string(1) "a"

Vakantieplannen? 5 tips om inbrekers om de tuin te leiden

De zomervakantie staat voor de deur. Als je zelf ver van huis bent, is het wel zo fijn als de buren een oogje in het zeil kunnen houden.

25 Juni 2022

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om het huis zelf goed te beveiligen. Verlichtingsspecialist Paulmann deelt graag vijf tips om inbrekers te laten denken dat je thuis bent. Zo kan je met een gerust hart op vakantie!

1. Laat het huis achter alsof er geleefd wordt

Als een inbreker de impressie heeft dat jij gewoon thuis bent, dan zal hij of zij minder snel toeslaan. Laat het huis daarom niet te opgeruimd achter. Kleine tekens van leven, zoals een mok op het aanrecht, een wasje op het droogrek of een open boek op tafel kunnen een inbreker al doen geloven dat jij die dag nog gewoon thuis was. Let er wel op dat het hygiënisch blijft, want niemand wordt gelukkig van vuile vaat als je na een vakantie thuiskomt. Of je laat bewust de gordijnen open als je één hoog woont, de zon gaat immers toch pas na tienen onder.

2. Zet criminelen in het licht

Criminelen bewegen zich graag in het donker. Goede verlichting is daarom essentieel om inbrekers op afstand te houden. Dat kan met het Plug & Shine systeem van Paulmann om de tuin goed te verlichten, maar ook door slimme verlichting te gebruiken om de verlichting 's avonds automatisch aan en uit te doen. De verlichting bij de voordeur is hier essentieel, maar weet dat de zwakke punten de zijkanten van het huis zijn. Inbrekers proberen vaak via de zijkanten in te breken, omdat deze meestal donker zijn en moeilijk te zien zijn vanaf de voorkant of de tuin. Kies bijvoorbeeld voor een Soley wandlamp met bewegingsmelder, of de Nova Plus wandspots, zodat je verdacht gedrag bij de voordeur of zijkanten van het huis makkelijk opmerkt. Tot slot, misschien minder bekend, moeten huiseigenaren ook een goede verlichting van het huisnummer niet vergeten. Met huisnummerverlichting van Paulmann kunnen hulpdiensten bij een inbraak snel de juiste ingang vinden.

3. Leeg regelmatig de brievenbus

Een andere manier om een bewoonde indruk te creëren, is door regelmatig de brievenbus te laten legen. Als er een berg post blijft liggen, is het voor een inbreker gemakkelijk te zien dat jij al een tijd niet thuis bent. Geef daarom iemand jouw huissleutel om zo de brieven en pakketten netjes weg te stoppen. Op deze manier blijft het huis netjes en kan dringende post eventueel gelijk worden geopend. En als ze er toch zijn, kunnen ze misschien gelijk de planten water geven.

4. Deel niet op social media dat je op vakantie bent

In een tijd waarin we constant de highlights van ons leven op sociale media delen, mag de vakantie natuurlijk niet ontbreken. Helaas kijken online niet alleen jouw beste vrienden mee, maar ook inbrekers. Heb jij een openbaar profiel? Bewaar de highlights van je vakantie dan liever tot je weer terug bent. Zo ben je niet alleen minder op je telefoon bezig tijdens de vakantie, maar vergroot je ook nog de vakantie napret. Want hoe leuk (en dus veilig) is het om de vakantie nog een keer mee te maken?

5. Let op de achterdeur

Tot slot is het goed om de voor- en achterdeuren in de gaten te houden. Criminelen blijven slimme trucjes bedenken om zo in de gaten te houden of jij thuis bent. Zo plakken inbrekers bijvoorbeeld de bel af om die een tijd te laten rinkelen. Als er na een paar minuten niemand naar buiten komt, weten ze dat je niet thuis bent. Een andere truc is het plaatsen van takjes bij de voordeur. Als deze na een aantal dagen niet zijn verplaatst, dient dit als een signaal voor inbrekers dat jij al een langere tijd niet thuis bent. Vraag daarom bij langere vakanties of iemand goed de deuren in de gaten kan blijven houden.

Geniet van de vakantie!

Reacties