Is tuinieren gezond voor je?

Dankzij Corona is het bijna niet mogelijk om op pad te gaan: winkels zijn gesloten, de horeca blijft voorlopig ook dicht en veel natuurgebieden waarschuwen

Dankzij Corona is het bijna niet mogelijk om op pad te gaan: winkels zijn gesloten, de horeca blijft voorlopig ook dicht en veel natuurgebieden waarschuwen voor drukte. Wil je toch ontspannen, dan biedt je eigen tuin of balkon een oplossing. Maar is tuinieren gezond? Tuinieren is geen sporten maar geeft je gezondheid zeker een boost!

We geven je graag antwoord op de vraag of tuinieren gezond is in dit artikel. We hebben .. argumenten om uit te leggen dat tuinieren goed is voor lichaam & geest. 

1.Planten zijn geneeskrachtig & gezond

Al ver voor de jaartelling begon wisten mensen dat planten geneeskrachtige eigenschappen hebben. Een simpel voorbeeld vind je vaak om brandnetels heen: als je huid jeukt kun je een stuk weegbree of hondsdraf plukken die naast de brandnetel groeit om de jeuk te verlichten. 

Maar planten zijn ook enorm voedzaam: gezond afvallen zonder planten op te nemen in je dieet is haast niet mogelijk. En een eigen moestuin geeft je volop gezonde planten & kruiden om te gebruiken. 

Vind je een moestuin een grote uitdaging of heb je daar geen ruimte voor? Begin dan eens met wat kruiden en eenvoudige planten, zoals een aardbei of tomatenplant. Die kunnen bijna overal groeien en zijn makkelijk om mee te beginnen. Als je de smaak te pakken hebt kun je altijd verder kijken voor het serieuzere werk. 

2. Tuinieren = bewegen

Tijdens het tuinieren ben je volop aan het bewegen. Bukken, tillen, sjouwen, heen & weer lopen: het is een goede workout voor je lichaam. Er zijn maar weinig spieren die je niet gebruikt tijdens het tuinieren. 

Het is dan ook niet gek dat de Britse gezondheidszorg tuinieren heeft opgenomen in haar lijst van maatregelen die je kunt nemen om fit & vitaal te blijven. Tuinieren staat bij de Britten dus in hetzelfde lijstje als regelmatig sporten, gematigd drinken en stoppen met roken. Het gezondheidsvoordeel is door hen uitgebreid onderzocht. 

En mocht je je afvragen hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het tuinieren: een uurtje schoffelen staat gelijk aan 400 calorieën. Best de moeite waard toch? 

3. Mensen worden blij van planten!

Planten zijn voedzaam, geneeskrachtig en je wordt er ook nog eens blij van. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die ca. 30 minuten per dag omgeven zijn door planten minder stress ervaren. En het resultaat van minder stress uit zich op vele manieren: een beter humeur, betere nachtrust, minder ziektes, minder spanning in het hoofd, enzovoorts.

Het is ook niet voor niets dat steeds meer bedrijven en organiseren ervoor kiezen om planten te plaatsen in werkruimtes. Planten hebben luchtzuiverende eigenschappen en zorgen ook voor mentale rust bij medewerkers. Juist nu is dat belangrijk!

Kortom: een half uurtje tuinieren in het groen geeft je een hoop mentale voordelen. 

4. Maar krijg je dan geen blessures van tuinieren?

Maar stel dat je morgen fanatiek gaat tuinieren, loop je dan geen risico op blessures? Zoals altijd moet je wel goed nadenken over wat je gaat doen. Heb je de afgelopen tijd weinig of geen lichaamsbeweging gehad, dan is het misschien geen goed idee om je hele tuin meteen om te spitten. Verspreid het dan over verschillende dagen bijvoorbeeld. 

Als je blessures bij het tuinieren wilt voorkomen dan is het ook belangrijk om te investeren in het juiste gereedschap. Een oude schap of verroeste snoeischaar werken niet prettig. Je moet meer moeite doen om een klusje te klaren en de kans op blessuren bij het tuinieren neemt toe als je met oude, onverzorgde gereedschappen aan de slag gaat.

Het maakt dus niet uit wat je wilt bereiken, tuinieren is het antwoord als je lichamelijk fit wilt blijven, gezond wilt afvallen en mentale ongemakken wilt voorkomen.