Droogte: tuinen steeds minder groen

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit vrezen dat door de extreme droogte, grote delen van Nederland zullen veranderen in een prairielandschap. 

Droogte: tuinen steeds minder groen

Uit de Groenindex van de universiteit blijkt dat het groen in Nederland deze zomer met maar liefst 17 procent is afgenomen. In sommige delen van het land is het gras zelfs wel 37 procent minder groen dan gebruikelijk. Kunstgras kan een belangrijke bijdrage leveren aan het in stand houden van het groene karakter van Nederland.

Klimaatverandering: minder regen en warmer

In heel Europa is het dit jaar bovengemiddeld warm en droog. Deze weersomstandigheden zijn geen incident. Klimatologen voorspellen al jaren dat het droger en warmer wordt in Europa. De verwachting is dat de gemiddelde temperatuur de komende vijftig jaar met twee graden zal stijgen.

De lange periode van droogte sinds mei van dit jaar dwingt overheden in heel Europa tot strenge waterrestricties. Op veel plekken is irrigeren niet langer toegestaan. Dit resulteert in verdorde grasvelden, groenvoorzieningen en parken.

Gras sterft af door droogte

De Wageningen Universiteit houdt bij hoe groen het landschap in Nederland is aan de hand van satellietbeelden. Op 26 mei, toen er nog geen sprake was van droogte, was het overal in het land vrijwel even groen. Na ongeveer vier weken droogte (op 30 juni) was het gras in de zuidelijk provincies al zo’n tien procent minder groen, blijkt uit het onderzoek. In juli hield de droogte vervolgens aan en verslechterde de situatie in het zuiden van het land, terwijl ook het overige deel van Nederland te maken kreeg met een afname van het groen. Het meest nijpend werd de situatie in Zeeland: Vlissingen was afgelopen juli 37 procent minder groen dan normaal.

Vooral gebieden met zandgrond hebben veel last van de droogte. ‘In de zandgebieden is het gras echt aan het afsterven en wordt het bruin’, aldus het rapport. Kans op een snel herstel lijkt nihil: de onderzoekers verwachten zelfs dat de grasconditie de komende periode verder zal verslechteren.

 

Groen verhoogt welzijn

De gevolgen van een minder groene leefomgeving zijn niet te onderschatten. Uit tal van onderzoeken blijkt dat een weelderige groene leefomgeving ervoor zorgt dat mensen zich gelukkiger en veiliger voelen. Een Nederlands onderzoek wijst er zelfs op dat de waarde van onroerend goed met tien procent stijgt als de tuin groen oogt. De meeste tuinen en groenvoorzieningen maken gebruik van natuurgras om te zorgen voor een prettige, groene omgeving, maar dit is niet nodig. Het is namelijk niet de plant of het gras zelf die zorgt voor het gevoel van welzijn, maar de kleur groen.

Het gazon neemt over het algemeen een groot deel van het oppervlak van de tuin in beslag. Wanneer u natuurgras heeft dat dor wordt door de hitte of een gebrek aan water, dan heeft dit direct een enorme impact op de groene uitstraling van uw tuin. Bovendien heeft gras relatief korte wortels waardoor het niet – zoals sommige bomen en planten – in staat is om water dieper in de grond te vinden.

Tuin ook groen bij gebrek aan neerslag

Kunstgras is met het toenemende gebrek aan neerslag het ideale alternatief voor natuurgras. Met kunstgras is uw tuin minder afhankelijk van regen en zon, het heeft geen water nodig om groen te blijven en bovendien beschermt de groene grasmat de bodem onder het gazon.

Met kunstgras bent u verzekerd van een gazon dat zelfs onder meest extreme weersomstandigheden mooi groen blijft. Zodoende zorgt de aanleg van kunstgras voor een waardestijging van uw woning. Ook bij andere extreme weersomstandigheden zoals hevige buien, biedt kunstgras een uitkomst. Het overtollige regenwater zakt geleidelijk in de grond en de grasmat droogt snel op. Hierdoor wordt kunstgras nooit drassig of modderig.

Royal Grass® produceert topkwaliteit kunstgras voor tuindoeleinden. Het kunstgras heeft minimaal onderhoud nodig, heeft een jarenlange levensduur en door het gebruik van slimme technologieën is het kunstgras nauwelijks van echt gras te onderscheiden.

Kopregel