Foto: dakkapeleln-welke-geschikt

Zo kies je de juiste dakkapel voor je woning

Wanneer je een dakkapel voor je woning uit gaat kiezen is het allereerst belangrijk om te bedenken welke je nodig hebt.

Guido van Loon

Hoeveel extra ruimte wil je creëren en welk formaat dakkapel heb je hiervoor nodig? En plaats je deze aan één kant of aan weerszijden van het dak? Wanneer je de vereisten voor jezelf duidelijk hebt, is het eenvoudiger om offertes aan te vragen en een budget op te stellen.

Plat of schuin dak

Je kunt kiezen voor een dakkapel met een plat of een schuin dak. Als het jouw doel is om zoveel mogelijk ruimte te creëren kun je het best kiezen voor een dakkapel met een plat dak. Ook is het vaak voordeliger om een dakkapel met een plat dak te laten plaatsen. Een dakkapel met een schuin dak wordt ook wel een sleepdakkapel genoemd. Door te kiezen voor dakpannen als dakbedekking sluit deze dakkapel mooi aan bij de rest van je dak. Dit soort dakkapel zorgt voor een betere afvoer van regenwater dan wanneer je kiest voor een plat dak. Het plaatsen is alleen mogelijk bij de juiste hellingshoek en ook heb je altijd een omgevingsvergunning nodig.

Welke materialen kies je?

Dakkapellen zijn er in vele soorten en maten en je kunt deze dus helemaal aanpassen aan je eigen woonwensen. Niet alleen is het belangrijk om te bedenken hoe groot de dakkapel moet zijn en welk dak deze moet hebben, maar ook welk materiaal je wilt gebruiken. Een kunststof dakkapel heeft weinig onderhoud nodig. Wel heeft een dakkapel van kunststof een minder luxe uitstraling en sluit deze minder mooi aan bij de rest van de woning. Hout heeft doorgaans een mooiere uitstraling. Wel vereist dit materiaal veel onderhoud. Hou ook de stijl goed in je achterhoofd. Door de stijl aan te laten sluiten bij de rest van de woning profiteer je van de meeste waardevermeerdering.

Benodigde vergunningen

In bepaalde gevallen is het mogelijk om de dakkapel vergunningsvrij te plaatsen. Dit kun je checken aan de hand van een aantal voorwaarden die gesteld worden. Wanneer je hier aan voldoet, heb je geen vergunning nodig. Je komt alleen in aanmerking voor een vergunningsvrije bouw als de dakkapel een plat dak heeft. Ook moet deze aan de achterkant of zijkant van de woning geplaatst worden en is deze niet gericht naar een openbaar toegankelijk gebied. Hierbij kun je denken aan een weg, groen of vaarwater. Daarnaast moet je aan voorwaarden voldoen met betrekking tot de afmetingen. Bij een schuin dak of puntdak op de dakkapel moet je altijd een omgevingsvergunning aanvragen. Ook wanneer je een nokverhogende dakkapel laat plaatsen of deze samen met de buren deelt is er een vergunning nodig.

Welke leverancier kies je?

In eerste instantie kun je op internet op zoek gaan naar een leverancier voor dakkapellen. Vervolgens kun je bij een aantal bedrijven offertes opvragen en deze met elkaar vergelijken. Let hierbij niet enkel op de prijs, maar ga ook op zoek naar de ervaringen van andere klanten. Misschien hebben een aantal buurtbewoners al eens een dakkapel laten plaatsen en kun je bij hun vragen met wie ze in zee zijn gegaan en hoe de samenwerking is verlopen. Ken je geen mensen met ervaringen? Dan kun je ook via internet op zoek naar referenties.

 

Reacties
Anderen bekeken ook