Foto: sauna-in-kelder-sterk-beton

Dit kost een (prefab) kelder

Een kelder wordt steeds populairder, vooral door de extra ruimte. Ontdek hoeveel een kelder kost en wat de voordelen van prefab zijn.

Guido van Loon

Is een kelder onder jouw huis mogelijk?

Doorgaans worden kelders geplaatst onder nieuwbouw. Steeds vaker worden kelders echter ook geplaatst onder bestaande huizen of los in een tuin. Een kelder is namelijk een goed alternatief als het om ruimtewinning gaat.

Of je een ruimte onder jouw huis kan laten bouwen zal een onderzoek naar de bodemgesteldheid moeten uitwijzen. Wil je een ruimte laten bouwen waarin je kunt staan, dan zal de fundering twee meter dieper komen te liggen dan bij 'normale' bouw. Daar komt bij dat de muren die ondergronds liggen extra stevig moeten zijn. Ook moeten er maatregelen genomen worden om de kelder te beschermen tegen grondwater en vocht.

De voordelen van een kelder

Een kelder heeft als grootste voordeel dat het extra ruimte biedt. Deze extra ruimte kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Zo kan de kelder gebruikt worden als koele berging, wijnkelder, garage, hobbyruimte, of zelfs als sauna. Daarnaast kan hij ook prima dienst doen als extra opslagruimte. En ook niet onbelangrijk: een kelder betekent een zekere meerwaarde wanneer je de woning wilt verkopen. Doordat er de laatste jaren steeds meer vraag naar grotere kelders komt, is hier ook een productiemethode voor ontwikkeld. Kelders kunnen op elke gewenste maat gefabriceerd worden. Afhankelijk van het gewenste vloeroppervlak wordt gekozen voor een prefab kelder of een kelder die op de bouwlocatie gemaakt wordt. Uiteraard hangt er aan elk kelderproject een prijskaartje. Naast de kosten van de kelder moet ook rekening gehouden worden met aanvullende kosten. Er komt namelijk een heleboel kijken bij het aanleggen van een kelder. Zo vraagt een kelder naast de bijkomende bouwmaterialen om extra grondwerken, eventueel een bronbemaling en raamconstructies wanneer je licht in de kelderruimtes wilt.

Dit zijn de kosten van een (prefab) kelder

Als je bouwplannen hebt, kan het zeer interessant zijn om voor een relatief laag bedrag een grote hoeveelheid kubieke meters ruimte aan jouw woning toe te voegen. Twee eenvoudige praktijkvoorbeelden leren ons het volgende:

Aanschaf grond woning 500 m² x 600 euro per m²: 300.000 euro
Vrijstaande woning van 500 m³ x 700 euro per m³: 350.000 euro (all-in)
Totaal: 650.000 euro

Stel dat men voor het volgende bedrag een extra verdieping onder de woning laat bouwen:

Voorbeeld 1
Een kelder van 12 x 8 meter kost ongeveer: 46.000 euro (geïsoleerd)
Extra kosten graafwerk + bronbemaling: 11.000 euro
Extra voorzieningen, aannemersprovisie e.d: 5.000 euro
Totaal: 62.000 euro (excl. 19% BTW)

Het voorbeeld is van een kelder compleet geplaatst en voorzien van isolatie met een inwendige stahoogte van 2,60 m hoog (= 220 m³ extra woonruimte). Je krijgt hier dus voor 9,5% extra financiële lasten 44% meer woonruimte!

Voorbeeld 2
Een prefab kelder (met dekplaat) van 6,00 x 2,64 x 2,3 meter (inwendige maten) kost ongeveer 5.500 euro (ongeïsoleerd)
Extra kosten voor het transport en een kraan: 1.500 euro
Extra kosten graafwerk: 1.500 euro (stel zandgrond, geen bronbemaling nodig)
Totaal: 8.500 euro (excl. 19% BTW)

Wat is een prefabkelder?

Het meest gebruikte type kelder is de prefabkelder. Deze waterdichte kelders worden in een fabriek dusdanig gemaakt dat lekkage (ook op de naden) uitgesloten kan worden. Dit type kelder wordt met een vrachtwagen kant-en-klaar aangeleverd en direct in het uitgegraven gat geplaatst. Ook zijn er kelders die in losse elementen naar de bouwplaats worden gebracht en op de bouwplaats ter plekke worden gemonteerd. De vloer wordt pas gestort als de wanden zijn geplaatst en gemonteerd. Deze methode vergt uiteraard meer bouwtijd dan de prefabkelder.

Er bestaan overigens prefabkelders die uit één stuk gestort worden en geen naden hebben. Hierdoor is lekkage op de naden uitgesloten. Mocht er sprake zijn van kelders die gekoppeld moeten worden aan fundatiebalken, dan kan dit middels diverse systemen. Fundatiebalken kunnen in het werk gestort worden of prefab gemaakt worden. Met betrekking tot prefab fundatiebalken geldt dat de meest recente koppelsystemen maken gebruik van een slimme koppelmethode op de hoekpunten. Voorbeelden zijn de TSS-consoles van Van den Berg Beton en de STERkoppeling van Sterk Beton.

Plaatsing en onderhoud van een kelder

Als alles goed is voorbereid, dan is een prefabkelder eenvoudig en snel te plaatsen. Het is in veel gevallen mogelijk de kelder te plaatsen zonder dat er bemaling nodig is. In dat geval is het echter wel van belang dat de kelder direct na het graven geplaatst wordt om inzakken van het gat te voorkomen.

Nadat de kelder geplaatst is, is het niet raadzaam de volledige buitenwand te coaten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de wand volledig uitdroogt, wat tot krimpscheurtjes kan leiden. Hetzelfde probleem kan ontstaan wanneer de kelder aan de buitenkant geïsoleerd wordt.

Als het de bedoeling is van de kelder een warm vertrek te maken, kan de kelder het beste uitsluitend aan de binnenkant geïsoleerd worden. Wanneer je stellingskasten wilt plaatsen in de kelder, kun je het beste gebruikmaken van open stellingen. De reden hiervoor is dat achter dichte stellingen veel minder geventileerd kan worden waardoor er eerder condens ontstaat.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties
Kim-Zoet-Jacobs

Wat kost kelder van vloeroppervlakte van 43m2?

4 jaar geleden
Guido-van-Loon

Hoi Kim, dat is van verschillende zaken afhankelijk. Het beste kun je zulke specifieke informatie opvragen bij een bedrijf dat kelders bouwt en levert. Bijvoorbeeld MBS Kelderbouw.

3 jaar geleden
Annemiek-Postma

Worden de m3 kelder meegerekend in de totale m3 van het huis

5 jaar geleden
Guido-van-Loon

Voor het berekenen van de woonoppervlakte gaat men normaal gesproken uit van binnenmaatse metingen (van muur tot muur) van vertrekken met een duidelijke woonfunctie. Dit wordt ook wel de netto woonoppervlakte genoemd.

Kelders (zeker wanneer deze geen daglicht hebben) behoren hier doorgaans niet toe. De inhoud van een woning is het aantal kubieke meters van het huis. Deze inhoud wordt buitenmaats gemeten, wat betekent dat gemeten wordt van buitenmuur tot buitenmuur en van bovenkant dak tot onderkant begane grond vloer. Ook hiervoor geldt dus dat een kelder niet meegerekend wordt.

5 jaar geleden