Energie besparen

Met de Gira draadloze kamertemperatuursensor wordt de verwarming in de badkamer 's morgens op het gewenste tijdstip op temperatuur gebracht, overdag verlaagd en 's avonds weer verhoogd – precies zoals de bewoners willen.

Energie besparen door achteraf toepassen van moderne elektrotechniek

Hoge olie- en gasprijzen voeden alom het besef dat energie besparen steeds belangrijker wordt. De moderne elektrotechnische installatie kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren. De lokale installateur kan elke opdrachtgever bij nieuwbouw of renovatie voorlichten over de mogelijkheden om efficiënt met energie om te gaan zonder concessies te doen aan comfort.

Het energiebesparingspotentieel door middel van moderne elektrotechnische installaties is enorm, al zijn de meeste opdrachtgevers zich daarvan niet bewust. Soms gaat het ook om heel eenvoudige oplossingen. De Gira automatic-schakelaar, die probleemloos de plaats van een conventionele schakelaar kan innemen, schakelt het licht alleen aan wanneer het echt nodig is. Een automatic-schakelaar is vooral praktisch wanneer je net geen hand vrij hebt. Hij is met name bedoeld voor installatie in entrees, gangen en doorgangen, maar ook geschikt voor trappenhuizen en weinig gebruikte werkruimten.

De Gira draadloze kamertemperatuursensor maakt een vraaggestuurde temperatuurregeling in de woning tot kinderspel: in de badkamer kan bijvoorbeeld de verwarming alleen 's morgens op het gewenste tijdstip op temperatuur worden gebracht, overdag verlaagd en 's avonds weer verhoogd – precies zoals de bewoners willen. Deze sensor bespaart energie, omdat kamers alleen worden verwarmd wanneer ze worden gebruikt. Zo kan bijvoorbeeld in de badkamer de verwarming automatisch een half uur voor het opstaan worden ingeschakeld – en hoeft die niet de hele nacht aan te blijven om het 's morgens lekker warm te hebben. De Gira draadloze kamertemperatuursensor is ideaal voor toepassing achteraf.

Met de elektronische jaloezie- en rolluikbesturing van Gira kunnen de tijdstippen worden vastgelegd waarop jaloezie of rolluik moet worden bewogen – ook wanneer de bewoners niet eens thuis zijn. Het geïntegreerde astroprogramma houdt daarbij in de loop van het jaar rekening met de veranderende zonsopkomst- en zonsondergangtijden. Bovendien reageert de jaloezie- en rolluikbesturing door middel van sensoren op zonnestraling en doet hij zonodig de jaloezieën omlaag. Daardoor warmen de kamers in de zomer minder op, is het binnenklimaat aangenaam en neemt het energieverbruik voor eventuele koeling af of is dat zelfs helemaal niet nodig.

Met een centrale schakelaar kunnen alle elektrische verbruikers worden uitgeschakeld die niet als onmisbaar zijn gedefinieerd, zoals bijvoorbeeld koelkast en vrieskist. De staande schemerlamp, de verlichting in de vitrinekast in de woonkamer, de televisie en de stereo kunnen echter bij het naar bed gaan met één druk op de knop worden uitgeschakeld. Ook apparaten die op standby gaan, de zogenaamde “stille verbruikers”, worden 's nachts van het lichtnet afgesloten. Vele van deze mogelijkheden om energie te besparen kunnen eenvoudig en goedkoop achteraf worden toegepast, de meeste ook draadloos.

 

Meer informatie

Voor meer informatie bezoek ook eens onze website: www.gira.nl