string(1) "a"

Waarom is een dakinspectie belangrijk?

Regen, afval en meer: je dak moet er constant tegen op boksen. Al deze kleine dingen stapelen zich op en kunnen er voor zorgen dat het dak beschadigd wordt.

Guido van Loon 20 Maart 2022

Het repareren van een dak kan een flinke kostenpost zijn, het is daarom erg belangrijk dat je je dak regelmatig laat inspecteren. Hiermee ben je een stuk minder kwijt én weet je zeker dat je dak altijd van hoge kwaliteit is.

Voorkomen van een daklekkage

Door regelmatig een dak te laten inspecteren is de kans groot dat je daklekkage kan voorkomen. Dit komt omdat daklekkage normaliter ontstaat door rommel en kleine beschadigingen. Deze worden tijdig opgespoord tijdens een dakinspectie. Het vermijden van daklekkage is ontzettend belangrijk voor de kwaliteit van je dak, daarnaast kan een lekkage ook veel binnenshuis kapot maken.

Besparen van hoge reparatiekosten

Niet alleen daklekkage, maar ook andere beschadigingen kunnen zich opstapelen. Als het hard regent, er een storm is of er afval verzamelt op het dak is er een grote kans dat je beschadigingen op het dak krijgt. Door deze beschadigingen moet je vaak een dakdekker inschakelen voor een dakreparatie. Dit is veel duurder dan het inplannen van een simpele dakinspectie. Het inspecteren van een plat dak kost gemiddeld €150,- tot €250,-, hierbij wordt ook klein onderhoud uitgevoerd. Bij een schuin dak is dit €200,- tot €300,- voor een gehele inspectie. Het laten repareren kan oplopen tot in de honderden euro’s.

Inzicht in de staat van je dak

De staat van je dak is enorm belangrijk. Het is namelijk het gene dat je droog, warm en veilig houdt. Als hier beschadigingen of oneffenheden in ontstaan wil je dat natuurlijk wel weten. Inzicht in de staat van je dak zorgt ervoor dat je op tijd kleine beschadigingen kan laten repareren, zo kan jij met een rustig gevoel naar bed gaan. Dakbedekkingen hebben ook verschillende levensduren. Het wordt aangeraden om op de kwart van de maximale levensduur een dakinspectie in te plannen. Een klein scheurtje kan de start zijn van een grote beschadiging, zorg er daarom altijd voor dat je vroegtijdig een dakinspectie inplant.

Wat wordt er gecontroleerd bij een dakinspectie?

Bij een dakinspectie worden verschillende onderdelen van het dak gecontroleerd. Als eerste wordt er gekeken naar de stabiliteit van de draagconstructie, denk hierbij aan draagbalken. Ook wordt er gekeken naar het isolatiemateriaal onder het dak. Daarna wordt er gekeken of er gebreken zijn aan de dakbedekking. Wanneer deze grote onderdelen zijn bekeken, is het tijd om de kleine details goed te bestuderen. Eerst wordt er gekeken naar de mate van vervuiling op het dak. Daarbij wordt ook meteen gekeken hoe weerbestendig je dakbedekking is. Als laatst wordt gekeken naar de staat van de dakgoten, de regenpijp, schoorsteen, ventilatieroosters en de dakramen. Dakdekkers doen veel meer dan het inspecteren van daken. Zo vervangen ze dakbedekking, plegen ze onderhoud, voeren ze reparaties en renovaties uit of maken ze geheel nieuwe daken.

Wil je meer leren over de werkzaamheden van een dakdekker? Neem dan eens een kijkje op dakwerkergids.be, daar vindt je allerlei artikelen over dakwerken.

Reacties
Arold Schers

Dank voor al deze tips!

Vorig jaar