Zonwering door zonwerend glas

Zonwerend glas is ideaal wanneer je wel het licht in huis wil, maar niet de warmte. In dit artikel worden de voor- en nadelen van zonwerend glas besproken.

Zonwering door zonwerend glas

Wil je de warmte weren uit je woning maar geen grote markiezen of zonneschermen voor het raam? Dan is zonwerend glas wellicht iets voor jou. Het grote voordeel is dat het licht wel wordt doorgelaten, maar de warmte wordt weerkaatst. Hierdoor blijft het lekker koel binnen en heb je toch het zomerse gevoel in huis. In samenwerking met Glas Nu hebben we alle voor- en nadelen van zonwerend glas op een rij gezet.

Wat zijn de voordelen?

Iedereen weet natuurlijk wel wat zonwerend glas is, maar er zitten een heleboel voordelen aan die toch even benoemd moeten worden. Deze voordelen zijn als volgt:

  • Er zit een laag metaaloxide op het glas dat bestaat uit fijne deeltjes van ijzer. Hierdoor zal het glas minder doorzichtig worden.
  • Doordat het glas minder doorzichtig wordt, worden de zonnestralen voor een groot deel gereflecteerd. Zo houdt het in de zomer warmte buiten.
  • Er zijn verschillende soorten zonwerend glas. Zo kun je bijvoorbeeld de dikte en het type metaal zelf kiezen. Je kunt dus zelf bepalen hoeveel zonlicht er gereflecteerd moet worden.
  • In de winter beperkt zonwerend glas juist je warmteverlies. Zo hoef je dus minder geld uit te geven aan energiekosten.
  • Ook is zonwerend glas goed voor het milieu. Hoe meer warmte je in de winter binnenhoudt, hoe minder energie je hoeft op te wekken. Zo lever je dus een minder grote bijdrage aan de milieuvervuiling.

Het reflecteert de zon

De belangrijkste eigenschap van zonwerend glas is natuurlijk het feit dat het glas de zon reflecteert. Hier zitten een aantal voordelen aan. Ten eerste zul je het in de zomer minder warm krijgen. Bovendien zul je minder gauw de zon in je ogen hebben, zodat je geen last krijgt van de felle stralen. In de winter zul je de warmte dus juist binnenhouden. Zo kun je besparen op energiekosten en ben je ook goed bezig voor het milieu. Bovendien kun je zelf kiezen hoe sterk het zonwerend glas moet zijn.

Werkt isolerend

Zonwerend glas werkt dus als isolatiemiddel. Isoleren wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Dat komt onder andere omdat we te maken hebben met grootschalige milieuproblemen die worden veroorzaakt door een overbodige opwekking van energie. Met zonwerend glas kun je dit voor een gedeelte tegengaan. Ook worden energiekosten steeds hoger. De afgelopen jaren zijn deze kosten al flink gestegen en de verwachting is dat ze ook de komende jaren zullen blijven stijgen. Bovendien zul je het in de winter minder snel koud krijgen door je woning goed te isoleren.

Geen andere zonwering nodig

Wanneer je kiest voor zonwerend glas van goede kwaliteit, dan heb je in principe geen andere zonwering nodig. Je hoeft dus niet ook nog gordijnen aan te schaffen. Zo kun je een hoop geld besparen door meteen het juiste glas te kiezen. Bovendien is het een stuk minder gedoe om zonwerend glas te hebben dan om steeds weer de gordijnen open en dicht te moeten doen. Bovendien doen gordijnen maar weinig om de warmte buiten te houden. Daarom wordt zonwerend glas steeds populairder.