Meer comfort

Meer comfort, meer veiligheid, minder energieverbruik Intelligente gebouwenbeheerssystemen

Huistechniek voor meer woonplezier

Wie in een middenklasse auto stapt, neemt plaats in een hightech wereld: talrijke elektronische functies betonen zich nuttige hulpjes die zorgen voor meer comfort en veiligheid in het verkeer. Een visualisatie toont de chauffeur op elk moment het optimale brandstofverbruik. Wat in de auto vanzelfsprekend is, is echter ook beschikbaar voor thuis: de moderne elektrotechnische installatietechniek maakt het wonen gerieflijk en veilig. En voordeliger, want er kan energie mee worden bespaard.

Voorwaarde daarvoor is dat de opdrachtgever al bij het ontwerp kiest voor een KNX/EIB systeem – voor een op de toekomst voorbereid elektronisch zenuwstelsel volgens een wereldwijd aanvaarde norm. In eerste instantie is dat niets meer dan een onopvallende kabel die samen met de elektriciteitsleidingen in de wanden wordt weggewerkt. De intelligentie komt later: die zit in de tastsensoren en touchscreens die de normale schakelaars vervangen en de complexe besturingscommando's over de busleidingen verzenden – bijvoorbeeld naar lampen, jaloezieën, de alarminstallatie en allerlei andere elektrische apparatuur in huis.

Over hoe dat in detail werkt, hoeft de gebruiker zich niet druk te maken. Voor hem is alleen belangrijk dat de techniek eenvoudig kan worden bediend. Een lichte vingerdruk is voldoende en er ontstaan complete lichtscenario's of de zonlichtbeschermingsfuncties in het huis worden praktisch op elkaar afgestemd. En dat werkt ook als er niemand thuis is. Want vele functies kunnen automatisch worden opgevraagd: buitentemperatuur, lichtinval, regen of wind worden met sensoren gemeten – waarop bijvoorbeeld de verwarming energiebesparend wordt geregeld en de markiezen worden uitgezet of de rolluiken worden opgehaald. Ook kan het dagelijkse in- en uitschakelen van het licht in de verschillende ruimten gedurende meerdere weken worden opgeslagen en later, wanneer de bewoners met vakantie zijn, automatisch worden herhaald. Personen die het huis met kwade bedoelingen in de gaten houden, zien geen verschil.

Meer veiligheid dus, maar ook minder energieverbruik – het KNX/EIB systeem biedt talrijke oplossingen voor optimalisatie van het gebruik van de facilitaire voorzieningen van een gebouw en voor visualisatie van het actuele energieverbruik Zelfs het home entertainment kan slim in de techniek worden geïntegreerd – Gira en de Zwitserse audiospecialist Revox hebben samen talrijke overtuigende oplossingen ontwikkeld die zorgen voor genieten van muziek en films op het hoogste niveau en die zich ook visueel naadloos in hoogwaardige woonconcepten laten inpassen.

Voor complexe oplossingen is echter het gebruik van een Gira HomeServer aan te bevelen: in een onopvallende console bevindt zich het krachtige brein van een intelligent gebouwbeheersysteem. hier komen alle informatiestromen samen, van hieruit worden commando's verzonden, hier ontstaat energiebeheer dat exact op de behoeften van de bewoners is afgestemd.

Alle opgeslagen programma's kunnen handmatig worden opgevraagd of – wanneer ze automatisch verlopen – op elk moment aan de persoonlijke voorkeuren worden aangepast. Daarvoor is een lichte vingerdruk al voldoende op een van de Gira tastsensoren die in de verschillende schakelaarprogramma's van Gira kunnen worden geïntegreerd. Toegang tot het KNX/EIB systeem is evengoed mogelijk via capacitieve touchscreens op de wand, bijvoorbeeld via de Gira Control 9 Client of de Gira Control 19 Client. De aanduidingen 9 en 19 staan daarbij voor de beelddiagonaal in inch, overeenkomend met resp. 23 cm en 47 cm. Het voordeel daarvan is dat de gebouwenbeheerssystemen kunnen worden gevisualiseerd en dat elke functie met slechts één vinger kan worden aangestuurd. Zelfs de op de Gira HomeServer opgeslagen programma's die het huis automatisch besturen, kunnen gemakkelijk worden gewijzigd, aan nieuwe behoeften of wensen worden aangepast en zelfs worden uitgebreid met nieuwe functies – zonder dat muren moeten worden opengebroken of nieuwe leidingen moeten worden getrokken.

De Gira Interface apps bieden daarnaast de even eenvoudige als elegante mogelijkheid om alle gebouwenbeheerssystemen mobiel onderweg of vanuit een willekeurige ruimte in het gebouw te bedienen – bijvoorbeeld met een iPhone, iPod touch of iPad. Deze oplossing is extreem snel en tegelijk veilig, de aansturing verloopt praktisch in realtime. Daarbij communiceren de Interface apps met de Gira HomeServer. De voor de touchscreens van de mobiele apparaten geoptimaliseerde Gira Interface visualiseert alle functies overzichtelijk. Apple-fans weten het natuurlijk: zowel horizontale als verticale weergave is mogelijk, eenvoudig door het apparaat te draaien.

Meer informatie

Voor meer informatie bezoek ook eens onze website: www.gira.nl