Dit zijn de mogelijkheden bij nieuwe kozijnen

Bij het vervangen van kozijnen is de eerste keuze: hout, kunststof of aluminium? Verder zijn de isolatiewaarde, de duurzaamheid en het type glas belangrijk.

Guido van Loon 08 Oktober 2021

Een goed isolerend kozijn kan flink wat energie besparen. Houten en kunststof kozijnen isoleren goed, bij aluminium kozijnen is dit niet altijd het geval. Een aluminium kozijn met een goede thermische onderbreking isoleert echter net zo goed als een houten of kunststof kozijn.

Houten kozijnen

Houten kozijnen zijn gevoelig voor weer en wind, zeker op een onbeschutte plek waar regen en zon vrij spel hebben. Voor een houten kozijn met een lange levensduur, dat weinig onderhoud nodig heeft, kun je op een aantal punten letten. Kies een houtsoort met duurzaamheidklasse l of ll. Dit kun je voor het hele kozijn gebruiken of alleen voor de kwetsbare delen (liggende delen en onderkant staande delen). Kies daarnaast bij voorkeur hout met FSC-keurmerk en/of Keurhout logo. Hout met dit keurmerk komt gegarandeerd uit duurzaam beheerde bossen. Of kies een kozijn waarvan de kwetsbare delen preventief verduurzaamd worden met een boorzuurpil. Het boorzuur verspreidt zich door het hout en voorkomt houtrot.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn goed bestand tegen weersinvloeden en gaan zeker 50 jaar mee. Dankzij een beschermende afwerklaag zijn ze onderhoudsarm. Het is mogelijk om pvc kozijnen te laten repareren en herkleuren door de vakman. Het voordeel is dat de levensduur van het kozijn wordt verlengd, omdat het kozijn langer mooi blijft. Een kunststof kozijn kun je bovendien op maat laten maken.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn goed bestand tegen weersinvloeden. Dankzij een beschermlaag zijn ze onderhoudsarm. Omdat aluminium zelf niet isoleert, moet het kozijn een zogenaamde thermische onderbreking van kunststof hebben. De isolatiewaarde van het kozijn hangt sterk af van de kwaliteit van de thermische onderbreking. Informeer hiernaar bij de fabrikant.

Verschillende soorten dubbel glas

Er zijn verschillende soorten dubbel glas, met verschillende isolatiewaarden: gewoon dubbelglas, HR+ glas en HR++ glas. HR betekent Hoog Rendement. Hoe meer plusjes achter HR, hoe beter het glas isoleert en hoe minder warmte je woning verliest. HR++ glas heeft dus de sterkst isolerende werking en levert de meeste energiebesparing, maar het is ook het duurst in aanschaf. De isolatiewaarde van dubbel glas wordt voornamelijk bepaald door de breedte van de spouw tussen de glasplaten en door het type glas.

Dubbel glas

Dubbel glas bestaat uit twee (soms drie) glasplaten met daartussen een ruimte, de spouw. In deze spouw zit droge lucht of een gas. De spouw van 'gewoon' dubbel glas is gevuld met droge lucht.

Voorzetraam

Een voorzetraam is een vrij eenvoudige manier om je ramen te isoleren. Hierbij worden speciale ramen, van diverse soorten glas, vervaardigd die voor bestaande ramen worden gemonteerd.

HR++ glas

De spouw van het dubbel glas is bij HR+ glas gevuld met edelgassen. Edelgassen isoleren beter dan gewone lucht. Gemiddeld bespaart HR++ glas anderhalf zoveel als gewoon dubbel glas. Bij HR++ glas is er in de spouw, naast de vulling met edelgas, een flinterdun laagje (coating) met metaaloxide op de ruiten aangebracht. Deze coatings weerkaatsen de warmte, maar laten het zonlicht grotendeels door. HR++ verdient zichzelf voornamelijk terug in regelmatig verwarmde vertrekken, zoals de huiskamer.

Geluidsisolatie

Alle soorten isolerend glas zorgen voor minder geluidsoverlast van buiten naar binnen. Er zijn meerdere mogelijkheden om in overleg met een deskundige met glas de geluidsisolatie van uw woning te verbeteren: je kunt dikker glas nemen, kiezen voor glas waarbij twee glasplaten in de ruit van ongelijke dikte zijn of een grotere spouwbreedte toepassen. Een grotere spouwbreedte dan 20 mm (spouw met Argon) gaat wel ten koste van de warmte-isolerende eigenschappen van het glas. Ook het aanbrengen van ventilatieroosters met een geluiddempende functie boven de ramen houdt geluid tegen. Zorg voor goede naad-, voeg- en kierdichting bij de ramen om binnendringen van geluid tegen te gaan.

Reacties