Foto: regenwater-opvangen

2 dingen die je kunt doen met opgevangen regenwater

Duurzaam leven wordt steeds belangrijker en we zijn met zijn allen bezig om over te gaan naar een samenleving die zich veel bezighoudt met duurzaamheid.

Guido van Loon

Eén ding wat je kunt doen, is het zuinig omgaan met water. Dit kun je doen door bijvoorbeeld korter te douchen en minder wasjes te draaien, maar je kan ook gebruik maken van (gefilterd) regenwater. Dat is pas echt een duurzame oplossing. Je kan verschillende dingen doen met dit opgevangen water, lees hierover verder meer.

Voor de planten

Als je jouw regenwater niet filtert, is het wellicht niet heel fris om te gebruiken voor bijvoorbeeld jouw wasmachine. Je kan het echter wel goed opvangen en hergebruiken voor jouw planten! Vang het water op in bijvoorbeeld een regenton en geef jouw kamerplanten dit in plaats van vers drinkwater. Ook kun je jouw planten buiten dit water geven als het een tijd niet geregend heeft en je nog wel regenwater op voorraad hebt. Een erg makkelijke verandering om te maken, en het helpt zeker mee als het gaat om duurzaamheid! Je verspilt zo geen kostbaar drinkwater meer, maar maakt gebruik van iets wat anders verloren gaat.

Filteren

Wanneer je het regenwater wat jij opvangt tevens filtert, kun je hier eigenlijk alle kanten mee op. Je kan het namelijk via leidingen naar bijvoorbeeld jouw wasmachine laten gaan en naar het toilet. Het regenwater in Nederland is niet schoon genoeg zal worden om mee te douchen of om te consumeren, is dit ook niet aan te raden. Hier komen te veel gezondheidsrisico’s bij kijken. Je kan dus echter wel besparen op water als het gaat om het doorspoelen van het toilet en het draaien van wasbeurten. Op die manier heb je dus eigenlijk een stuk minder drinkwater nodig, wat betekent dat je erg duurzaam bezig bent.

Het is, als je regenwater wil opvangen en filteren, belangrijk dat je hier een goed systeem voor laat installeren. Een regenwater filter kan ook handig zijn voor je woning. Ook als het gaat om het opvangen van het water en het afvoeren van water, zijn hier verschillende systemen voor. Er komt een hoop bij kijken wanneer je het water goed gefilterd wil krijgen, en dus wil je het natuurlijk ook meteen goed doen. Doe dus goed onderzoek naar waar je dit systeem aan gaat schaffen en laat installeren om zo het beste resultaat te krijgen.

Reacties
henk-berends

Wij vangen al 40 jaar gefilterd regenwater op in onze regenputten. Met deze 10M3 opvang kunnen we alle tappunten voorzien van water middels een hydrofoor. Als het regenwater op is wordt automatisch omgeschakeld naar leidingwater. (ong. 2 weken per jaar)

3 jaar geleden
Guido-van-Loon

Wauw, dat klinkt goed! Mooie oplossing

3 jaar geleden