een sterk en uniek wachtwoord. Het is ook sterk aanbevolen om regelmatig je wachtwoorden te wijzigen. Heb je moeite met het onthouden van al deze unieke wachtwoorden? Overweeg dan om een wachtwoordmanager te gebruiken.

3. Gebruik een VPN

Het handige aan slimme apparaten is dat je niet thuis hoeft te zijn om ze een taak op te geven. Terwijl je in de trein naar huis zit, kun je de thermostaat al inschakelen of de wasmachine aanzetten. De kans is groot dat je daarbij gebruik maakt van een openbaar netwerk. Helaas zijn deze openbare netwerken erg kwetsbaar voor hackers. Als je toch verbinding wilt maken met zo’n openbaar netwerk, schakel je het best eerst een VPN in. Je voegt daarmee een extra beschermingslaag toe aan je internetverkeer.

4. Beveilig je router

Een thuisnetwerk is doorgaans een stuk veiliger dan een openbaar netwerk, mits je je thuisnetwerk goed hebt beveiligd natuurlijk. Op je router vind je een wachtwoord voor je wifi-netwerk, maar ook dit wachtwoord kan in handen vallen van hackers. Kies daarom altijd een uniek en moeilijk te raden wachtwoord voor je wifi-netwerk. Schakel ook meteen WPA2-encryptie en een firewall in als je je instellingen aanpast. Weet je niet precies hoe je dit moet doen? Raadpleeg dan de gebruiksaanwijzing van je router of de website van je provider. Ook thuis kun je een VPN gebruiken door je router te configuren om automatisch verbinding te maken met een VPN-server. Zo bescherm je in één keer al je apparaten die via deze router verbinding maken met het internet. Naast een handmatig ingestelde router kun je ook nog kiezen voor een vooraf ingestelde VPN-router.

5. Update software

Voer updates altijd uit zodra ze beschikbaar zijn. Met een software-update krijg je niet alleen de meest recente uitbreidingen, maar ook de meest actuele beveiligingsupdates. Hoe sneller je de updates uitvoert, hoe groter de voorsprong op cybercriminelen blijft. Ga ook regelmatig na welke softwareprogramma’s of apps je nog daadwerkelijk gebruikt. Beschouw iedere app als een potentieel toegangspoortje voor hackers. Beperk het aantal toegangspunten en beveilig de punten die je ook echt gebruikt.

Reacties