Foto: dakgoot-vervangen-hoe-wat-welke-volgorde

Je dakgoot vervangen: hoe en wat en in welke volgorde

Bij schade of veroudering van je dakgoot kan vervanging noodzakelijk zijn. Soms volstaat echter een reparatie.

Guido van Loon

In dit artikel leggen we precies uit waaruit je kunt afleiden waar je aan toe bent en wat je vervolgens kunt doen om je regenwaterafvoer weer perfect te laten functioneren.

Hoe stevig het materiaal ook is waarvan je dakgoot is vervaardigd, slijtage komt met de jaren en kan de betrouwbaarheid van je afvoer ernstig doen kelderen. Hierdoor treedt namelijk mogelijk lekkage op, waardoor vervangen de slimste optie wordt.

Vervangen of niet?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig; zodra er waterproblemen ontstaan door een dakgoot, dient deze vervangen te worden. Zelfs kunststof en zink kunnen mettertijd gaan aftakelen, wat voor ongewenste situaties kan zorgen. Het is bovendien mogelijk dat de aansluiting op de regenpijp kan gaan lekken.

De boeidelen of boeilijsten, mooie namen voor de houten betimmering van de dakgoten, worden tijdens de vervangingsklus eveneens vernieuwd. In de praktijk is de duurzaamheid van deze aansluitpunten veel lager dan die van de goten zelf. Daarom is het veel handiger om twee vliegen in één klap te slaan.

Aandachtspunten

Er zijn een aantal gebreken waaraan je meteen kunt zien dat je dakgoot aan vervanging toe is:

- Scheurtjes en barsten
- Opengescheurde naden
- Uitdroging van de dakgoot
- (Hevige) vervuiling van de dakgoot
- (Al dan niet) repareren

Tegenwoordig is het aanbod aan duurzame materialen voor afvoeronderdelen behoorlijk groter dan vroeger. Dit houdt in dat de kwaliteit van goten, regenpijpen en koppelstukken die al vele jaren in gebruik zijn in verhouding behoorlijk laag ligt. Ook afval dat in de goten waait, zoals bladeren en takken, kan de conditie van een onderdeel doen verslechteren.

Inspectie door een professional kan uitwijzen of reparatie misschien een betere oplossing is dan complete vervanging. Dit proces is sowieso vele malen goedkoper. Natuurlijk kan het zijn dat er dan een buis of gootstuk wordt vervangen, maar dat uw oorspronkelijke systeem verder intact blijft.
De kosten van een vervanging zijn afhankelijk van de specialist die u voor deze klus inhuurt. In veel gevallen wordt de prijs van de te vervangen goten per meter berekend. Vraag bij verschillende professionals een offerte aan en vergelijk deze prijsopgaven met elkaar voordat je kiest met wie je in zee gaat. Ga niet meteen voor de laagste prijs maar bekijk ook goed hoe compleet de diensten zijn die de diverse bedrijven aanbieden. Reviews van de firma’s bekijken om je oordeel mee te vormen is ook nooit een verkeerd idee.

Duurzame materialen

Zodra je je dakgoot laat vervangen, zorg er dan voor dat dit goed gebeurt. Kies voor onderdelen van een materiaal dat nog wel enkele jaren meegaat. De beste, populairste en meest onderhoudsvriendelijke opties van tegenwoordig zijn kunststof en zink.

Kunststof

Vroeger werden goten veelal gemaakt van koper. Het grote nadeel hiervan is dat het redelijk snel slijt en je voor reparaties een flinke duit in het zakje moet doen. Zeker aangezien de goten meestal in hun geheel vervangen moeten worden. Op woningen van tegenwoordig wordt koper niet meer toegepast.

Met kunststof, de nieuwe standaard voor dakgoten, heb je van slijtage en dure reparaties geen last. Het is een zeer voordelig materiaal en ondervindt bovendien geen schadelijke invloeden van weersomstandigheden. Dit zorgt ervoor dat een dakgoot van pvc of polyester erg onderhoudsvriendelijk is en dat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun metalen afvoersysteem hierdoor te laten vervangen.

En dat is logisch want, zoals we zojuist al aangaven, hebben regen, hagel en sneeuw geen invloed op kunststof. Ook extreem hoge temperaturen legen het geen strobreed in de weg. Zolang opstopping maar worden voorkomen met de juiste accessoires, kun je er nog vele jaren mee doen.

Kunststof dakgoten worden in verschillende lengtes aangeboden maar kunnen natuurlijk op maat gezaagd worden. Dankzij de verschillende koppelstukken, die in verscheidene vormen en maten verkrijgbaar zijn, is het heel eenvoudig om je regenwaterafvoer precies zo vorm te geven en laten verlopen zoals jij wilt. Bovendien worden kunststof dakgoten milieuvriendelijk geproduceerd en zijn ook niet belastend voor de natuur zodra ze in gebruik worden genomen. Daarmee bieden onderdelen van dit materiaal duurzaamheid alom.

Tot slot is kunststof aanzienlijk goedkoper dan zijn tegenhanger; zink.

Zink

Minstens zo populair en vaker toegepast dan kunststof zijn dakgoten die van zink vervaardigd zijn. Ze staan bekend om hun stevigheid, bestendigheid tegen diverse weersinvloeden en hun hoge kostenrendement.

Want ja, aan goten van zink zit een hoger prijskaartje dan aan die van kunststof en beide zijn erg duurzaam. Toch gaan de afvoeronderdelen van zink aanzienlijk langer mee. De goten, regenpijpen en koppelstukken worden vakkundig aan elkaar gesoldeerd om zo een solide geheel te vormen. Dit is een klus die u het beste aan een professional kunt overlaten.

De bewerkbaarheid van zink is een ander groot voordeel. Het is betrekkelijk eenvoudig voor een specialist om de goten voor jou op maat te maken. Je kunt ook nog eens kiezen voor een mooie kraal als toevoeging of een strakke afwerkrand in de door jou gewenste vorm.

Boeideel vervangen

Veel huizen hebben aan de kopse kant een afdichting van de zijgevel waar de dakpannen overheen vallen. Dit staat bekend als boeiplank, boeistrook, boeiboord of boeideel.

Zeker wanneer dit boord van hout is gemaakt, dient deze te worden vervangen als de goot waar deze omheen zit is gaan lekken. Deze lekkage kan er immers voor zorgen dat je boeideel is gaan rotten, wat met schilderwerk niet meer verholpen kan worden.

Wanneer blijkt dat je boeidelen nog in prima conditie zijn als de omliggende dakgoot vervangen moet worden, kunnen deze gewoon blijven zitten. Alleen het gedeelte waar de lekkage zit wordt dan ingewisseld. Dit is noodzakelijk, daar de lekkende goot anders niet bereikt kan worden.

Een in opkomst zijnde trend is het gebruik van Trespa boeiboorden. Dit materiaal vergt veel minder onderhoud dan hout en vervanging is veel minder snel nodig.

Het kostenplaatje van dakgoot vervanging

Zoals eerder vermeld zijn de kosten van het vervangen van je dakgoten afhankelijk van het reparatiebedrijf dat je inschakelt. Deze baseren zich vaak op het gebruikte materiaal en de afmetingen van de goot die vervangen moet worden. Het is hoe dan ook verstandig om eerst een algehele inspectie te laten uitvoeren door een deskundige, of dit nu de reparateur is die jouw dakgoot gaat fixen of niet. Zo krijg je een goed beeld van de omvang van de klus en ben je er zeker van dat alle onderdelen die schade hebben opgelopen worden gerepareerd of vervangen.

Reacties